Geleen buigt achterstand van 0-3 om tegen koploper Diez en wint met 8-6

12 november 2023

BEKER BeNe League Snackpoint Eaters Geleen – EG Diez Limburg door Jos Janssen

Gisteren speelden Snackpoint Eaters Geleen tegen Luik en vanavond spelen de Eaters tegen EG Diez-Limburg. Eerst even terug naar de belangrijke wedstrijd tegen Luik. Winst van Luik geeft een aansluiting op de top 4, winst van Geleen behoudt de aansluiting op koploper Diez. Geleen startte de wedstrijd met Deniz Mollen in het doel en het duurde bijna 7 minuten voordat de thuisspelende club scoorde via Bryan Kolodziejczyk 1-0. Een dikke 5 minuten later staat het al 2-0 door Sean Montgomery. Geleen moet aan de bak. In de 2e periode gaat het al niet veel beter voor Geleen als na vijf minuten Deniz voor de 3e keer de puck uit het netje mag vissen. Geleen voorkomt wel dat Luik verder uit kan lopen. In de 3e periode kan Geleen wat terug doen. Binnen 5 minuten weet Mees de Wit de eerste voor Geleen binnen te schieten. Als even later Geleen ook nog eens powerplay krijgt, liggen daar de kansen voor de aansluiter, maar het is wederom Luik die met een man minder fortuinlijker is: 4-1. Met nog 20 seconden op de klok zet Luik tijdens de powerplay de eindstand op het scorebord: 5-1. Hierdoor weet Luik de aansluiting te vinden en gaat Heerenveen door de winst op Herentals Geleen voorbij op de ranglijst.

Geleen begint vanavond aan de wedstrijd zonder de nog altijd geblesseerde Luca Heutmekers en Mitch Koumans. In het Geleense doel start Jowin Ansems en de wedstrijd wordt geleid door Pascal keus.

1e periode:
Beide teams staan nog koud op het ijs als Diez al na twee en een halve minuut de score opent door Doninik Gutjahr. Nog geen minuut later weten zij weer te scoren en met een dikke drie minuten op de klok kijkt Geleen al tegen een 0-2 achterstand aan. Na een hard schot tikte Hunter Fortin de 0-2 binnen. Tijd voor een time-out. Jeffrey van Iersel roept zijn mannen bij elkaar en spreekt ze toe. Het resulteert in wat meer overwicht, maar met voor beide teams een speler op de bank weet Diez toch weer te scoren. Niels Wegner weet uit te breken en kan alleen op de Geleense goalie af en rond netjes af: 0-3. Jeffrey van Iersel doet nog een poging om het team wakker te schudden en neemt daarbij Jowin Ansems in bescherming. Hij ruilt de goalies. Deniz Mollen mag het doel gaan verdedigen. De wedstrijd gaat wat gelijker op. Diez laat mooi en verzorgd spel zien. Geleen komt ook wat beter in de wedstrijd totdat drie en een halve minuut voor tijd Geleen haar flexibiliteit wederom laat zien. Door hard werken en de puck te ontfutselen aan de rechterkant van de boarding ziet Yevgen Fadyeyev Akim Ramoul vrij staan die zuiver af rond: 3-1. Geleen ruikt dat er meer in zit. Nog geen halve minuut later schiet Kay Gielen een poeier van de blauwe lijn, die Rolan Loos net even een tikje in de andere richting weet te geven: 2-3. De paniek slaat toe bij Diez en als een minuut later Mees de Wit de rebound op pikt en de 3-3 binnen schiet, is het aan de Duitse coach om een time-out aan te vragen. Binnen anderhalve minuut weet Geleen de 0-3 achterstand om te buigen in 3-3. Met deze stand gaan de spelers ook de kleedkamer in.

2e periode:
De 2e periode weet Diez weer te openen met een snelle goal. Binnen een minuut schiet Torben Reuner een rebound binnen: 3-4. Halverwege de wedstrijd wordt door een speler uit de bank van Diez een langsvliegende puck tegengehouden. Hierdoor kon het spel van Geleen niet door gaan. Wonderwel werd hier geen (delaying the game) straf voor gegeven. Met nog een kleine 5 minuten te gaan in de periode schaatst Akim bij de blauwe lijn. Dit wordt gezien door Yevgen Fadyeyev die, van achter uit het eigen vak, Akim op maat bedient. Akim kan als een sniper op de Duitse goalie af vliegen en rondt perfect af door de 4-4 binnen te schieten. Deze gelijkmaker had Geleen nodig voor de break en gaf zelfvertrouwen. Het kantelpunt in de wedstrijd!

3e periode:
Geleen heeft vleugels gekregen en zelfvertrouwen. Zij voelen dat de wedstrijd hun kant uit kan vallen…. Maar dat moeten ze wel nog voor elkaar knokken. Nu is het Geleen die met een redelijk snelle goal de voorsprong neemt. Lars van Sloun pakt de rebound op van het schot van Bradley Forrest en knalt de 5-4 binnen. Nog geen tien minuten later weet Fillipp Lapkov echter weer de gelijkmaker te maken en wordt het spannend. Er zijn nog maar 8 minuten om het tij te keren voor beide ploegen. Dietz speelt fysiek en harder, maar op het randje. Even leek het of dit de vruchten ging afwerpen, maar toch was het Geleen die ging scoren: Een snelle aanval met drie spelers luiden het volgende doel in. De wingers zorgden voor de afleiding, waardoor Yevgen Fadyeyev vrij zicht op het doel had en kon binnen schieten: 6-5. De omroeper was net klaar met het doelpunt om te roepen, als Ben Duperreault alleen op de goalie af kan gaan. Hij zet knap de goalie op het verkeerde been en schiet de 7-5 binnen. Met nog een kleine zeven minuten op de klok wordt het heel spannend en de hele hal voelt dat er een stunt in zit. Bij de spelhervattingen zingt het publiek spontaan mee met de afgekapte muzieknummers en tijden van weleer herleven. De hal ontploft helemaal als Geleen weer bezig is met de aanval en scoort: Lars van Sloun ziet van achter de goal Ben Duperreault  vrij staan en deze aarzelt niet: 8-5. Dit had niemand halverwege de eerste periode gedacht of kunnen voorspellen. Even wordt het nog spannend als Dietz een kleine 2 minuten voor tijd de 8-6 binnen schiet. Zelfs het inwisselen van de Duitse goalie voor een extra speler mocht niet baten. Geleen heeft geknokt en welverdiend de winst binnengehaald: 8-6

Algemeen:
Dietz ging welvaren van start en het stond snel 0-3. Voor de coach een slimme keuze om het team wakker te schudden en de goalies te wisselen. Achteraf bleek het een gouden greep, want Geleen kreeg meer grip op de wedstrijd. Verlies tegen Luik en winst tegen Dietz kan ik tevreden mee zijn. Je kunt nu eenmaal niet alles winnen. De top vier staat allemaal dicht bij elkaar en dat maakt de competitie wel heel erg leuk. Iedereen kan van iedereen winnen. Zelfs Mechelen weet vanavond haar eerste winst te pakken. De top 4 ontloopt elkaar met maximaal 2 verliespunten.

Wedstrijden Geleen volgend weekeinde:
Volgende week zaterdag staat de uitwedstrijd tegen Leuven op het programma en op de zondag krijgen we Mechelen op bezoek. Als je naar de ranglijst kijkt, is dat een makkelijker weekeinde dan afgelopen weekeinde en zou Geleen hier een zes punten weekeinde van moeten maken. Onderschatting zal daarbij de grootste tegenstander van Geleen kunnen zijn.