6 punten 'Belgisch' weekend voor Snackpoint Eaters

21 januari 2024

BeNeLeague Snackpoint Eaters Geleen – Chiefs Leuven door Jos Janssen

Geleen doet goede zaken: 6 punten weekeinde door winst op Herentals en Leuven.

Geleen moest dit weekeinde de wedstrijden daags na elkaar afwerken. De eerste wedstrijd van dit weekeinde was zaterdagavond laat. In het hol van de leeuw werd in Herentals de winst binnen gehaald. In de eerste periode wist Geleen al op een kleine voorsprong te komen door doelpunten door Arne van Espen en Yevgen Fadyeyev. Roope Juhan Niskanen wist de voorsprong van Geleen nog wat te beperken: 1-2. In de tweede periode wist Tom Marx Geleen naar 1-3 te tillen. In de derde periode speelde Geleen weer zijn sterkste partij door goals van Ben Duperreault en Jesse Noblesse, hij ontving na de wedstrijd de puck waarmee hij zijn eerste BeNe League goal mee scoorde. Niskanen deed wel nog een tegentreffer scoren maar de wedstrijd was gespeeld. Uiteindelijk zette Ben Duperrealt de eindstand op 2-6. Mooie score!

Vanavond staat Leuven op het programma. Leuven staat nog steeds strak onderaan de ranglijst en laten we dit vooral vanavond zo houden. Van onderschatting mag geen sprake zijn. De vorige wedstrijd in Leuven heeft Geleen ook maar ternauwernood weten te winnen. Hier scoorde 5 minuten voor tijd Bradley Forrest de game-winner (3-4). Gisteren wist Leuven met 6-3 te winnen van Heerenveen. Ook zij hadden een goede 3e periode waarbij zij de stand van 3-3 om te zetten in 3-6 winst, dus geconcentreerd spel is vanaf de 1e minuut belangrijk.

Geleen start met Deniz Mollen in de goal en speelt nog steeds zonder de geblesseerden en zieken Tijn Jacobs, Mitch Koumans, Luca Heutmekers en Lars van Sloun. Ook ontbraken de Belgische U20 internationals Yorin Kustermans en Joshua Blairon. De wedstrijd staat onder leiding van Pascal keus geassisteerd door Aschwin van Loon en Bram Zwarthoed.

1e periode:
De wedstrijd start zonder de hoofdscheidsrechter Pascal Keus, waarvan de schaatsen niet goed waren geslepen. De wedstrijd is pas drie minuten oud als er al een (uitgestelde) straf voor Leuven werd aangegeven. Tijdens deze delayed penalty weet Akim Ramoul te scoren op de pass van Yevgen Fadyeyev: 1-0. Slechts vier minuten later schiet Bradley Forrest op doel en laat Tom Marx de puck van richting veranderen: 2-0. Even later valt de eerste straf van de wedstrijd, maar Geleen kan de powerplay niet verzilveren. In de 10e minuut verschijnt hoofd-referee Pascal Keus weer op het ijs. Stef Verhulst van Sharp Edge heeft vanuit de hal zijn hulp aangeboden, waardoor de wedstrijd weer verder kan met een referee en twee linesmen. In de vijftiende minuut wordt Kay Gielen aangevallen en wordt er niet op gefloten. De aandacht ging daar naar toe, maar in de tussentijd weet Leuven wel de eerste binnen te schieten (Vladislav Afonin): 2-1. Geleen krijgt nog twee keer powerplay maar de stand blijft hetzelfde.

2e periode:
De tweede periode was aan Geleense kant een mindere. Geleen speelde slordig, terwijl Leuven dreigender werd. Het is billenknijpen om de stand zo te houden, maar er kan van alles gebeuren….. maar dat gebeurde er niet. Aan beide kanten valt een straf en dat is het eigenlijk wel. Saaie en slordige periode, waarbij de spanning in de stand zat, maar niet in het spel.

3e periode:
Geleen komt heel anders uit de kleedkamer. Zij ogen vanaf het begin veel sterker. Toch valt het volgende doelpunt aan de andere kant. Geleen, gretig in eigen vak, meent op een gegeven moment de puck te hebben en de forwards schaatsen snel op het vak uit…. Alleen de Puck was bij Leuven in het bezit en met een makkelijke tip-in weet Dries Blockx de gelijkmaker binnen te tikken: 2-2. Zes minuten later valt een heel mooi doelpunt aan Leuvense kant. In een soort break-away weet Grayden Gottschalk met 2 verdedigers aan zijn armen toch te scoren: 2-3. Voor het eerst staat Geleen op een achterstand. Gelukkig recht Geleen zijn rug en drukt door. Een minuut later weet Mees de Wit te scoren op de pass van Akim Ramoul: 3-3. Kort daarna krijgt Lander Paulissen een maximale kans voor open doel, maar weet de puck niet goed te raken. Dat smaakte naar meer zal hij hebben gedacht. Met nog minder dan 2,5 minuut op de klok schiet Mees de Wit op doel en blijft de puck bij de goalie liggen. Lander is er als de kippen bij en schiet de puck tussen de legguards van de goalie door: 4-3. Het nummer “engelbewaarder” klinkt terecht door de hal. Dit laat Geleen zich niet meer uit handen nemen en houden de volledige 3 punten in Geleen.

Algemeen:
Geleen mist een complete lijn aan spelers. Dat mag geen excuus zijn, want Leuven had ook maar slechts een speler meer op het ijs staan. Wel zijn het bij Geleen belangrijke spelers die worden gemist en ik hoop dat ze weer snel bij de selectie mogen aansluiten. Deze wedstrijd was de 3e periode weer goed, maar viel ouderwets de 2e periode tegen. Voor de rest maakt het allemaal niet uit, want Geleen heeft 6 punten dit weekeinde eruit gesleept dus waar klagen we nog over? Den Haag en Herentals laten vandaag ook nog wat punten liggen. Op de ranglijst staat Geleen wel op de 2e plaats, maar heeft ook de meeste wedstrijden (10) gespeeld. Neuwied heeft er bv pas 5 gespeeld en zal zeker nog op de ranglijst stijgen. Moeilijk om in te schatten waar Geleen zal eindigen. Gewoon vanaf nu alle wedstrijden blijven winnen.

Volgende wedstrijden:
Volgende week staan weer twee wedstrijd daags na elkaar op het programma. Op de zaterdag staat de kraker tegen Luik op het programma. Geleen heeft in Luik nog wat recht te zetten. Vorige week wist Luik in Geleen de 3 punten weg te slepen. Het is te hopen dat Geleen in Luik deze stunt kan kopiëren. Op de zondag staat de wedstrijd tegen Diez op het programma. Qua stand is Diez ook gelijkwaardig aan Geleen dus dit weekeinde moet Geleen vol aan de bak om de punten naar Geleen te halen en ook in Geleen te houden. Dat beloofd weer spektakel. Dat wil je toch niet missen?