Eaters Geleen wint van Tilburg maar Smit geblesseerd …

16 januari 2017

15/01/2017 BeNe-league Geleen – Tilburg (TT) door Jos Janssen

 

Vanavond stond de 1e thuiswedstrijd in het nieuwe jaar op het programma. Tilburg Trappers is naar Geleen gekomen. Op papier moet deze wedstrijd gewoon te winnen zijn, maar onderschatting blijkt al vaker de grootste tegenstander te zijn. Deze wedstrijd is tevens de laatste wedstrijd voor de bekerfinale aankomende woensdag. Daarnaast betekent winst vanavond dat we op de ranglijst weer een positie kunnen opschuiven en slechts 3 punten van Den Haag afstaan. Den Haag heeft de laatste paar wedstrijden wat punten laten liggen en Geleen is gelukkig weer aan een opmars bezig. Dus de wedstrijd van vanavond is in meerdere opzichten een belangrijke!

De wedstrijd stond onder leiding van ref Den Ridder. De starting goalie van Tilburg was Hamers, het Geleense doel werd verdedigd door Rowan Delil. Eaters trad nagenoeg met een compleet team aan, alleen Lambert Keulen ontbrak. Zaak was in ieder geval om zonder schorsingen of blessures de winst in Geleen te houden.

1e periode

De eerste periode startte wat rommelig over en weer als na 5 minuten spelen de goalie van Tilburg de puck ongelukkig het publiek in schiet en Geleen de eerste powerplay van de wedstrijd heeft. Hierin weten ze echter niet de kansen te verzilveren. Het duurt tot bijna halverwege de eerste periode als de wedstrijd voor Geleen begint te rollen en dan gaat het ook snel: Tom Marx speelt de puck van dichtbij op Lars Engwegen die de eerste goal van de avond op het scoreboard zet. Loepzuiver rechtsonder ingeschoten, 1-0 (09:41). Nog geen anderhalve minuut later speelt Lars van Sloun Jeffrey Mens aan, die zichzelf mooi vrij speelt voor de goalie van Tilburg en de 2-0 (10:58) scoort. Een halve minuut later krijgt Geleen wederom powerplay als Reinier Staats zijn helm verliest, maar toch door speelt. Ook deze powerplay weet Geleen niet te verzilveren. Met nog een dikke 4 minuten speeltijd in de eerste periode weet Tom Marx een mooie pass op Lars Engwegen te geven die de puck bijna door de legguards van de goalie door speelt. Luca Heutmekers moet de puck het laatste zetje geven om over de doellijn te rollen en de 3-0 (15:53) is een feit. Staats, gefrustreerd door de achterstand kuurt zich een beetje uit op de Geleense spelers en loopt hierbij met nog 3,5 minuut te spelen wederom tegen een penalty aan waardoor Geleen de 3e powerplay van de wedstrijd krijgt. Deze wordt wel verzilverd en uit een mooi uitgespeelde aanval speelt de hofleverancier van de assists, Tom Marx, een perfecte pass op Kay Gielen die met een afstandsschot de goalie verraste: 4-0 (17:53).  Geleen blijft goed haar spelletje spelen en met nog slechts 13 seconde voor de pauze weet Krzak vanuit een scrimmage voor de goal de 5-0 binnen te tikken. Tevreden zullen de Geleense spelers de kleedkamer hebben opgezocht.

2e periode:

Met de luxe van een 5-0 stand en met de bekerwedstrijd in het vooruitzicht weten we het eerder genoemde gevaar van de onderschatting. Dat zal ook door de coaches goed tussen de oren van de spelers zijn geprent. Geleen komt dan ook flitsend uit de kleedkamer en laat in het vertoonde spel zien dat ze het hadden begrepen. Tilburg krijgt nog van een dikke 4 minuten powerplay maar weet hierin niet te scoren. Dat gebeurd wel aan de andere kant. Halverwege de 2e periode schaatst Jonas Huovinen met de puck voorlangs de Tilburgse goal om vervolgens de puck mooi en hard in het dak van de goal te droppen: 6-0 (28:53). Nu zou je denken dat de wedstrijd is gespeeld en dat de kopjes van de Tilburgse spelers zijn gaan hangen… maar ijshockey blijft ijshockey. Tilburg toont zijn taaiheid en halverwege de 2e periode verassen zij Geleen door te scoren. Er wordt op goal geschoten en Rowan Delil weet de puck nog tegen te houden, maar is de puck wel even 2 seconden kwijt. Dat was net lang genoeg voor Horvers om de puck zuiver in te schieten: 6-1 (29:44). De omroepster was de stand nog aan het omroepen als de puck weer achter Delil ligt. Vanaf de face-off komt de puck achter de goal van Delil en wordt vandaaruit mooi de vrijstaande speler van Tilburg voor de goal bediend: 6-2 (30:01). Geleen schrikt nog niet genoeg wakker. Tilburg heeft vervolgens nog 5 minuten nodig om door de verdediging van Geleen te breken en de 6-3 (35:09) te scoren. Geleen schrikt, maar herpakt zich nog niet. Het spel wordt aan Geleense kant rommeliger en Tilburg ruikt zijn terugkomst en kansen. Een dikke minuut later is het alweer 6-4 (36:13) en het publiek begint te morren en denkt aan de wedstrijd tegen Den Bosch waar ook een punt op dezelfde wijze is verspeeld. De coaching staf voelt hetzelfde en nemen ook gelijk een time-out om nog even snel de neuzen opnieuw te richten.  Er worden echter geen belangrijke wapenfeiten meer verricht in de 2e periode.

3e periode

In de pauze zullen in beide kleedkamers een heel ander verhaal zijn verteld als in de eerste pauze. Tilburg zal moeten doordrukken, Geleen zal weer haar eigen spel moeten gaan spelen. Geleen komt ook gretig uit de kleedkamer en binnen een minuut weet Jeffrey Mens de puck te bemachtigen, zich vrij te spelen en zuiver raak te schieten, waardoor de marge weer op 3 punten komt te staan: 7-4 (40:49). Na 5 minuten in de 3e periode schaatsen Jord Smit en Niels Lemans op elkaar af en raken elkaar met de knie waardoor Jord geblesseerd op het ijs blijft liggen. De situatie, de hoorbare klap, de schreeuw en het gekronkel van Jord doet het ergste vermoeden en doet denken aan de ernstige blessure van Lambert Keulen een paar jaar geleden. De schrik sloeg ook menige supporter en speler om het hart. Ten tijde van het schrijven van het verslag was verder nog niets (bij mij) bekend omtrent de ernst van de blessure, maar zoals het eruit zag, zullen we het woensdag zonder Jord moeten gaan doen. Lemans krijgt een match voor de kneeing en Jeffrey Mens (die verhaal ging halen) en Jim Gudden krijgen beide 4 minuten voor roughing. Tilburg mag van geluk spreken dat Geleen geen schorsingen wilde oplopen voor de belangrijke wedstrijd van woensdag, want anders waren er wel heel wat meer en andere straffen uitgekomen! De sfeer was in ieder geval door de blessure uit de wedstrijd en het laatste wapenfeit is eigenlijk kort na de hervatting van de wedstrijd. Geleen scoort een loepzuivere goal en de goal wordt op het moment van schieten aan een zijde uit het ijs gelicht en slechts een klein stuk verschoven. Ondanks de verschuiving was de puck er ook in gegaan. Desondanks werd deze goal afgekeurd, terwijl er volgens mij toch een nieuwe regel dit seizoen is, dat in dit soort situaties de goal gewoon telt. Aan de overwinning maakt het niets uit, echter als het doelgemiddelde straks belangrijk wordt, dan zou dit wel eens een cruciaal moment kunnen zijn. De wedstrijd is verder zonder noemenswaardige zaken uitgespeeld.

MOTM:

De Man of the Match verkiezing leverde het volgende resultaat op:

  1. Tom Marx;
  2. Jord Smit
  3. Jeffrey Mens

Tom terecht MOTM, veel assists, voor en achter te vinden en ook nog eens zelf gescoord; Jord Smit stond al op ons lijstje voordat hij uitviel. Hard gewerkt en voor de duvel niet bang; Jeffrey Mens als teamspeler gespeeld!

Algemeen:

Een wedstrijd zoals deze eigenlijk te voorspellen was. Dat kun je incalculeren, doordat er weer een belangrijke wedstrijd aan zit te komen. Geleen heeft gedaan wat het moest doen en heeft zonder schorsingen de winst in Geleen gehouden en staat daardoor virtueel op de 3e plek. Luik heeft een punt in Geleen laten liggen en Den Haag komt met 3 punten voorsprong binnen handbereik.

Woensdag staat de volgende grote prijs voor Geleen op het programma: de beker. De tegenstander van woensdag is dezelfde als bij de RB-schaal. Gezien die wedstrijd en gezien het rare competitieverloop zijn er kansen voor Geleen… Maar dan moet wel alles kloppen. Daar heeft dan ook iedereen een taak in: de coach, de staf, de spelers…. Maar ook de supporters. Zorg dat je erbij bent en we gaan met z’n allen de spelers wederom kippenvel bezorgen! En aangezien Eindhoven ook in het zuiden ligt: “Welkom in de hel van het zuiden!”

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram