'Duitse optie nog onwaarschijnlijk'

28 mei 2014

De Nederlandse IJshockeybond is niet principieel tegen de deelname van één of meerdere Nederlandse clubs aan de Oberliga West, maar acht deze optie voor het komende seizoen 'onwaarschijnlijk'.
De bond benadrukt dat de beslissing over deelname van Nederlandse clubs aan een buitenlandse competitie bij de NIJB en de Duitse bond DEB ligt en niet bij de clubs zelf. 'De DEB en de NIJB hebben de intentie uitgesproken om hier met elkaar in gesprek te gaan en van beide kanten hun visie op de problematiek aan elkaar voor te leggen. Zodra beide bonden een akkoord hebben, zullen zij hun respectievelijke clubs informeren en met hen overleggen alvorens een ‘go’ of ‘non-go’ af te geven.'

Een complicerende factor daarbij is dat de Oberliga West een onafhankelijke organisatie is, maar dat de vervolgronde en de play-offs weer wel onder de vlag van de DEB worden gespeeld. De NIJB ziet onder meer problemen rond de regelgeving rond imports (Oberliga staat twee buitenlanders toe), goalies (alleen Duitse goalies toegestaan), tuchtrechtspraak, arbitrage, contributie/bijdrage aan competitie, licentiereglement en transferreglementen. Ook zou moeten worden bepaald of Nederlandse clubs ook gaan deelnemen aan de vervolgronde en de play-offs, alsmede dat promotie en degradatie een optie zijn.

De bond reageert met zijn verklaring op eerdere publiciteit rond mogelijke deelname van Nederlandse clubs aan de Duitse competitie. Op de eigen website bevestigt Flyers op dit moment ook nadrukkelijk naar deze optie te kijken. Van Tilburg Trappers is bekend dat deze club zelfs een officieel verzoek heeft ingediend om komend jaar in de Oberliga West te mogen spelen. Dit wordt deze week in het Duitse ijshockeytijdschrift Eishockey News opnieuw bevestigd.

De NIJB zegt niet principieel tegen de overstap te zijn. Volgens de bond hebben Trappers en Flyers samen het initiatief genomen in samenspraak met de NIJB om de eerste contacten te leggen. 'De NIJB heeft begrip voor hun standpunt en ondersteunt de visie van de clubs in deze. Het zou goed zijn voor de ontwikkeling van het Nederlandse ijshockey dat de betere Nederlandse spelers op een hoger niveau actief zijn. Daar worden ze alleen maar beter van en het past volledig in het beleid van de NIJB met betrekking tot talentontwikkeling.'

'Ook past dit in het beleid van de NIJB om spelers en toeschouwers een interessantere competitie voor te schotelen, die uiteindelijk ook tot meer media-aandacht zou moeten leiden. En meer aandacht vanuit deze hoek zou mogelijk tot hogere opbrengsten voor clubs en NIJB moeten leiden. Een win-win situatie dus, zowel op sportief, financieel en zakelijk gebied', aldus de bond. Daarmee lijkt de bond dus direct een volledige overstap van Nederlandse clubs naar het Duitse ijshockey uit te sluiten.

Flyers meldt op de eigen website ook gewoon mee te blijven doen aan gesprekken over de Nederlandse competitie voor komend seizoen. Binnen enkele dagen moeten daarvoor de licentie-aanvragen binnen zijn en zou er meer duidelijkheid moeten bestaan over welke teams komend seizoen meedoen. Bij veel van de deelnemers van afgelopen jaar staan op dit moment nog vraagtekens.

bron: Joep Meijsen, ijshockey.com

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram