Menu

2e finale voor Snackpoint Eaters Limburg binnen een week!

10 december 2023

Halve finale BEKER Nederland Snackpoint Eaters Geleen – Capitals Leeuwarden door Jos Janssen

IJshockey begint weer te leven in Geleen. Kranten en nieuwssites weten Geleen beter te vinden en dat kan ook niet anders. Buiten dat ijshockey een zeer attractieve sport is om naar te kijken zijn de wedstrijden van de Snackpoint Eaters in Geleen keer op keer spectaculair. Daar waar men vooraf sprak dat men niet echt voor de prijzen zou kunnen gaan, laten de spelers van Geleen keer op keer zien dat zij daar anders over denken. Op inzet en karakter weten zij de wedstrijden vaak begonnen met een achterstand om te buigen. Met een mooie 3e plaats voor de finales in de beker van de BeNe-league zijn zij doorgedrongen tot de finale van de BeNe-League Cup. Vanavond staat diezelfde plaats op het spel in de Nederlandse beker.

Na winst op Eindhoven in de kwartfinale wordt nu in de halve finale gespeeld tegen Leeuwarden. Deze reeks wordt ook gespeeld in een “best of three” serie. De ploeg die als eerste 2 wedstrijden wint gaat door naar de finale. In de eredivisie van het Nederlandse ijshockey staat Leeuwarden op dit moment op een 3e plaats, 2 plaatsen hoger dan Eindhoven. Tegen Eindhoven hebben we gemerkt dat ook de eredivisie een pittige competitie is en dat die onze eigen competitie niet zoveel ontloopt. Dat betekent dat Geleen geconcentreerd de wedstrijden moet gaan spelen. Onderschatting is, zoals al vaker gezegd, onze grootste tegenstander.

Zaterdag heeft Geleen de lange reis naar het Noorden gemaakt voor de 1e wedstrijd in deze reeks. Geleen begon te mat aan de wedstrijd en had kennelijk de lange busreis nog in de benen. Het spel liep niet en dat werd ook vertaald in de stand na de eerste periode: 3-0 voor Leeuwarden. Ik wil niet weten wat de coach Jeffrey van Iersel in de kleedkamer heeft gezegd, maar hij kon nooit tevreden zijn met het getoonde spel. Geleen moest uit een ander vaatje gaan tappen. Dat gebeurde dan ook als een van de jongere spelers van Geleen, Jesse Noblesse bij het begin van de 2e periode de eerste goal van de wedstrijd in het netje dumpt: 3-1. Toch weet Leeuwarden even later weer de voorsprong te verhogen: 4-1. Geleen herpakt zich en halverwege de wedstrijd weten Lars van Sloun en Akim Ramoul de aansluiting te vinden: 4-3. Met een acceptabelere achterstand ging men aan de 3e periode beginnen. Eerst weet Ben Duperreault de stand al gelijk te trekken, maar uiteindelijk weet sniper Akim Ramoul de wedstrijd 5 minuten voor het einde voor Geleen te winnen. Eindstand wedstrijd 4-5 en staat Geleen in de halve finale 1-0 voor.

Vanavond heeft Geleen het thuisvoordeel en kan bij winst de finale veiligstellen. Men heeft gisteren geproefd aan het spel van Leeuwarden en zich daar ook nog bijna in verslikt. Dat zal vanavond anders moeten. Geleen heeft de nachtrust voor een deel in de bus op de terugreis gehad, maar vanavond heeft Leeuwarden zelf ook een behoorlijke reis achter de benen. Geleen start met Deniz Mollen in de goal en de wedstrijd werd geleid door Van Grinsven en Klintrot. Mitch Koumans heeft zijn schorsing er weer op zitten en is er vanavond ook weer bij. Luca Heutmekers had gisteren ook al gespeeld en het is mooi dat we hem ook weer op het Geleense ijs zien schaatsen.

De wedstrijd van vanavond:
1e periode:
Het spel start en gaat snel op en neer, maar aan beide kanten wordt ook nog erg slordig gespeeld. Na een dikke minuut is de eerste echte kans voor Geleen. Geleen begint langzaam in de wedstrijd te komen, maar de uitbraken aan beide zijden zijn gevaarlijk. Het is Geleen die de eerste treffer op het scorebord kan zetten als Yevgen Fadyevyev de puck in zijn bezit heeft. Hij begint het voor hem kenmerkende rondje te schaatsen en kijkt daarbij met een oog naar het doel totdat hij op de juiste plaats is en kan uithalen: 1-0. Niet lang na deze goal had Leeuwarden ook de kans, maar Deniz Mollen wist de puck mooi uit de lucht te plukken voordat die gevaarlijk werd. Als Akim eerst een crosscheck krijgt (onbestraft) en vervolgens zijn stick bijna uit zijn handen wordt geslagen, dan weet je dat hij dit niet zomaar laat gebeuren. Hij deelt hiervoor een check uit en je ziet van afstand al dat dit ook een straf gaat opleveren: Akim laat niet met zich dollen. Helaas weet Leeuwarden in deze stroeve wedstrijd wel vanuit de powerplay die hieruit ontstaat te scoren. Na een schot weet Deniz de puck nog tegen te houden, maar de rebound wordt binnen geschoten: 1-1. Beide teams krijgen nog powerplay, maar weten die niet te verzilveren. De stand doet recht aan hoe de wedstrijd is gespeeld.

2e periode:
Geleen krijgt al vroeg in de tweede periode powerplay, maar scoort dan nog niet. Even later heeft men weer powerplay en dan weet Ben Duperreault de puck tussen de benen van de goalie binnen te schieten en staat Geleen weer op voorsprong. Twee minuten na de goal had Leeuwarden een dot van een kans, maar werd er over het doel heen geschoten. Vervolgens blijft bij een aanval van Geleen Mees de Wit naast het doel op het ijs liggen en gaat Mitch Koumans dit recht zetten. Er vindt een opstootje plaats waarbij Mitch uiteindelijk een check to the head uitdeelt. Het opstootje vindt plaats bij de spelersbank van Leeuwarden en ook vanuit deze spelersbank worden klappen uitgedeeld. De referees staan er met de neus op, maar dit wordt niet bestraft. Spelers, coachingstaf en publiek zijn over de rooie. Resultaat is dat enerzijds Lars van Engwegen een abuse-penalty krijgt, maar het publiek gaat helemaal achter het Geleense team staan. Oude tijden herleven en het geroep en aanjuichen van het Geleense team en uitfluiten van het team uit het Noorden heb ik lang niet meer zo in de hal gehoord. Wat een kabaal, kippevel!

Het is aan het spel van Leeuwarden te zien dat zij helemaal onder de indruk hiervan zijn en hebben vanaf de straf niets meer in te brengen, ondanks dat zij 2 spelers meer op het ijs hebben staan. Met een paar minuten voor tijd zijn de rollen omgedraaid en heeft Geleen door straffen van Leeuwarden 2 spelers meer op het ijs staan. Geleen krijgt 3 keer de kans om van dichtbij te scoren, maar het wil gewoon niet lukken, totdat Akim Ramoul de aanval opbouwd en goed kijkt. Hij ziet Ben Duperreault vrij staan en deze weet de powerplay alsnog te verzilveren: 3-1. Een mooie voorsprong om met winst de kleedkamer in te gaan.

3e periode:
Met een mooie voorsprong stapte Geleen op het ijs voor de laatste periode. Kennelijk nog niet helemaal geconcentreerd, want Leeuwarden weet binnen 37 seconden te eenvoudig te scoren: 3-2. Geleen liet Leeuwarden helemaal vrij staan. Het was nog steeds geen wake-up call, want Geleen blijft slordig in het spel en Leeuwarden begint langzaam in het spel te komen en zelfs sterker te worden. Het heeft zeker nog een minuut of 5 geduurd eer Geleen weer in de wedstrijd zat. Lars van Sloun kwam aan de puck en hield overzicht en deed het voorbereidende werk van achter de goal. Sterspeler Ben Dupereault pakt naast de goal de puck op en scoort van dichtbij. De goalie van Leeuwarden probeert nog daarbij de goal te verschuiven, maar de goal telt gewoon: 4-2. En vervolgens gaan de remmen los bij Geleen. Drie minuten na het vorige doel schiet Mitch Koumans hard op doel en pikt Ben Duperreault de rebound op. Met een one-timer schiet hij de 5-2 binnen. Twee minuten later komt de mooiste aanval van de avond. Op snelheid en over drie spelers wordt er gepasst als Yevgen de voorbereidende pass op Akim geeft die zuiver uithaalt: 6-2. Een minuut later heeft Mees de Wit bijna de volgende treffer op de stick liggen, maar de goalie is een sta in de weg. Dan volgen nog wat arbitrale missers en heeft Leeuwarden twee keer achter elkaar powerplay. Tijdens de laatste powerplay heeft eerst Lars van Sloun nog een geweldige kans als hij alleen op de goalie af kan gaan. Dan wordt Leeuwarden slordig en verliezen zij tijdens hun powerplay de puck in eigen vak. Mees de Wit weet deze op te pikken en kent geen genade: 7-2. In de laatste minuut vallen bij beide teams nog straf en speelt men met 4 tegen 4. Het veranderd niets meer aan de stand. Geleen wint deze wedstrijd ook en is dus door naar de finale van de Beker van Nederland.

Algemeen:
Leeuwarden is een stugge en ook goede ploeg. Zij zouden zomaar mee kunnen doen in de BeNe-League en zeker niet als laatste eindigen. Zij waren een zeer stugge tegenstander en het kwartje had zomaar ook de andere kant uit kunnen vallen.

De andere halve finale beker van Nederland wordt gespeeld tussen Heerenveen en Den Haag. De eerste wedstrijd daarvan heeft Heerenveen gewonnen. De tweede wedstrijd werd verrassend door Den Haag gewonnen. Den Haag is gedurende het seizoen steeds beter gaan spelen en daar heeft Heerenveen zich zaterdag in vergist. In een wedstrijd waar men elkaar maar 1 punt ontliep was het Den Haag die de eerste partij won. Dinsdag gaat de beslissing hierbij vallen en weet Geleen dan pas wie de tegenstander voor de Beker gaat worden.

Wedstrijden volgend weekend:
Komend weekend zijn er geen wedstrijden voor Eaters ivm OKT in Tilburg en U20 WK. Eaters begint op vrijdag 22 december de BeNe League competitie in Neuwied en de dag erna is de Snackpoint Teddybear Toss in Geleen tegen Hijs Hokij Den Haag. Den Haag is steeds beter aan het spelen en zij zullen een geduchte tegenstander zijn. Dat belooft weer een spektakelstuk in de Geleense ijshal te worden, dus zorg dat je erbij bent!

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram