Menu

Gehavend Eaters in overtime langs Den Bosch

5 december 2016

Door Jos Janssen: 04/12/2016 BeNe-league Geleen – Den Bosch

Zondagavond stond de 9e wedstrijd in de BeNe-league voor Geleen op het programma. Nadat zij gisteren overtuigend de uitwedstrijd hadden gewonnen van Zoetermeer (7-1) moesten zij vanavond thuis aantreden tegen de hekkensluiter Den Bosch. Met oud-Geleen speler Jeffrey van Iersel achter de bak is dit niet automatische een gewonnen race. Den Bosch kan af en toe best taai verzet geven. Gisteren had Den Bosch echter met ruime cijfers thuis verloren van Heerenveen (1-9). Onderschatting van de tegenstander zou het grootste probleem van de wedstrijd kunnen worden. Speelt men geconcentreerd het eigen spelletje, dan moet dat geen probleem zijn. Vanavond moest weer de belangrijke winst gepakt worden om hoger in de top 4 te eindigen. Bij winst staat Geleen op de 3e plaats (met 2 punten los van Luik, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld)

De starting goalie van Den Bosch was Michael Sterkens, het Geleense doel werd dit maal verdedigd door Stef Verhulst. Geleen begon verder aan de wedstrijd zonder Jeffrey Mens en de gister geblesseerde Krzack.

1e periode

De Eaters start de eerste periode fel en Sterkens heeft al binnen de 10 seconden het eerste schot op doel. De sterke start vertaalt zich al binnen 2 minuten met de 1-0 op het scoreboard (1:32). Luca schiet tijdens de aanval op goal, waarbij Sterkens de puck voor Luca naar rechts toe pareert, waarna Luca hem er zelf in kan tikken.

Als na een dikke 4 minuten Den Bosch speler Kemperman voor 2 minuten mag gaan zitten zetten de Eaters diverse aanvallen op, echter de sterk keepende Sterkens kan niet gepasseerd worden. Als in de 8e minuut Bakx en Keulen na elkaar voor 2 minuten de strafbank mogen gaan opzoeken, heeft Den Bosch bijna 2 minuten powerplay met 2 man meer op het ijs. Tijdens deze powerplay weten zij niet te scoren en wordt het nog erger als ook Gielen wegens interference de bank mag gaan opzoeken. Ook met 3 man in de strafbank, weet Den Bosch niet tot scoren te komen.

Vanaf de eerste straffen is het al duidelijk dat Sterkens vanavond zeker niet zijn sterkste wedstrijd gaat fluiten. Daarmee had Geleen in de eerste periode zeker niets te klagen. Diverse futiliteiten werden wel bestraft (gewoon fair maar hard gecheckt), maar diverse crosschecks (voornamelijk door Geleen uitgedeeld) werden over het hoofd gezien…..

Na een dikke 11 minuten heeft Geleen een aanval opgebouwd en moet terug naar het verdedigingsvak. Soltès houdt daarbij de Pont op het ijs en De Pont houdt daarna het been van Soltès vast. Soltès begint vervolgens te schoppen. Uiteindelijk eindigt dit in een 2+4+10 voor De Pont en 4+10 voor Soltès….

Uiteindelijk krijgt Geleen tegen het einde van de 1e periode een powerplay, maar ook daarin wordt niet gescoord. Na één periode is de stand 1-0.

2e periode:

De 2e periode start over en weer erg rommelig met licht overwicht voor Geleen en na 5 minuten. Bakx maakt een overtreding op Donders, daarna Keulen. Beide overtredingen worden gezien, maar niet voor gefloten. Donders reageert en mag gaan zitten…. Een dikke minuut later begaat Knoren een checking from behind en mag ook gaan zitten (2+10). Tijdens deze powerplay speelt Geleen rommelig en gaat de puck erg langzaam rond. Het is niet verwonderlijk dat in deze powerplay niet wordt gescoord. Het duurt dan uiteindelijk tot de 14e minuut als Van Haren de puck hard op Sterkens af schiet en Geurts de puck nog even van richting laat veranderen, 2-0 (33:17). Nog geen drie minuten later kan Van Sloun tijdens de aanval gemakkelijk door de verdediging van Den Bosch heen slalommen om de puck mooi linksboven en hoog in het netje te knallen, 3-0 (36:29). Sterkens werd vervolgens diverse malen hoorbaar boos op zijn defence. Twee minuten voor het einde mag Lambert Keulen weer gaan zitten en nog geen minuut later sluit Van Haren, na de puck ongelukkig over de boarding uitverdedigen, bij hem aan. Den Bosch heeft dan bijna 2 minuten powerplay, maar weet hier niet in te scoren.

3e periode

De Eaters komen de kleedlokaal uit, zonder de geblesseerd uitgevallen De Pont. Na zes minuten in deze periode mag Gielen gaan zitten en heeft Den Bosch weer powerplay. Als Geleen daarna nog geen 7 seconden compleet is, weet Den Bosch de eerste goal van de avond te maken en verdwijnt de puck achter de uitstekend keepende Stef Verhulst, 3-1 (48:09). In de 50ste minuut schaatst een speler van Den Bosch gelijk op met Marx naar de puck waarbij beiden elkaar een zijwaartse check geven. Niets aan de hand, gewoon ijshockey. Marx krijgt voor deze actie een interference (??). Helaas blesseert hij zich hierbij en is de 2e Geleense speler die geblesseerd het ijs moet verlaten. Helaas begint zich de ziekenboeg van Geleen zo aardig te vullen… Na de straf tegen Marx (uitgezeten door Willems) weer een deja vu: Tijdens de powerplay van Den Bosch weet men niet te scoren, maar als Geleen amper 3 seconden daarna weer compleet is, schiet Suurhof hard vanaf de blauwe lijn en ligt de puck achter Verhulst, 3-2 (52:06). De coaching staf voelt ook dat de wedstrijd Geleen uit de handen glipt en vraagt een time-out aan. Drie minuten later geeft Keulen een flinke check op Soltès die hij daarbij bijna over de boarding duwt en mag hiervoor gaan zitten. Willems mag hem daarbij om onduidelijke reden gelijk op dezelfde tijd gaan vergezellen.

En Den Bosch grijpt deze kans. Met 2 man meer op het ijs kon men uiteindelijk gemakkelijk de 3-3 binnen schieten waardoor de overtime in de lucht hing. Den Bosch nam nog even een time-out om de spelers tot kalmte te manen, maar gescoord werd er niet meer…

Overtime

De overtime wordt gespeeld met 3 tegen 3 en er werd veel gewisseld. Er is veel ruimte op het ijs en Geleen had hoofdzakelijk de aanval. Als Den Bosch na een aanval slecht uitverdedigt, weet Huovinen de puck bij de blauwe lijn te onderscheppen en uiteindelijk met een hard schot de winst in Geleen te houden: Eindstand 4-3!

MOTM:

Het was voor de toeschouwers zeker niet verassend dat op de eerste plaats onze goalie Verhulst werd verkozen. Hij heeft zijn mannetje gestaan en zijn visitekaartje afgegeven. Op 2 stond Gielen en op 3 Van Haren. De verdedigers hebben deze avond hun best gedaan en dat werd met deze nominatie ook door het publiek gewaardeerd.

Algemeen:

Met deze overtime-winst stijgt Laco Eaters fragiel een enkel plaatsje naar de 3e plaats, net met 1 punt meer (maar ook een wedstrijd meer) dan Luik. Dit jaar staan voor de Eaters nog maar 2 wedstrijden op het programma en beiden worden thuis gespeeld. Volgende week zondag moet Nijmegen naar Geleen komen en de week erop Groningen. Het is te hopen dat de blessures die dit weekeinde zijn opgedaan weer verholpen zijn en dat we weer voltallig aan deze wedstrijden kunnen gaan beginnen. Deze wedstrijden wil ik niet missen. Komt u ook?