Menu

1e prijs van het seizoen is binnen: de Beker van de BeNe-League

4 januari 2024

Vanavond als eerste wedstrijd in het nieuwe jaar staat ook de eerste prijs voor de Snackpoint Eaters op het spel. In een uitverkochte hal in Glanerbrook wordt de finalewedstrijd gespeeld. Geleen speelt tegen Heerenveen. Geleen was als 3e geëindigd in de competitie voor de beker BeNe League op de 3e plaats en trof in de halve finale het Duitse Dietz (beide evenveel punten). Geleen heeft deze confrontatie gewonnen. Heerenveen (als 1e geëindigd) won van Herentals….. en nu staan ze vanavond tegenover elkaar.

In de competitie hebben Heerenveen en de Eaters elkaar 2x getroffen, waarbij in Heerenveen slechts met 4-3 in overtime werd verloren, maar thuis verpletterde Geleen Heerenveen met 7-1….. en dat allemaal zegt helemaal niets. Finalewedstrijden zijn wedstrijden op zich en het gaat erom wie de beste vorm van de dag heeft, hoe de goalie in zijn vel zit en hoe het team als collectief werkt. Heerenveen is niets voor niets eerste geworden in de competitie. Wat wel zeker is, is dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn en dat niets voorspelbaar is…. Althans, de voorspelling zal zijn dat het een spannende wedstrijd kan worden in een kolkend Glanerbrook.
Geleen treedt aan zonder de geblesseerde Lars van Sloun. De starting goalie bij Geleen is Jowin Ansems en bij Heerenveen Martijn Oosterwijk. De wedstrijd stond onder leiding van de refs de gebroeders Chris en Nick van Grinsven en de linesmen Marine Dinant en Lois Beelen.

1e periode:
De wedstrijd begint op een hoog tempo en Geleen komt in het begin al goed weg als een kneeing van Geleen niet wordt bestraft. Een holding penalty door Ernesto Klem wordt wel gezien en Geleen heeft zijn eerste powerplay. Hieruit wordt niet gescoord. Ook de powerplay daarna van Heerenveen blijft nog puntenloos. De wedstrijd is redelijk in evenwicht en bij de aanvallen van Geleen is Martijn Oosterwijk een behoorlijke sta-in-de-weg. Even over de helft van de eerste periode valt het eerste doelpunt. Frankie Pucci wordt door Jasper Nordeman aangespeeld en schaatst voorlangs de goalie, waardoor deze uit positie is. Vervolgens schoot hij de puck backhanded mooi binnen. 1-0 voor Heerenveen. Een dikke minuut later wordt het nog erger als Heerenveen met drie spelers het aanvalsvak binnen komt stormen en Mike Collard met een afstandsschot Jowin Ansems weet te verrassen: 2-0 en Geleen moet aan de bak. Beide teams zijn aan elkaar gewaagd, alleen is Heerenveen gelukkiger in de afronding.

2e periode:
Al in de eerste minuut stapelt Geleen kans op kans, maar de puck wilt er gewoon niet in. Hierdoor wordt Heerenveen met de minuut sterker. Geleen heeft ook wel kansen en kan halverwege met 3 spelers op de goalie afstormen, maar deze heeft vandaag zijn dag. Als dan ook nog Akim Ramoul een straf krijgt heeft Heerenveen slecht aan een halve minuut powerplay genoeg. Met veel spelers voor de goal weet Jasper Noorderman de rebound van Jesse Barwell van dichtbij binnen te tikken. Heerenveen staat met 3-0 voor en het wordt nog een hele klus voor Geleen om de wedstrijd om te buigen. Maar goed, Geleen heeft dat wel vaker dit seizoen laten zien, dus er is hoop. Het tempo in de wedstrijd is hoog, maar met de conditie van de Geleense spelers zit het wel goed. Als na de vorige goal Heerenveen een straf krijgt kan Geleen aan de powerplay beginnen. Met de opbouw van de aanval aan de rechterzijde van het ijs tussen Yevgen Fadyeyev en Bradley Forrest, weet laatstgenoemde Ben Duperrealt te bereiken die helemaal vrij staat. Hij kan rustig aanleggen en de eerste voor Geleen binnen schieten: 3-1. Jammer genoeg moet Luca Heutmekers geblesseerd het ijs verlaten en dat zag er niet goed uit. Alvast heel veel beterschap Luca! Precies een minuut na de vorige goal wist Geleen weer te scoren als Heerenveen de puck knullig in eigen vak verloor. Tom Marx en Ben Duperreault houden overzicht en weten Tijn Jacobs te bereiken die de aansluitingstreffer scoort: 3-2. De ijshal explodeert figuurlijk en de supporters geloven er weer helemaal in. Met deze acceptabele stand wordt de kleedkamer opgezocht.

3e periode:
Ook alweer in de eerste minuut kan Geleen met 2 op 1 spelers op de goalie afstromen, maar deze staat nog steeds zijn mannetje. Geleen gelooft er duidelijk in en Heerenveen wordt wat vermoeid en zijn wat slordiger in de passing. Eaters voeren de druk op en de spanning is in de hal te snijden. Halverwege de laatste periode houden Akim Ramoul en Bradley Forrest het overzicht en weten zij Yevgen Fadyeyev te vinden die hard en zuiver uithaalt. De puck verdwijnt in de rechterbovenhoek van het doel en ineens is de hele wedstrijd weer open want het staat gelijk: 3-3.

De Eaters voelen dat er meer in zit en drukken door en door. Er wordt voor elke millimeter ijs geknokt en speler na speler werpt zich voor de puck. Daarnaast staat Jowin daar waar de puck toch door komt een puike partij te keepen. Tot scoren komen beide partijen niet meer dus wordt er een overtime afgedwongen.

Overtime:
Overtime wordt gespeeld volgens het sudden victory-principe, dus wie het eerste scoort is winnaar. En dat met 3 tegen 3 spelers binnen 5 minuten speeltijd. De Eaters beginnen niet heel sterk hieraan en Heerenveen heeft het meeste puck bezit. Toch weet Ben Duperreault op een gegeven moment uit te breken en kan nagenoeg alleen op de goal af. Een speler van Heerenveen moet aan de noodrem trekken en haalt Ben onderuit. Beslissing referee resoluut: Penaltyshot!

De spanning loopt op in de ijshal…. Zou het dan toch? Eerst met 3-0 achter staan en dan toch nog de beker winnen??? Ben neemt een aanloop en neemt de puck mee. Deze gaat van links naar rechts op het blad van de stick totdat hij naar links gaat en de goalie naar beneden, de benen gespreid om zich zo breed mogelijk te maken. Dan haalt Ben de puck naar rechts waar nog een klein gaatje tussen de schaats en de paal zit. Precies tussen dat gaatje tikt hij de puck binnen en scoort! Glanerbrook knalt uit elkaar, spelers van Geleen duikelen van blijdschap over elkaar. De buit is binnen en de eerste prijs (sinds 7 jaar) is een feit. De Beker van de BeNe-League is gewonnen door Geleen.

Algemeen:
Beide teams waren aan elkaar gewaagd en de aanvallen waren over en weer gevaarlijk. Het tempo van de wedstrijd was heel hoog. In de eerste helft van de wedstrijd was Geleen wat ongelukkiger in de afronding en stond Martijn Oosterwijk in de weg. In de 2e helft van de wedstrijd zakte Heerenveen wat in en wist Geleen kort na elkaar de aansluiters te scoren. Dit had Heerenveen niet verwacht en was ook een mentale klap. Voor Geleen was het een opsteker en men wist dat als men geconcentreerd het spelletje blijft spelen, de winst vanzelf naar je toe kan komen. Geleen heeft wederom zijn weerbaarheid getoond en het team is strijdlustig. Dit smaakt naar meer en de hoop is dat er nu ook weer resultaten gaan komen in de reguliere competitie.

Volgende wedstrijden:
Op vrijdag staat de uitwedstrijd tegen Mechelen op het programma. Mechelen is ook steeds beter gaan draaien en kan het de Eaters nog heel lastig maken. Op de zondag kan Heerenveen weer naar Limburg afreizen. Heerenveen heeft dan de dag van tevoren tegen de andere finale-kandidaat van Geleen (Den Haag) gespeeld. Ook dit zal weer een zeer interessante wedstrijd worden want Heerenveen zal wat goed willen maken in Geleen. Ik hoop dat de hal dan ook weer helemaal gevuld zal zijn.

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram