Samen komen we verder.

19 september 2018

No Meta Box gallery field data found

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Terwijl beneden op het ijs, onder grote belangstelling, de jubileumwedstrijd van 50 jaar Smoke Eaters wordt gespeeld vindt boven een, door Microz Eaters Limburg georganiseerde, besloten bijeenkomst plaats met onder andere de besturen van de Eaters, de jeugdopleiding, organisatoren van het jubileumfeest, enkele sponsoren, de burgemeester, wethouders uit Sittard-Geleen en Beek en de gedeputeerde van Limburg. Naast felicitaties werden er ook adviezen overgebracht.


Burgemeester Cox, sinds 12 jaar de burgervader van de gemeente Sittard-Geleen en geboren Limburger, is een groot liefhebber van de sport. Hij komt wel eens wedstrijden van de Eaters kijken, maar heeft gezien zijn drukke agenda niet altijd tijd om elke zondagavond naar de ijshal te komen. “Maar ik was onder andere bij de wedstrijd in Den Haag waar Eaters het kampioenschap binnen sleepte. Geweldig, wat een feest! Onvergetelijk.”

Meneer Cox, kunt u vertellen welke positie Eaters in de gemeente Sittard-Geleen inneemt. Hoe kijkt het gemeentebestuur naar de Eaters? Cox: “Eaters is een vereniging met een verleden van vallen en opstaan. Up ’s en downs. Ik ben al wat jaartjes burgemeester van Sittard-Geleen en heb natuurlijk wel een ander bewust meegekregen."

Een groot compliment dat het huidige bestuur, in de afgelopen jaren, weer een en ander op de rails heeft gekregen. Ik heb uit eigen ervaring en gesprekken met een van mijn voorgangers, Lurvink, begrepen hoe het vroeger allemaal ging en dan denk ik, dat kan je 1, hooguit 2 jaar volhouden maar in het 3e jaar zak je echt letterlijk door het ijs. Nu staat er een stabiele organisatie die zaken goed voor elkaar heeft. Eaters hoort echt bij Geleen, bij de gemeente Sittard-Geleen.

Ik denk dat er weinig gemeenten zijn die met 5 verenigingen in verschillende sporttakken acteren op het hoogste niveau van Nederland en waar tegenstanders met angst en beven naar toekomen om een wedstrijd proberen te winnen. Eaters is daar één van en daar mogen we trots op zijn.

Maar dat betekent ook dat we een verantwoordelijkheid hebben met elkaar om dat vast te houden. Niet alleen bij de verenigingen maar ook bij de gemeente en de provincie rust die verantwoordelijkheid. De sport is een uithangbord voor Zuid-Limburg en we moeten dit samen proberen vast te houden.

Dit geldt uiteraard ook voor de wethouder sport. Ik weet dat hij een groot sportkenner is dus dat zal ongetwijfeld goed komen de aankomende periode, maar we moeten met elkaar weer nieuw elan krijgen ondanks het feit dat we het met elkaar niet al te breed hebben. Maar mensen moeten op een zaterdag- of zondagavond met elkaar naar het ijshockey, voetbal of handbal kunnen gaan, het gezellig hebben, in een vertrouwde omgeving zijn en goed ontvangen worden. Dan komen de sponsoren ook automatisch. En het is een breedtesport. Topsport hoort erbij, en het is mijn heilige overtuiging dat wanneer we dit goed aanpakken de jeugd ook aanpikt.

Kijk eens alleen naar vandaag. Fantastisch. Het begon al toen ik de parkeerplaats op kwam. Vrijwel geen plaats meer te vinden. Dan weet je, daar is iets te doen. Bij binnenkomst de drukte. De sfeer, de expositieruimte. Geweldig! Je ziet en voelt dat hier een “familie” aan het werk is geweest. Grote complimenten aan eenieder die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Nadat Dhr. Cox iedereen felicitaties wenste met de mijlpaal “50 jaar Smoke Eaters” wordt vervolgens het woord gegeven aan dhr. Koopmans, gedeputeerde financiën, sport en cultuur van de provincie Limburg.

“Allereerst de felicitaties van mij en ons allemaal aan iedereen die in en rond deze vereniging zit. Ik heb het artikel in de krant gelezen en ik vond het een eerlijke weergave van hoe het leven in de sport kan gaan en gaat. Een leven van ups en downs. Het behalen van het kampioenschap en de ontzettende drive die er toch achter zat om deze sport op een goede manier in de lucht te houden. Complimenten daarvoor. Wellicht was het artikel wat hard voor bepaalde leden en rijst de vraag: “Moet dat wel?” maar het raakte me wel.

In die zin heb ik dan ook een paar boodschappen voor jullie.

Toen ik 4 jaar geleden gedeputeerde werd trof ik een situatie aan dat de gedeputeerde van sport over godsonmogelijke dingen allemaal besluiten moest nemen. Iedere week weer. Vragen als hoeveel mensen moeten er naar een regionaal trainingscentrum? In de ene sport moest er 3.000 euro naar de ronde van Buchten en naar de andere sport weer 8.000 euro, waarbij ik dacht: “waarom moeten wij dat allemaal beslissen?”. Ja, natuurlijk, er is een subsidiepot die eerlijk verdeeld moet worden, maar waarom kunnen verenigingen uit een bepaalde sporttak dit niet gezamenlijk zelf? Waarom gaat men in een sport niet veel meer bij elkaar zitten en tegen elkaar zeggen: “Dit is ons plan, zo willen wij het doen”. En als dat binnen een kader past, dat door provinciale staten gemaakt is, dan kunnen wij samen verder kijken.

Mijn boodschap aan jullie is, we hebben de afgelopen 4 jaar eigenlijk geen verbinding meer gehad dus ik denk dat we nu weer eens langer met elkaar moeten praten over hoe jullie, en de burgemeester duidde er al op, in de toekomst verder willen groeien en willen bouwen en dan kunnen en willen wij ook voor jullie een partner zijn. En dat is goed voor het ijshockey. Dat is 1.

Wat ook van belang is en dat speelt natuurlijk overal, maar bij een accommodatie als deze nog meer, dat je met elkaar, op grond van de Parijse akkoorden, op gebied van klimaat, veel zaken moet doen, dat je dus heel goed moet nadenken over hoe je hier antwoorden kunt geven. En dat zeg ik ook naar de gemeente toe, we zullen in mijn ogen de komende jaren antwoorden moeten kunnen geven die ertoe kunnen leiden dat dit soort gebouwen gerund kunnen blijven worden. Er liggen overal nog hele uitdagingen. Ook daar willen wij een rol in spelen.

Toen ik 4 jaar geleden gedeputeerde werd zag ik dat er op heel veel plekken enorme ambitie was en dat de provincie toen, gezamenlijk met het Sittard-Geleen bestuur, een enorme ambitie had op het gebied van sport en accommodaties. Maar ik zei gelijk: “Dit is te groot, dit is niet te doen”. Ik zeg, u kunt wel veel gaan bouwen, maar wie moet daar allemaal in gaan zitten? Het gaat om content, activiteiten, het gaat om sponsoren. Je kunt dat niet altijd groot maken. En tegelijkertijd kunnen jullie in deze gemeente zó trots zijn op wat er in de afgelopen 10-tallen jaren gepresteerd is en gepresteerd wordt en gepresteerd gaat worden.

Natuurlijk zit het gemeentebestuur nu wat moeilijk met de centen. Het zit ook een beetje in de aard hier om allemaal een beetje naar elkaar te kijken en weinig echte actie. Maar kijk ook eens eerlijk om je heen en dan zeg ik als buitenstaander en als gedeputeerde van sport: “Ongelooflijk wat hier allemaal gepresteerd wordt in deze gemeente met 100.000 inwoners. “SUPER KNAP!!! En ook daar kan met ons, ook in relatie met de discussie die we met de gemeente hebben en over de centen op lange termijn over gesproken worden. Je moet wel strakke lijnen hebben. Niet aan de voorkant geld erbij doen en dat het aan de achterkant weer weg rolt. Als je strakke lijnen hebt, dan is er met ons zaken te doen. Dit voor de volle breedte van de gemeente Sittard-Geleen en daar hoort uiteraard ook het ijshockey bij. Daar is bij ons absoluut een bereidheid om daar over te spreken.

Beste mensen, als je vandaag de dag de kracht ziet van deze vereniging na 50 jaar van up’s en downs dan kan ik maar een conclusie trekken. Er is hier good volk bezig… “.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Foto's van de bijeenkomst door Jan Hofstede" font_container="tag:h4|text_align:left" use_theme_fonts="yes"][vc_masonry_media_grid element_width="3" grid_id="vc_gid:1537385686314-07f1c85a-7caf-4" include="14065,14064,14063,14062,14061,14060,14059,14058,14057,14056,14055,14054,14053,14052,14051,14050,14049,14048,14047,14046,14045"][/vc_column][/vc_row]

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2023 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram