Menu

Revanche: Microz Eaters Geleen verplettert Heerenveen met 7-2

28 januari 2019

[vc_row][vc_column][vc_column_text]27/01/2019 BeNe-league wedstrijd Microz Eaters Geleen – Heerenveen (door Jos Janssen)

De Eaters hebben afgelopen we(e)k(en) een rustig programma achter de rug, met slechts een (uit-)wedstrijd per weekeinde. Het is 3 weken geleden dat de laatste thuiswedstrijd in Geleen werd gespeeld, dus we hunkeren weer naar een mooie thuispot. Dit weekeinde moeten ze weer vol aan de bak. Gisteravond hebben de Microz Eaters de volle punten weggekaapt in Leuven door Leuven met 3-6 te verslaan. Hierdoor staan de Eaters met de meest gespeelde wedstrijden in de BeNeleague bovenaan in de ranking.

Onze tegenstander van vanavond is Heerenveen, een ploeg waarvan wij kunnen winnen als alles klopt binnen het team en wij de volle minuten geconcentreerd onze eigen spelletje blijven spelen. Heerenveen heeft een enorm sterke verdediging en in 14 wedstrijden slechts 27 tegendoelpunten geïncasseerd! Daarnaast is de powerplay van Heerenveen al jaren heel sterk, dus is het zaak om uit de strafbank te blijven. Alle ingrediënten voor een mooie thriller zijn op voorhand al aanwezig. Bij verlies zullen de Eaters op de ranking zakken, aangezien onze directe opponenten een makkelijkere tegenstander hebben en hoogstwaarschijnlijk geen punten gaan verliezen. Als we deze wedstrijd weten te winnen kunnen we de lijst blijven aanvoeren.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van Sterkens. Het Geleense doel wordt verdedigd door Rowan Delil, terwijl het Heerenveense doel wordt verdedigd door Sjoerd Idzenga.

1e periode:
De Eaters beginnen fel aan de wedstrijd en het is te zien dat de Geleense ijshockeyers nog wat recht te zetten hebben tegen Heerenveen. Met een fit ogende selectie wordt er snel ijshockey gespeeld. Toch is het Heerenveen die de eerste powerplay krijgt na dik 2 minuten. Zij doen echter hun eigen voordeel om zeep helpen door zelf tegen een “too many men” straf aan te lopen. De wedstrijd zet zich voort en het duurt tot de 14e minuut als de eerste en hele mooie goal voor Geleen op het scoreboard mag verschijnen. Nick Verschuren knokt zich over de rechterzijde van het ijs tot aan de achterlijn en vanuit een nagenoeg onmogelijke hoek schiet hij op goal. Idzenga die wel goed gepositioneerd staat tegen de doelpaal, hoort de harde tik van de puck tegen het ijzer en ziet daarna de puck achter zich liggen. Een hard schot wringt de puck tussen Idzenga en de paal de goal in: 1-0 (13:40). Als tegen het einde van de eerste periode Heerenveen met overtal op het ijs staat, weet Pippo Limnell Finocchiaro de stand weer gelijk te trekken door met een hard en zuiver schot de puck tussen de legguards van Rowan Delil heen te schieten: 1-1 (pp 19:32). Tussenstand na 1e periode doet recht aan de wedstrijd, 1-1.

2e periode:
Heerenveen komt sterker uit de kleedkamer dan Geleen en de druk begint op het Geleense doel toe te nemen. Er wordt rommelig gespeeld aan beide zijden, maar Heerenveen oogt meer overwicht te krijgen tot halverwege de wedstrijd. Jord Smit vecht zich met puck richting het Heerenveense doel en schiet hard op doel. Hij raakt hierbij het masker van Sjoerd Idzenga en de puck stuitert terug het ijs op. Lukasz Bartak ziet zijn kans schoon en schiet nagenoeg direct de puck op doel en scoort zo de 2-1 (33:45). Vanaf dat moment wordt Heerenveen weg gevaagd. Binnen een minuut na het vorige doelpunt verliest Heerenveen slordig de puck in eigen vak. Deze wordt opgepikt en hard door Lukasz Bartak ( ook al krijgt Matt Beer volgens de ref de goal) binnen geschoten: 3-1 (34:10). Tegen de verhouding van de 2e periode in is het Geleen die met de punten ervandoor gaat. De coach van Heerenveen vraagt dan ook direct na deze goal een time out aan. Vervolgens krijgt Matthew Beer een straf achter de eigen goal voor High Stick (35:46) en kan Heerenveen met haar powerplay beginnen. Als een halve minuut later Lars van Sloun onder het oog van de referee een speler van Heerenveen met de stick onderuit haalt weet je dat dit onnodig het kantelpunt van de wedstrijd kan worden. Met 2 man minder op het ijs moet Geleen anderhalve minuut knokken tegen de powerplay van Heerenveen. Het zou een wonder zijn als Heerenveen nu niet gaat scoren. Slechts 12 seconden had Heerenveen nodig om de Rowan Delil uit positie te spelen en de open goal binnen te kunnen schieten: 3-2 (pp+2 36:26). Geleen weet de rest van de straf stand te houden als even later de rollen omgedraaid worden. Goalie Idzenga was al eens eerder in de wedstrijd gewaarschuwd om de puck speelbaar te houden (nieuwe regel) en kreeg nu een straf voor delaying the game, doordat hij de puck onnodig vast hield. Geleen had nu wel bijna de volle powerplay nodig om te scoren, maar dat maakt niet uit. Er wordt gescoord! Tijdens de powerplay is er een grote druk op het doel van Heerenveen en je voelt dat er een punt aan komt. Nick Verschuren weet de goalie te omspelen en scoort de 4-2 (pp 39:46) In de 37e minuut werd de wedstrijd stil gelegd, doordat er glas van een lamp op het ijs was gevallen. De resterende tijd werd na het dweilen gespeeld. Tussenstand na de 2e periode 4-2 (1-1) – (3-1).

3e periode:
Doordat er al was gedweild in de 37 minuut werd er na een korte pauze van kant gewisseld en startte de 3e periode. Geleen ging op snelheid en vol vertrouwen door met waar zij waren gestopt in de 2e periode. In het eigen verdedigingsvak weet Tom Marx ( ondanks dat de refs Gyesbreghs de credits geven) de puck te stelen en geeft een perfecte pass op maat over de lengte van het ijs op Lukasz Bartak, die helemaal vrij staat en alleen op het Heerenveense doel af kan schaatsen. Hij deed recht aan de prachtige pass door de 5-2 te scoren (41:44). In de 49e minuut weet Nick Verschuren ook weer zelf vanuit het eigen vak de puck mee te nemen en zelf te scoren, zonder assist. Met een hard schot schiet hij de puck tussen de legguards van Idzenga door en scoort de 6-2 (48:41). Om Idzenga verder leed te besparen haalt de coach van Heerenveen hem van het ijs en man Jeff Honebeeke het gaan proberen tussen de palen. In de 54e minuut glijdt Lars den Edel van Heerenveen ongelukkig door tegen de boarding en moet helaas gelijk het ijs verlaten. We wensen hem veel beterschap toe. Met nog twee en een halve minuut op de klok weet Nick Verschuren wederom uit te breken en door hem met de stick aan de arm te trekken, weet men voor even hem het scoren te ontnemen, maar voor deze duidelijke overtreding werd wel een penaltyshot gegeven, die hij zelf gaat nemen. Eerst hard op de goal af schaatsend, remmen en dan de goalie op het verkeerde been zetten en slim binnen te schieten, weet hij de uiteindelijke eindstand op 7-2 te zetten (57:29). Eindstand: 7-2 (1-1) – (3-1) – (3-0).

M.O.T.M.
1. Nick Verschuren
2. Rowan Delil
3. Lukasz Bartak
Helaas zijn er maar drie namen te noemen, terwijl deze wedstrijd een echte teamprestatie was!

Algemeen:
Deze wedstrijd geeft vertrouwen. Door in de laatste wedstrijd in de laatste minuut van Heerentals te verliezen, of gezien deze wedstrijd, hoeft Geleen voor niemand bang te zijn. Als zij zo blijven spelen als deze wedstrijd (muv de eerste helft 2e periode) dan zou er wel eens een hele verrassende seizoens afsluiter kunnen komen. Met deze stand blijft Geleen, weliswaar met de meeste gespeelde wedstrijden, bovenaan staan.

Volgende wedstrijd:
Doordat Geleen de meeste wedstrijden al heeft gespeeld, hebben zij op het einde van de reguliere wedstrijden wat meer rust. Geleen heeft nog slechts 3 wedstrijden op het programma staan. Hierdoor heeft Geleen volgende week geen wedstrijd( bekerbfinale weekend) te spelen en moet pas 9 februari de eerste wedstrijd te spelen. Deze (uit)wedstrijd is in en tegen Luik. Een sleutelwedstrijd om de directe concurrentie voor te blijven. Daarnaast een streekderby aangezien er een grote Geleense inbreng is in het Luikse team. 17 februari is weer de eerste thuiswedstrijd van Geleen. Aangezien de overige teams dan het aantal wedstrijden bij hebben getrokken, zal de ranking een meer actuele stand gaan laten zien en zal de top wat meer door elkaar geschud zijn. We kunnen dan ook wat beter zien waar we staan. 17 februari is de thuiswedstrijd tegen Antwerpen, die gezien de ranking van Geleen toch de volle 3 punten moet gaan opleveren. Tot over 3 weken….![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link="https://www.youtube.com/watch?v=s5NNl8ENV5c" align="center" title="Interview van de week: Yan Turcotte"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Foto's Lex Eckhardt" use_theme_fonts="yes"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_masonry_media_grid grid_id="vc_gid:1548679911588-1ef48ef6-0187-10" include="14822,14823,14824,14825,14826,14827,14828,14829"][/vc_column][/vc_row]