F I N A L E !!!!

3 december 2023

Geleen door 2x winst op Diez door naar de finale BeNe-league Cup.

Geleen is in de competitie voor de Beker BeNe League als 3e geëindigd met evenveel punten als Diez, maar met een lager doelgemiddelde. Geleen staat op +20 en Diez op +32 dus zoveel ontlopen ze elkaar niks… Dus dat beloofde een mooi weekeinde te worden. Dit weekeinde treffen ze elkaar op de vrijdag en op de zondag. De wedstrijd van vrijdag was al gespeeld. We beginnen eerst met een terugblik op de vrijdag.

Geleen startte met Deniz Mollen in het doel en de wedstrijd ging redelijk gelijk op. Na vijf minuten valt Diez aan en wordt de op het doel schaatsende Konstantin Firsanov bereikt die in één keer hard uithaalt, terwijl enkele spelers Deniz het zicht beperken: 1-0. Halverwege de periode loopt Diez tegen een straf aan en heeft Geleen powerplay. Bradley Forrest staat bij die aanval helemaal vrij en kan vrij eenvoudig de gelijkmaker binnen schieten: 1-1.  Met nog 5 minuten op de klok in de 1e periode weet Diez weer de voorsprong in handen te krijgen met een mooi geplaatst schot van Artjom Piskowazkow in de rechterbovenhoek. Met 2-1 voor Diez wordt aan de 2e periode begonnen. Bij een aanval van Geleen wordt de puck aan de blauwe lijn onderschept en na een schot tegen de achterkant van de goal, wordt de puck door Hunter Fortin opgepikt. Hij schaatst om de goal heen en schiet de 3-1 binnen. Halverwege de 2e periode wordt Akim Ramoul bereikt die tussen 3 Duitse spelers mooi geplaatst de aansluiting binnen schiet: 3-2. Geleen toont haar enorme flexibiliteit. Met deze stand gaat men zich opmaken voor de 3e periode en Geleen moet nog vol aan de bak om de winst binnen te halen. Geleen doet wat we al vaker bij Geleen hebben gezien. Blijven strijden!. Met een man meer op het ijs scoort Bradley Forrest met een gescreend schot de gelijkmaker met nog 15 minuten op de klok. Dat wordt billenknijpen en ondanks dat er over en weer kansen waren, wordt er niet meer binnen de reguliere tijd gescoord, dus overtime. Volgens het sudden victory principe wordt aan de overtime begonnen. Degene die als eerste scoort is winnaar. Als dan ook nog eens een straf valt aan Duitse zijde, kan Geleen het gaan beslissen. Na een schot van Bradley Forrest probeert Lars van Sloun de puck binnen te tippen. Dat mislukt, maar de puck blijft wel dicht bij Lars liggen. Hierdoor krijgt hij een 2e kans en kan daarna wel de puck backhanded binnen wippen en scoren. Geleen won daarmee het 1e duel en staat in de “best of three” wedstrijden met 1-0 voor. Geleen kan het dus vandaag af gaan maken in Geleen en gezien deze tegenstander zal dat ook wederom niet gemakkelijk gaan worden. Alles moet weer mee zitten.

In een goed gevuld Glanerbrook zal Geleen voortvarend van start moeten gaan. Luca Heutmekers is nog steeds geblesseerd. Jowin Ansems verdedigt het Geleense doel, Markus Ekholm het doel van Diez. De wedstrijd van vanavond wordt geleid door de scheidsrechters Tim Tzirtziganis en Nick van Grinsven.

1e periode:
Van aanvang is de sfeer in de ijshal goed en ook de supporters koren doen hun best. Het is bij aanvang te merken dat Geleen de winst in eigen huis wilt binnen halen, terwijl Diez nog iets goed te maken heeft van vrijdagavond. Het is Diez ook die de eerste face-off wint. Men is elkaar in de beginfase nog iets aan het aftasten, als Diez al een vroege openingstreffer weet te scoren. Bij een aanval van Diez weet Marcel Kurth van dichtbij de puck uiteindelijk achter Jowin Ansems het doel in te prikken: 0-1. Diez zit er fel op, maar over en weer worden er kansen gecreëerd. Aan beide zijden zijn de sluitposten een sta-in de weg voor de aanvallers. Na de goal van Diez hebben de Duitsers licht overwicht, maar Geleen herpakt zich langzaam. Geleen krijgt nog powerplay en weet niet te scoren. Daarna krijgt Diez powerplay als Gabin Balhan in de bank zit, maar weet eveneens niet te scoren. Als de straf van Gabin voorbij is en hij uit de bank komt, weet men hem te bereiken en kan hij alleen op de goed keepende Ekholm af gaan, maar deze weet de puck tegen te houden. Het kan werkelijk beide kanten op gaan en het spel golft op en neer. Dan komt er de mooiste goal van de avond aan. Rolan Loos weet de puck bij de blauwe lijn eigen vak op te pakken en vliegt op topsnelheid het aanvalsvak binnen. Vanuit deze snelheid schiet hij de puck loepzuiver binnen en staat het met nog minder dan vijf minuten in deze periode weer gelijk. Even later krijgt Diez weer powerplay en bij een aanval van Geleen weet Diez supersnel om te schakelen en met een zuiver schot weet Konstantin Firsanov de voorsprong weer naar zich toe te trekken: 1-2. De resterende 47 seconden werden gewoon uitgespeeld.

2e periode:
Geleen begint de 2e periode gelaten aan de wedstrijd verder. Het duurde een minuut of vijf dat de beide ploegen weer in balans waren. Diez komt daarbij gevaarlijk een paar keer voor het Geleense doel. En bij open kansen weet Jowin Ansems met kunst en vliegwerk zijn doel te verdedigen. Bijna halverwege de wedstrijd wordt er door Diez een smerige elbow op Lars van Sloun uitgedeeld. De ref stond erbij en keek erna. Lars bleef op de grond liggen en als de scheids het niet regelt, dan doet een speler dat wel. Mitch Koumans bedenkt zich geen minuut en komt voor de captain op. Dat resulteert in een vechtpartij voor hem en Mike Kristic. Beiden krijgen een game penalty, waarbij Kristic nu ineens wel een straf kreeg voor de elbowing. Had men direct gefloten, dan was het vechten niet nodig geweest. Geleen krijgt een 2 minuten straf en Diez 5 minuten, waardoor Geleen in ieder geval 3 minuten lang powerplay heeft. Hier wordt niet gescoord. Diez krijgt ook nog 2x powerplay, maar weet ook niet te scoren. Uiteindelijk blijft Diez voor staan als we naar de 3e periode gaan.

3e periode:
Met een stand van 1-2 weten we bij het ijshockey dat het kwartje, of de puck in dit geval, twee kanten op kan vallen. Geleen weet vanaf het begin van de derde periode de druk wat meer op te voeren en Diez gaat fysiek wat meer de grens op zoeken. Geleen heeft dotten van kansen, maar de Duitse goalie heeft vanavond een top-avond en is echt een sta in de weg. De puck wilt er gewoon niet in. De seconden en minuten tikken weg en de spanning in de hal is om te snijden. Supporters van beide teams staan achter hun team en oude tijden herleven in de Geleense hal. Als we langzaam naar de laatste 2 minuten van de wedstrijd gaan voelen we dat er voor Geleen nog iets in het vat zit, maar dat moet er dan wel uit komen. Goudhaantje Yevgen Fadyeyev krijgt de puck en begint te schaatsen en te kijken en te schaatsen, totdat hij een gaatje ziet. Loepzuiver schiet hij de gelijkmaker binnen en Glanerbrook ontploft. Er zijn nog twee minuten van de wedstrijd over en gezien de ontwikkeling van het Geleense spel zit er misschien nog wel meer in. Akim speelt vanavond op het scherps van de snede en zoekt overal het randje op. Geleen is collectief aan het duwen, maar er wordt niet meer gescoord.

Overtime:
Bij overtime wordt gespeeld volgens het sudden victory principe. Degene die scoort is winnaar. Men speelt dan met slechts 3 spelers tegen 3 spelers. Dezelfde thriller als vrijdag in en tegen Diez. Toen trok Geleen aan het langste eind. Benieuwd wat wij vanavond in Geleen gaan doen. Het gaat redelijk gelijk op, waar Geleen toch iets meer de aanval heeft. Als na een dikke 2 minuten Geleen tegen een straf op loopt en Diez een 4e speler daardoor op het ijs heeft, zakken de Geleen Supporters de moed in de schoenen….. maar Geleen heeft dit seizoen een goede mentaliteit en knokt voor elke millimeter ijs. Diez wist tijdens de powerplay niet te scoren en met nog minder dan een minuut waren beide teams weer compleet. Vanuit de strafbank is het direct Ben Duperreault die alleen op de goalie afgaat maar de verdediger van Diez maakt een overtreding en zo mag Ben 60 sec voor het einde aanleggen voor een penalty shot. Helaas mist die de gouden kans op de finale.Ook in die laatste seconden wordt er niet meer gescoord en komt het op penalty-shots aan.

Penalty-shots:
Er worden om en om 5 penalty shots genomen en degene die de meeste scoort is winnaar. Is er dan nog geen winnaar, dan wordt vervolgd met om en om.

0-0 Het eerste penalty shot wordt door Yevgen Fadyeyev gemist, maar Diez mist ook.

Bij het tweede penalty shot scoort Lars van Sloun, maar mist Diez.
1-0 Het derde penalty shot wordt door Brad Forrest gemist en Diez ook.

1-1 Het vierde penalty shot wordt door Ben Duperreault gemist, maar scoort Diez.

En dan komt het op het vijfde penalty shot aan.

2-1 Akim Ramoul schiet de puck binnen en Diez mist de laatste kans. Geleen wint deze zwaarbevochte wedstrijd en is door naar de finale van de Bene League Cup.

Algemeen:
Geleen heeft geknokt voor wat zij waard waren, maar dat kan ook van Diez worden gezegd. Beide teams stonden bij aanvang van de halve finale met evenveel wedstrijdpunten en waren dus echt aan elkaar gewaagd. Geleen heeft zichzelf overtroffen en met heel hard werken de winst verdiend naar zich toe gespeeld. Geleen heeft als collectief gespeeld en voor elke millimeter ijs, voor elk doelpunt geknokt. Mooi om te zien en wie had vooraf aan het seizoen verwacht dat we zover zouden komen? Ik niet.

De andere serie tussen Heerenveen en Herentals is nog niet beslist. Beide teams hebben de uit-wedstrijden gewonnen en dinsdag zal de beslissing vallen in Heerenveen.

Wedstrijden volgend weekend:
Volgend weekeinde staat in het teken van de wedstrijden om de beker van Nederland. Hierbij heeft Geleen in de kwartfinales Eindhoven uitgeschakeld en dit weekeinde staat de wedstrijd tegen Leeuwarden op het programma.

Deze halve finale wordt eveneens in een “best of three”  afgewerkt. Zaterdag moet Geleen naar de Noorderlingen toe, waarna de return op de vertrouwde zondag in Geleen wordt gespeeld. In de eredivisie waarin Leeuwarden speelt staan zij momenteel 2e, terwijl Eindhoven 6e staat. Dat betekent dat Leeuwarden op papier sterker is dan Eindhoven en van Eindhoven had Geleen ook niet 1-2-3 makkelijk gewonnen.

Onderschatting is onze grootste vijand en we moeten gewoon ons eigen spelletje blijven spelen. Ook dit zal spannend zijn en is weer een opmaat naar een prijs, dus winst is belangrijk. Dat wil ik live mee maken, u toch ook?