Thriller in Geleen: gewaagde keuze zorgt voor ombuigen van achterstand in winst in de laatste seconden!

15 oktober 2023

BEKER BeNeLeague Snackpoint Eaters Geleen – Heylen Vastgoed HYC Herentals door Jos Janssen

Tot aan dit weekend stond Snackpoint Eaters Geleen geheel verdiend bovenaan in de ranking. De vraag is of ze deze vorm dit weekend kunnen handhaven. De eerste test hiervoor was afgelopen vrijdag tegen het Duitse Diez. Met Deniz Mollen in het doel begon Geleen aan de wedstrijd, en het duurde tot halverwege de eerste periode voordat de eerste goal viel. Diez wist twee keer te scoren tot vlak voor het einde van de periode, waar Ben Duperreault de aansluiter scoorde. In de tweede periode wist Diez verder uit te lopen naar 4-2, maar Geleen bewees haar flexibiliteit en incasseringsvermogen. In de laatste 3 minuten van de tweede periode bracht Geleen de balans in de score tot 4-4. In de derde periode wordt het nog 5-5 en loopt het uiteindelijk uit tot 8-6 met nog een kleine 7 minuten te spelen. Er wordt niet meer gescoord, maar Diez houdt de winst in eigen huis... al had Geleen zomaar met de 3 punten kunnen wegkomen. Het spel van Geleen staat steeds beter.

Vanavond staat Herentals op het programma. Met een wedstrijd minder gespeeld sluiten zij op een punt achterstand aan bij Geleen. Oftewel, Geleen verstevigt haar positie op de ranglijst (3e plek), of ze ruilen van plek met Herentals. Daar waar Geleen 3 spelers in de top 4 heeft staan, staat de eerste speler van Herentals pas op plek 23 (Alexander Vasilyev). Verdedigend zijn ze sterk in de wedstrijd, maar aanvallend zijn ze nog op zoek naar de doelpuntenmaker. Het belooft een interessante wedstrijd te worden, waarvan ik de uitslag nog niet durf te voorspellen. Geleen start met Jowin Ansems in het doel. De wedstrijd staat onder leiding van Jeroen Hesselberth.

1e periode:

De wedstrijd begint, en vanaf het begin is het tempo in de wedstrijd heel hoog. Herentals heeft vanaf het begin licht overwicht en krijgt al na 3 minuten een powerplay. Hierin wordt niet gescoord. Halverwege de periode, wanneer Geleen een aanval begint op te zetten, verliezen zij in het neutrale vak de puck en kan Herentals omschakelen. Met 2 spelers op snelheid tegen 3 verdedigers scoort Alexander Vasilyev de eerste goal van de avond door hard linksboven in het net te schieten. Geleen staat met 0-1 achter. De scheidsrechter mist wat overtredingen, zelfs als Luca Heutmekers van Geleen op het ijs ligt. Niemand heeft iets gezien, maar Luca werd vol van voren gecheckt zonder dat de puck in de buurt was. Nadat Luca van het ijs ging, bleef er een plas bloed achter en later hoorden wij dat de kaak van Luca was gebroken. Dennis Donders heeft dit nog wel willen rechtzetten (en dus ook de strafbank mogen opzoeken), maar ja, wat weegt er tegen een gebroken kaak op. Luca, van hieruit al heel veel beterschap! Terug naar de wedstrijd die een stuk grimmiger is geworden. Met Dennis en Lars van Sloun aan Geleense zijde op de strafbank en Emiel Goris aan de Belgische zijde, speelt men met 5 tegen 5 spelers. Herentals speelt de aanval mooi rond en als de Geleense goalie uit positie is, kan Mitch Morgan de 0-2 binnen schieten. Met nog 5 minuten te spelen blijft Geleen de rug recht houden en weigert de handdoek in de ring te gooien. Geleen wordt sterker en sterker en een aansluiter zit in de lucht. Met nog een dikke minuut op de klok leek het erop dat Geleen had gescoord, maar deze goal werd afgekeurd. Nog geen minuut later was het wel raak. Bradley Forrest had de puck aan de linkerzijde in het aanvalsvak en zag Akim Ramoul vrij staan, die vrij voor de goal stond. Akim schoot hard en loepzuiver de aansluiter binnen, en met 1-2 gingen de mannen de kleedkamer in.

2e periode:

Het was aan de spelers te zien dat ze een beetje aangeslagen waren door het nieuws over Luca. Maar gedurende de 2e periode herstelde het team zich. De grootste kans was nog voor Rolan Loos, die alleen op de goalie af kon gaan, maar helaas strandde. Toch wist Geleen halverwege de wedstrijd de gelijkmaker te scoren. Als Ben Duperraux de puck had, schaatste hij achter de Belgische goal langs en gaf de pass aan Lars van Sloun, die vrij voor de goal stond. Lars deed wat hij moest doen en schoot de 2-2 binnen. Lang had Geleen hier geen plezier van, want een dikke minuut later stond Herentals door een schot van Ben Coolen weer op voorsprong: 2-3. Herentals kreeg nog 3x powerplay, maar wist niet te scoren. Ook Geleen had nog een keer powerplay, maar ook zij verzuimden om deze te verzilveren. Met 2-3 eindigde de 2e periode, en er waren nog kansen voor beide teams.

3e periode:

Bij aanvang van de derde periode was nog niet te voorspellen wie er met de winst vandoor zou gaan. Na ruim 4 minuten wist Roope Juhani Niskanen de voorsprong te vergroten en de hoop voor Geleen de grond in te boren: 2-4. De spanning in de hal was groot, de sfeer was geweldig. De trommels van beide teams zwellen aan en de spreekkoren dwepen de spelers op. Halverwege de derde periode kreeg Herentals een straf wegens "too many men," en kreeg Geleen powerplay. Eerst raakte Geleen nog de paal, maar daarna stond het vizier scherp. Nu was het andersom bij de laatste goal van Geleen: Lars van Sloun wist nu van achter de goal Ben Duperreaux te vinden, die de aansluiter scoorde: 3-4 PP. Geleen rook haar kansen en er volgde een slotoffensief van Geleense zijde. Het doel van Herentals werd bestookt. Akim Ramoul miste hier nog een kans voor open doel en de spanning steeg. Een dikke 2 minuten voor tijd vroeg Geleen een time-out aan, en hier nam de coach van Geleen, Jeffrey van Iersel, een belangrijke en cruciale beslissing. De goalie bleef van het ijs al bij de face-off en werd ingewisseld voor een extra speler. Normaal wacht men meestal tot puckbezit, maar Jeffrey waagde de gok en deed dit al bij de face-off. Geleen had slechts 12 seconden nodig. Lars van Sloun gaf bij een scrimmage voor het doel het laatste zetje tegen de puck en scoorde daarmee de gelijkmaker met nog 1 minuut en 57 seconden op de klok: 4-4. De supporters maakten zich op voor een verlenging, maar Ben Coolen van Herentals kon zich niet beheersen en kreeg een straf wegens "abuse of officials." Geleen drukte en drukte, en de coach van Herentals vroeg ook een time-out aan om de druk weg te nemen. Even later maakte de coach van Herentals zich zo druk en traineerde het spel, dat Herentals op dit cruciale moment ook nog eens een extra straf kreeg. Met nog minder dan een minuut op de klok en met 2 spelers op het ijs ging de aanval voor het doel van Herentals door. Geleen rook bloed en wist dat het nu of nooit was. Met een geweldige cross-pass van Lars van Sloun op Ben Duperreaux wist laatstgenoemde met nog slechts 4 seconden op de klok de winst in Geleen te houden.

Algemeen:

Vandaag zijn we weer getrakteerd op een geweldige wedstrijd waar het publiek de winnaar was. Zeker de laatste periode was er weer de ouderwetse sfeer in de hal en het was gewoon een geweldig spannende en leuke ijshockey-pot. Geleen heeft ook weer haar flexibiliteit laten zien. En wordt weer beloond met de 2e plaats op de ranglijst. Ook in de topscoorderslijst zijn 3 van de bovenste 4 spelers Geleense spelers. Kijken we naar de andere wedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld, dan lijkt het erop dat iedereen van iedereen kan winnen en/of verliezen en dat maakt deze competitie een stuk leuker.

Volgende wedstrijden:

Volgend weekend moet Geleen op vrijdag uit naar Neuwied (D) en treft het op de vertrouwde zondag Leuven (B). De wedstrijd tegen Leuven belooft ook weer een kraker te worden. Leuven (won vanavond thuis van Den Haag) heeft een verliespunt minder dan Geleen en heeft ook een wedstrijd minder gespeeld. Topscoorder bij Leuven is Alec James (plaats 15), gevolgd door Ineaz Steyaert (plaats 22). Ook hier is niet te voorspellen wie er met de winst vandoor gaat. Ik hoop op eenzelfde goede sfeer en ben zeer benieuwd.

Niets gaat boven de beleving in de ijshal zelf, dus ik ben er weer bij!

Foto's selectie van Rob Creemers en Wil Smeets (hele series op onze Facebookpagina)

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram