Uitmuntend goalie Hrelja van Nijmegen laat Geleen pas in overtime de winst pakken

2 oktober 2016

DOOR: JOS JANSSEN

Vanavond stond de 1e beker-thuiswedstrijd Geleen – Nijmegen op het programma. Geleen had vorige week verassend de Ron Bertelingschaal gewonnen en daarmee aangegeven wat zij in hun mars hadden. Nijmegen heeft een aantal ervaren spelers ingeleverd ten opzichte van vorig jaar, maar Nijmegen is nu eenmaal Nijmegen… De wedstrijd stond onder leiding van Ramon Sterkens.

De wedstrijd is amper begonnen en Geleen laat zien dat zij vol voor de winst willen gaan. In de eerste minuut klinkt al het metaal van de Nijmeegse doelpaal. Een snoeihard schot kaatst terug het ijs op. Eaters spelen compact en gedisciplineerd en hebben deze periode het meeste puckbezit. Uiteindelijk heeft Geleen in deze periode 3x powerplay, maar weet deze niet te verzilveren. Tijdens de powerplay is te zien dat hier nog veel op moet worden geoefend. Daar waar de ene ploeg de punten juist binnen de powerplay weet binnen te halen, laat Geleen het liggen. De puck gaat te traag rond en ik mis daarbij de one-timers. Ondanks dat wordt er hard gewerkt en komen de passes aan. De Nijmeegse doelman die vandaag echt zijn dag wel heeft staat regelmatig in de weg en houdt Nijmegen in de wedstrijd. De eerste periode eindigt met “zero points” voor beide clubs.

De tweede periode start Geleen met een man nog een halve minuut op de strafbank, maar Nijmegen weet het overtal ook niet te benutten, althans…. Net weer met 5 spelers compleet op het ijs weet Wijnen de 0-1 binnen te schieten. Twee minuten later mag Wesley Hendriks (elbowing) het bankje van Nijmegen gaan warm houden en als op het einde van zijn straf Nijmegen de puck weg meent te kunnen werken door deze over de boarding te schieten, mag ook deze speler de bank op zoeken. Kort nadat Wesley weer op het ijs staat weten de Eaters de powerplay te benutten. Op aangeven van Lars van Sloun en Jeffrey Mens weet onze import Jonas Huovinnen de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1. Halverwege de periode krijgt Geleen (Jord Smit) een uitgestelde straf (interference) en tijdens deze uitgestelde straf gaat Jord Smit een 2e keer in de fout (boarding). Tijdens het daarop volgende opstootje (met Wesley Hendriks) worden wat onvriendelijkheden uitgewisseld, waarbij de ref Jord Smit een kopstoot zag uitdelen. Hierbij werd alleen Geleen bestraft en Jord kreeg voor Geleen 9 minuten (plus een Match) op het scoreboard. Zover ik mij kan herinneren heeft zo’n lange powerplay nog niet bij Geleen op het board mogen staan…. 9 minuten: het ergste werd gevreesd! Toen op de helft van deze tijd Bob De Pont ook nog eens 2 minuten mocht gaan zitten werd het helemaal billen knijpen. Geleen wist de volle 9 minuten Nijmegen het scoren te beletten en deelden hiermee toch wel een mentale tik uit…. Sterker nog, zij braken nog regelmatig uit het Nijmegenvak in, om het de Nijmeegse doelman moeilijk te maken. Tijdens de powerplay van Nijmegen bewees ook Lars van Sloun zijn meerwaarde. Uiterst sterk aan de puck weet hij elke keer in de hoeken twee of meer Nijmeegse spelers zodanig bezig te houden, dat in de tussentijd de straftijd netjes wegtikt. In de een na laatste minuut mag nog een Nijmeegse speler de strafbank opzoeken. Er werd verder niet meer in deze periode gescoord en Geleen gaat de derde periode beginnen met powerplay. Stand 1-1. Ook deze periode had Geleen het overwicht. Dat hield niet in dat Nijmegen niet gevaarlijk was, integendeel, maar het puckbezit was toch hoofdzakelijk in Geleens handen.

De derde periode was eigenlijk een gevolg van de eerste 2 periodes. Gevaarlijk spel over en weer en veel puckbezit voor Geleen. Hrelja weet het doel goed schoon te houden, daar waar Rowan dit aan Geleense kant doet. De straffen in deze periode vallen alleen maar aan Nijmeegse kant en geeft aan dat Nijmegen het ook steeds moeilijker krijgt. De eerste straf die deze periode viel, was opvallend genoeg voor de goalie van Nijmegen. Jonas die bij de aanval een duw kreeg, de goal in schoof en de goalie onderuit haalde, kreeg van dezelfde goalie een aantal klappen. Uiteindelijk bleef het 1-1 en werd het overtime.

De overtime werd gespeeld volgens de nieuwe regel, 3 tegen 3 spelers. Veel ijs en overzicht noodzakelijk. Ook hier had Geleen 80% van de tijd het puckbezit en hield goed overzicht. Gedisciplineerd spelend en overzicht houden, rust bewaren. Regelmatig werd het spel terug gelegd naar het neutrale vak om van daaruit de aanval weer op te bouwen. Geleen had daarbij nog geen twee minuten nodig om uiteindelijk de winst naar zich toe te trekken. Na een hard schot van Tom Marx wist Jeffrey Mens uiteindelijk de 2-1 binnen te tikken.

Man of the Match was uiteindelijk Jonas Houvinen. Daarbuiten heeft het hele team sterk gespeeld. Duidelijk werd tijdens de lange tijdstraf tegen Geleen dat de penalty-killing er goed in zit. Ook verdedigend ziet het er aardig uit. Aanvallend creëren we genoeg kansen, waarbij ik af en toe wat vaker een schot op doel en zeker de one-timer wil zien. Soms ziet het er te mooi uit en zou ik zeggen: hou het simpel. Al met al weer een dikke voldoende voor de inzet en het spel van de Eaters.

De ref floot wat matig: wisselvallend, maar wel voldoende. Mij maakt het niet uit als men streng fluit, of als men veel toe laat. Het is van belang dat consequent wordt gefloten. Al met al weer een fijn avondje vertier gehad en een hard werkend Eaters gezien. De stand doet recht aan de wedstrijd, alhoewel ik daarbij wel graag had gezien dat de winst in de reguliere tijd was binnen geharkt. Spanning zat er genoeg in.

Volgend weekeinde staat de dubbele kraker tegen Tilburg op het programma. Eerst spelen de Eaters op de vrijdag uit tegen Tilburg, om vervolgens op zondag 9 oktober om 19:00 uur thuis Tilburg te ontvangen. Jord is er dan niet bij door zijn match is hij automatisch geschorst. Ik ben erbij, jullie ook?

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram