Eaters strijd om het landskampioenschap.

22 februari 2018

Door Jan Hofstede.

De reguliere competitie is ten einde en de PO-deelnemers van de BeNe-league zijn bekend. Po’s die in het 1e weekend van maart met de kwartfinales zullen starten en binnen 3 weken de nieuwe BeNe-league kampioen moet opleveren. Maar eerst staat komend weekend volledig in het teken van het kampioenschap van Nederland ook wel de Final-Four genoemd.

Voor het 2e opeenvolgende jaar wordt door de vier beste Nederlandse ploegen uit de Bene-league in één weekeinde gespeeld om het landskampioenschap. Dit jaar zijn de deelnemende teams: Nr.1 HIJS Den Haag, Nr.2 Unis Flyers Heerenveen, Nr.3 Ahoud Devils Nijmegen en Nr.4 Laco Eaters Geleen. Deze vier teams gaan op zaterdag en zondag as. samen uitmaken wie zich zondagmiddag rond de klok van 17:00 uur Nederlands kampioen mag noemen. Op zaterdagmiddag om 16:30 uur spelen de nr.2 en nr.3 tegen elkaar en zaterdagavond om 20:00 uur de nr.1 en nr.4. Zondagmiddag om 15:00 uur spelen de 2 winnaars van die duels tegen elkaar de finale.

Alle 4 de teams speelden 24 wedstrijden. Den Haag kwam met 66 punten in de Final-Four, Heerenveen met 57 punten, Nijmegen had 46 punten en Geleen 42 punten. Theoretisch zijn Den haag en Heerenveen favoriet en kunnen Nijmegen en Geleen moeiteloos en zonder schaamte in de underdog positie. Maar is dit ook terecht?

Nijmegen speelde 4 maal tegen Heerenveen dit seizoen en verloor al deze wedstrijden. Tegen Den Haag werd 2 keer gespeeld en ook deze eindigden in dikke nederlagen. Dus bij Nijmegen lijkt me geen andere conclusie mogelijk dat Nijmegen een moeilijk weekend tegenmoet gaat. Eaters speelde 5 maal tegen Den haag en verloor 3 maal regulier, verloor 1 maal in overtime en won 1 maal in overtime. Ook tegen Heerenveen speelde Eaters 5 wedstrijden. 1 maal werd er gewonnen in de overtime, 1 maal verloren in de overtime en 3 maal verloren na de reguliere speeltijd.

Ook Eaters lijkt dus terecht in de underdog positie te zitten. Weliswaar bewezen dat het van zowel Heerenveen als Den Haag kan winnen, maar overall stevig in de min. Vraag is dan hoe komt dit? Er zijn een aantal zaken die direct opvallen wanneer je de wedstrijden tussen Eaters en Den Haag/Heerenveen onder de loep legt. 1) Het blessureleed waar Eaters mee te kampen heeft gehad en 2) de special teams. Het totaal% van de powerplay en penaltykill is in de verloren wedstrijden ronduit slecht. Is de powerplay van Eaters dan zo slecht?

Neen, Eaters scoort bovengemiddeld goed in haar powerplays en shorthanded. Na Den Haag haalt Eaters het hoogste rendement scoren van de 4 halve finalisten uit de special teams en op de overall ranking staan alleen Den Haag en Luik boven de Eaters. Het probleem zit dus in het aantal tegendoelpunten in de penaltykill. De totstandkoming van de nederlagen tegen Den Haag en Heerenveen laten dat ook direct zien.

Heerenveen won 4 van de 5 wedstrijden tegen Eaters. Doelsaldo van die 4 nederlagen is 18-4 in Heerenveens voordeel. Van die 18 doelpunten werden er 12 gescoord door de special teams. 11 maal powerplay en 1 maal shorthanded. Den Haag won ook 4 maal van Eaters. Doelsaldo van die 4 wedstrijden is 22-8 in Haags voordeel. 14 van die 22 tegendoelpunten werden gescoord door de special teams. 13 in powerplay en 1 shorthanded. Het mag duidelijk zijn dat Eaters die wedstrijden voornamelijk op de strafbank heeft verloren. 66% van de tegentreffers kwamen vanuit de special teams. Maar we beperken ons nu tot Den Haag. Dat is immers de 1e tegenstander en een tegenstander waar beslist van gewonnen moet worden willen de stats van Heerenveen zin hebben.

Bovenstaande wetende lijkt het duidelijk wat Eaters zaterdag te doen staat. Van de bank blijven is één. Meer geconcentreerd en geduldig de penaltykill spelen is twéé. Zeker de PP-line van Den Haag met Melissant, Van der Schuit, Van Musscher, Jurryt Smit en Sjodin Gibbs is zeer bedreven in het uitspelen van een man meer situatie. Die line is goed voor 31 van de 42 gescoorde PP-goals in de BeNe-League competitie en goed voor 10 van de 13 PP-goals die ze scoorden tegen onze Eaters in BeNe- en bekercompetitie.

Opvallend dat in de met 3-2 gewonnen wedstrijd en 3-4 OT verloren wedstrijd de Hagenezen niet één maal wisten te scoren uit een powerplay. Daarmee lijkt wel bewezen dat uit de bank blijven een must is tegen Den Haag en bij 5 on 5 Eaters beslist niet kansloos is of in ieder geval heel close tegen het niveau van De Haag kan spelen. Van mijn kant uit wens ik de Eaters heel veel succes bij de Final-Four.

Of de wedstrijd gestreamd gaat worden zal pas aan het eind van de week bekend worden. Ook de arbitrage is nog niet bekend gemaakt.

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram