Menu

Geleen komt geen moment in de problemen en wint overtuigend van Mechelen met 6-1.

18 februari 2024

BeNeLeague Snackpoint Eaters Geleen – Mechelen Golden Sharks door Jos Janssen

Voor de carnavalsvierders zijn de dagen van lol en vertier voorbij en gaan we weer over op het serieuze (ijshockey-)werk. Geleen heeft dit weekeinde slechts een wedstrijd op het programma staan en zal er vanaf nu alles aan moeten doen om elke wedstrijd te winnen. In de ranglijst staat Geleen “slechts” op de vijfde plaats met 12 punten achterstand op koploper Den Haag. Om thuisvoordeel te behouden zullen ze minimaal 1 plaatsje moeten stijgen. Directe concurrenten zijn Heerenveen die evenveel punten heeft, maar wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Daarnaast het Duitse Diez, die slechts een punt meer hebben dan Geleen. Spanning genoeg in deze competitie.

De tegenstander van vanavond is Mechelen. Mechelen staat slechts een na laatste in de ranglijst, maar is desondanks een zeer stugge tegenstander. Afgelopen vrijdag wisten zij zelfs in het hol van de leeuw de overtime-winst bij de hofstedelingen weg te halen. Zij zijn dus een van de twee ploegen die bij koploper Den Haag punten hebben weten weg te halen. Geleen moet dus nu ook zwaar gewaarschuwd zijn, anders nemen de Belgen ook Geleen de punten mee.

Vanavond is Luca Heutmekers en Mitch Koumans er niet bij, maar is Yevgen Fadyeyev terug van een geslaagd toernooi met de Oekraïense selectie. Geleen moet dus goed haar eigen en vertrouwde spelletje spelen dan gaat het goed komen. Het Geleense doel wordt verdedigd door Deniz Mollen en de wedstrijd staat onder leiding van Nick Van Grinsven.

1e periode:

Binnen een halve minuut heeft Geleen een dot van een kans, maar de Mechelse goalie Riku Christian Lindroos is een sta in de weg. Een dikke minuut later doet Yevgen Fadyeyev het voorbereidende werk als Brad Forrest hard kan uit halen, maar de puck bijna uiteen spat op de doellat. Ook even daarna weet Geleen weer een snelle aanval op te bouwen, maar ook nu staat de Mechelse doelman zijn mannetje. Geleen creëert genoeg kansen, maar vindt telkens de geweldig keepende doelman op zijn weg. De druk van Geleen op het Mechelse doel blijft hoog en ergens moet toch de eerste goal gaan vallen. Na 7 minuten is er de eerste powerplay van de wedstrijd, maar Geleen weet deze niet te verzilveren. Halverwege de periode weet Mechelen eindelijk iets terug te doen als zij de lat van het Geleense doel weten te raken. Geleen is gewaarschuwd om niet te verslappen. Geleen heeft zeker 80% puckbezit, maar het doelpunt wil maar niet vallen. Een dikke 2 minuten voor tijd kan Tom Marx alleen op de goalie af, maar ook deze kans weet de goalie Geleen te ontnemen. Even later valt dan ook het eerste doel. Mees de Wit heeft de puck op rechts en ziet over het midden Akim op de goal af stormen en geeft de pass. Akim haalt direct uit en scoort de openingstreffer 1-0. Mooi lekker voor de pauze.

2e periode:

De periode is amper 2 minuten oud als Mechelen de puck verliest bij de blauwe lijn in het eigen vak. Rolan Loos is er als de kippen bij en pikt de puck gelijk op en kan alleen op de goalie afgaan. Koelbloedig rond hij af en scoort de 2-0. 2 minuten later heeft Geleen weer een wereldkans als de powerplaylijn met Ben Duperreault, Lars van Sloun en Tom Marx helemaal alleen samen op de goalie af kunnen stormen. De puck gaat van links naar rechts, maar de goalie blijkt het koelbloedigste te zijn en weet wederom een doelpunt te voorkomen. Nog voor de helft van de wedstrijd krijgt Geleen weer powerplay en dit keer gaat het als uit het boekje. De puck wordt goed rond gespeeld en goed gekeken als Yevgen Fadyeyev Lars van Sloun vrij ziet staan. Lars schiet de puck mooi over het ijs het doel binnen: 3-0. Geleen krijgt hierna nog 2x powerplay, maar weet niet te scoren….. sterker nog, Mechelen weet bij de laatste powerplay shorthanded te scoren: Tijdens de powerplay lijdt Geleen puckverlies, waardoor Stefaan Swennen alleen op Deniz Mollen af kan gaan en probleemloos weet af te ronden: 3-1. Mechelen begint aan het einde van de periode zijn spel te spelen en te duwen. Voor het eerst zijn de teams in balans, maar het is maar van korte duur, want de jongens kunnen weer aan de kop thee….

3e periode:

De derde periode is een vervolg van de verhoudingen in de rest van de wedstrijd. In de 47e minuut schiet Lars van Sloun op doel en de puck blijft uiteindelijk vlak voor de goalie liggen. Tom Marx is er snel bij en geeft een pass backhanded op Ben Duperreault die vervolgens het “lege” doel binnen kan schieten. Nog geen halve minuut later start Geleen een snelle aanval als Yevgen Fadyeyev Akim Ramoul vrij ziet staan die vervolgens direct de 5-1 binnen tikt. Twee goals binnen de halve minuut is voor de coach van Mechelen kennelijk de aanleiding om de uitstekend keepende goalie te wisselen (?!?). Ignace van Noten mag het nu proberen en ook hij keept niet onverdienstelijk. Met nog slechts 5 minuten op de klok meende Jacob Huyghe van Mechelen op de Geleense doelman door te kunnen schaatsen… Niet bij dit team. Jesse Noblesse zet dat direct recht en er ontstaat een vechtpartij rond het Geleense doel. Uiteindelijk krijgen Jesse en Jacob beiden een game en mogen Mees de Wit en Elia Urlings ook gaan zitten. Geleen krijgt wel 2 minuten powerplay. Deze powerplay duurde slechts 7 seconden als Lars van Sloun de rebound van het schot van Akim Ramoul binnen weet te schieten. Hiermee is de eindstand van 6-1 op het scoreboard gezet.

Algemeen:

Geleen kwam vanavond niet echt in de problemen. Zij hadden het meeste puckbezit en creëerden voldoende kansen. Het was gewoon afwachten wanneer de goals gingen vallen. Geleen kruipt door deze winst langzaam omhoog naar de 4e plaats. Door het verlies van Mechelen blijven zij op de laatste en 9e plaats staan wat geen zicht geeft op de play-offs.

De wedstrijd Herentals-Heerenveen is niet uitgespeeld door ijsproblemen na de 1e periode (tussenstand 0-3).

Heerenveen staat 3 punten achter op ons, Herentals staat 8 punten achter op Geleen, maar heeft ook 2 wedstrijden minder gespeeld. Diez staat op 2 punten achter Geleen, maar heeft ook 1 wedstrijd minder gespeeld. Zij moeten nog tegen Luik, Leuven en Mechelen.

Volgende wedstrijden:

Volgend weekeinde zijn nagenoeg alle wedstrijden in de reguliere ronde van de BeNe-league gespeeld. Het weekeinde daarop resteren nog de laatste wedstrijden. Dat betekent dat ook volgend weekeinde de volle winst binnen gehaald moet worden, al zal dat zeker niet makkelijk zijn. Dat begint met de uitwedstrijd op de vrijdag tegen Den Haag. In het hol van de leeuw moet Geleen proberen de volle drie punten weg te slepen.

Op de zondag staat de directe concurrent Neuwied op het programma en zal dat weekeinde bepalend worden of Geleen enig thuisvoordeel naar binnen kan slepen voor de play-offs.

De woensdag (28e) erna is de halve finale voor het kampioenschap van Nederland in Geleen tegen Heerenveen…. Oftewel een lekker druk en zwaar programma! Dat wil ik mee maken en erbij zijn. Tot zondag!