Menu

OP GLAD IJS: SMOKE EATERS

10 januari 2018

[vc_row][vc_column width="1/4"][/vc_column][vc_column width="1/2"][vc_column_text]

Bijna 50 jaar geleden begon het ijshockey in Geleen. Smoke Eaters zou de club heten.  Vroeger dacht ik dat men de naam ontleed had aan de Staatsmijnen die in Geleen e.o. waren. Ik dacht dan aan  die rookpluimen. We snuiven met zijn allen die rook op. Dus die naam lag voor de hand.  

De naam kwam echter vanuit Canada want daar was een club die zo heette en die naam vond men wel leuk. In Brits Columbia Canada in een plaatsje genaamd Trail en daar spelen de Smoke Eaters nu nog. Een legendarische club die zelfs tweemaal Wereldkampioen voor Canada werd; in 1938 en 1961. Smoke Eaters heeft de eer de laatste amateur Wereldkampioen te zijn. Eigenlijk was de club opgericht in 1920 in Chiliwack, Brits C. Vandaaruit verhuisde Smoke Eaters naar Ladner in Brits C. om vervolgens via Bellingham, Washington terug te komen in 1995 in Brits C. in Trail. Men speelt daar nu in de British Columbia Hockey Laegue.

Het wereldkampioenschap voor amateurteams van 1939 werd in Zwitserland gehouden. In het toenmalige team speelde Johnny Mc Creedy, de sterspeler. Verder won hij ook in 1938 de Allan Cup. Hij is de enige speler die zijn naam gegraveerd ziet in de Memorial Cup (1937 met Winnipeg Monarchs), de Allan Cup, WK trofee voor amateurs en tweemaal de Stanley Cup (voor Maple Leafs in 1942 en 1945). Een geweldige ijshockeyspeler in die tijd die veel betekende voor de Smoke Eaters. Dus een succesvolle geschiedenis voor de Eaters uit Canada.

Onze eigen Smoke Eaters mogen ook terugkijken op een leuke geschiedenis maar zoals we allen weten werd er maar ooit één kampioenschap binnengehaald. Dus het wordt tijd voor een nieuwe prijs, dacht ik zo.

Reacties: dolsben@gmail.com

[/vc_column_text][vc_single_image image="10784" img_size="full"][/vc_column][vc_column width="1/4"][/vc_column][/vc_row]

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram