Menu

Triller: Battle of the titans, Geleen - Heerenveen gewonnen met 6-4 door Geleen.

22 oktober 2018

[vc_row][vc_column][vc_column_text]21/10/2018 Bekerwedstrijd Microz Eaters Geleen – Heerenveen (door Jos Janssen)

De Geleense overwinningstrein dendert maar voort. Vorig weekeinde werden de wedstrijden zoals aan de stand verplicht beiden gewonnen. Dit weekeinde is het weekeinde van de waarheid en kan Geleen testen waar zij staan. Dit weekeinde staan Heerenveen en Den Haag op het programma. De onderlinge bekerwedstrijd tussen Den Haag en Heerenveen is na 2 periodes gestaakt bij een stand van 2-4 in het voordeel van Heerenveen. Vrijdag heeft Geleen al de kraker tegen Den Haag gespeeld. In een spannende wedstrijd waarbij de stand redelijk gelijk op liep wist Geleen pas in de 3e periode de winst echt naar zich toe te trekken en met een minimaal verschil (laatste goal was een empty netter) won Geleen deze wedstrijd met 6-8.

Winst uit het verleden geven geen garanties voor de toekomst, maar wel zelfvertrouwen. Geleen is samen met Heerenveen de favoriet en beiden nog ongeslagen. Heerenveen heeft bovendien 2 wedstrijden minder gespeeld dan Geleen.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van Pascal Keus. Het Geleense doel wordt verdedigd door Rowan Delil, terwijl het Heerenveense doel wordt verdedigd door Sjoerd Idzinga. Geleen trad aan zonder de geblesseerde Dean Moors. De hal is erg goed gevuld ondanks Fortuna en Max Verstappen op TV, maar er staat dan ook een kraker op het programma.

1e periode:

Na 17 seconden kon Rowan Delil al zijn eerste redding verrichten. Daarmee maakte Heerenveen ook direct duidelijk dat zij voor de punten kwamen. Normaal weet Heerenveen gelijk bij aanvang druk te zetten, maar ook Geleen beheerste dat spelletje. Dat resulteerde erin dat de wedstrijd gelijk op ging en alle kanten uit kon kantelen. In de 5e minuut kreeg Microz Eaters Limburg haar eerste powerplay van de wedstrijd doordat Marco Postma voor late-hit de strafbank moest gaan opzoeken (4:54). Geleen had bijna de hele powerplay nodig, maar dat maakt niet uit, áls de goal maar valt. Bij de aanval zijn veel spelers voor de goal wanneer Lukasz Bartak vanachter de goal de puck kort speelt op Lars van Sloun die meteen de 1-0 rechtsboven het doel in tikt (6:29 powerplaygoal). Vanaf dat moment speelt Geleen Heerenveen helemaal los en stijgt boven zichzelf uit. De Microz Eaters spelen geconcentreerd en controleren daarmee helemaal de wedstrijd. Heerenveen wordt onder druk gezet, desondanks krijgt Heerenveen ook zijn kansen. In de 12e minuut verdedigt Rowan en komt zijn doel uit, maar verspeelt de puck. Gelukkig weet Heerenveen de puck niet binnen te schieten. Maar een dikke minuut later weet Geleen dat wel te doen: Nick Verschuren krijgt de pass van Tom Marx, omzeilt de goalie en scoort de 2-0 rechts langs Idzinga in het open doel (12:23). Pascal Keus voelt de wedstrijd goed aan en laat veel toe. Geleen blijft de rest van de periode overwicht houden, maar de stand blijft ongewijzigd. Tussenstand na 1e periode 2-0.

2e periode:

De 2e periode is amper 3 minuten oud als Heerenveen powerplay krijgt door een late hit- straf van Luca, maar weet dit niet te verzilveren. In de 27e minuut (26:14) weet Lukasz Bartak uit te breken, maar net niet te scoren. In dezelfde minuut weet Lars van Sloun bij de eigen blauwe lijn de puck te onderscheppen en kan samen met Lukasz Bartak op Sjoerd Idzinga afstormen. Als een aanval uit het boekje geeft Lars de pass op het blad van de stick van Lukasz, die de 3-0 binnen schiet (26:57). Na deze goal lijkt Heerenveen geslagen en Geleen pusht door. In de 31e minuut kan Nick Verschuren nog uitbreken, maar kan de puck net niet binnen schieten. In de 33e minuut pleegt een Heerenveense speler slashing op Vadim Gyesbreghs, die bij de eerstvolgende confrontatie met die speler een echte kneeing uit deelt (waar het Geleense publiek niet helemaal mee eens was). Hierdoor mag hij brommen en krijgt Heerenveen powerplay (32:28). Heerenveen heeft slechts een kleine minuut nodig als Adam Bazak hard vanaf de blauwe lijn uit haalt en hun eerste goal binnen schiet: 3-1 (33:25). Geleen laat zich niet ontmoedigen en als een lastige wesp bij zoetigheid in de zomer blijven zij aanvallen, waardoor Sjoerd Idzinga voor de 2e keer in de wedstrijd de goal uit het ijs moet duwen om aan de noodrem te trekken. Alleen deed hij dit nu iets te opzichtig, waardoor hij 2 minuten straf kreeg voor delaying the game (35:12). Het spel werd verder wat grimmiger, maar er hoefde verder in deze periode niets meer aan de sheet te worden toegevoegd. Tussenstand na de 2e periode 3-1 (2-0) – (1-1).

3e periode:

De 3e periode was amper 2 minuten oud toen de vlam in de pan sloeg. Na een holding door Jasper Nordemann, raakten hij, Aldo van Aalderen, Luca Heutmekers en Jord Smit slaags met elkaar, waarbij Jord (die op punten won) een bloedende wond aan zijn hand moest laten verzorgen. Alle 4 de spelers kregen 2 minuten straf, waardoor het spel verder ging met 4 tegen 4 spelers.

3 minuten later is Geleen in de aanval, waarbij Matthew Beer onderuit wordt gehaald, maar niet voor gefloten wordt. Heerenveen profiteert van de verwarring en valt aan, waarbij Tony de puck hard over de rechter schouder van Delil binnen schiet en met de 3-2 dichter bij kruipt (45:04). Heerenveen ruikt door dit doel zijn kansen en begint sterke te worden. In dezelfde minuut weet Lukasz Bartak de puck mooi op te pikken, maar deze aanval wordt wegens off side helaas afgesfloten. Nog geen 9 seconden later, direct na de face-off breekt Nick Verschuren uit, omspeelt Idzinga en schiet de 4-2 rechtsonder over het ijs binnen.

De druk ligt weer terug bij Heerenveen, maar de wedstrijd duurt nog lang (46:08). Nog geen 2 minuten later schiet Vadim Gyesbreghs hard op de goal, waarbij de puck van richting veranderd door de schaats van een Heerenveense verdediger en Sjoerd Idzinga is kansloos: 5-2 (47:50). Tot dan een verdiende ruime voorsprong voor Geleen. Heerenveen geeft zich nog lang niet gewonnen en dat blijkt ook als het druk is voor het Geleense doel. Tony Demeline schiet van dichtbij op het Geleense doel en de puck verdwijnt achter Rowan: 5-3 (48:16). Vervolgens krijgen Geleen en Heerenveen nog een straf, zonder invloed op het wedstrijdverloop. Dat is even later wel anders als Heerenveen powerplay krijgt als Renzo Meulenbeek 2 minuten mag gaan afkoelen voor roughing (52:57). Heerenveen is sterker aan het worden en 12 seconden na deze straf had een straf van Matthew Beer het kantelpunt van de wedstrijd kunnen betekenen, doordat hij tegen eveneens een roughing straf aanliep (53:09). Niet nodig, maar hierdoor kon Heerenveen wel met 2 spelers extra op het ijs de aanval op gaan zetten. Heerenveen heeft een sterke powerplay en binnen de minuut werd door adam Bezak de 5-4 binnen geschoten en werd de wedstrijd nog onbedoeld spannend.

Met een man minder op het ijs weet Nick Verschuren nog uit te breken, maar doordat een Heerenveense verdediger de stick er net nog tussen weet te krijgen weten zij de schade te beperken. Ook een uitbraak van Lars van Sloun die de puck uit de lucht plukt wordt door een dubieuze high stick nog afgefloten. Op het moment dat de straf van Matthew Beer is afgelopen en hij uit de strafbank komt kan hij bijna zijn fout recht zetten. Hij wordt aangespeeld en gaat alleen op Idzinga af, maar in plaats van het netje, horen we alleen de tik van de puck op de paal. Met de minuut wordt het met deze stand spannender en we weten uit het verleden (ook tegen Heerenveen) dat de wedstrijd zomaar kan omdraaien binnen anderhalve minuut. In de 57e minuut bij een straf van Heerenveen neemt Andy Tenbult nog een time-out, om de jongens op het hart te drukken om de wedstrijd verstandig uit te gaan spelen. Dat betaalde zich bijna uit als in de 58e minuut mogelijk de puck bij het Heerenveense doel niet over de doellijn is geweest en de Geleense goal wordt afgekeurd. Als met nog 50 seconden te spelen bij de aanval van Heerenveen de goalie van het ijs af gaat, weet uiteindelijk Geleen de puck te ontfutselen en kan Vadim de 6-4 binnen schieten (59:25 empty net).
Eindstand: 6-4 (2-0) – (1-1) – (3-3)

M.O.T.M.
1. Nick Verschuren
2. Lars van Sloun
3. Lukasz Bartak

Algemeen:
Een heerlijk gevoel hebben “we” over gehouden aan dit weekeinde. De zegereeks voortgezet en gewonnen van onze directe concurrenten. Uiteraard is onderschatting vanaf dit moment onze grootste tegenstander en we zullen geconcentreerd moeten blijven spelen, zoals de eerste 2 periodes van deze wedstrijd. Voor mij veruit de beste wedstrijd van dit seizoen tot nu toe. Alle spelers stonden er, er werd goed en op tijd de aanval van Heerenveen afgestopt en de verschillen tussen de diverse lijnen van Geleen zijn een stuk kleiner geworden. De 3e en 4e lijn staan ook hun mannetje. Dit is een team wat ver kan komen en zeker voor de prijzen kan gaan.
Vanavond was het publiek eveneens de grote winnaar en het deed mij goed om ondanks de formule 1 en Fortuna een goed gevulde hal te zien. IJshockey leeft weer in Geleen en als het succes zich voortzet kan het verderop in het seizoen weer eens uitverkocht zijn. De trommels zijn er en de spreekkoren komen weer terug. Oude tijden herleven en mijn ijshockeyhart gaat ervan open staan!

Volgende wedstrijd:
Volgende week is het wedstrijd tegen de directe concurrenten van de top 4: Nijmegen uit en Zoetermeer thuis. Onderschatting van deze tegenstanders zal het grootste wapen tegen de Eaters kunnen worden. Het belooft weer een interessant ijshockeyweekeinde te worden. Zondag om 19:00 uur begint de spannende wedstrijd tegen Zoetermeer… zorg dat je erbij bent! Tot zondag![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Foto's Lex Eckhardt" font_container="tag:h3|text_align:left" use_theme_fonts="yes"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid grid_id="vc_gid:1540191075671-1e4a3b28-2c8e-10" include="14409,14408,14407,14406,14405,14404,14403,14402"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Interview van de week: Vadim Gyesbreghs" font_container="tag:h3|text_align:left" use_theme_fonts="yes"][vc_video link="https://youtu.be/wTzc8X732us"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Tekst: Jos Janssen
Foto's: Lex Eckhardt
Camerawerk en montage: Maarten Dols
Interview: Ben Dols[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]