Menu

Eaters Geleen struikelt bijna over Groningen

19 december 2016

18/12/2016 BeNe-league Geleen – Groningen door Jos Janssen

00118-december-2016-5Vanavond stond de 11e wedstrijd in de BeNe-league voor Geleen op het programma. Tevens stond deze wedstrijd in het teken van het goede doel: De Teddy-Bear-Toss. Bij de 1e goal van de thuisploeg worden dan de verzamelde beren voor het goede doel het ijs opgegooid en ligt de wedstrijd stil tot alle beren zijn afgevoerd. Mede door alle aandacht die hieraan is besteed, maar ook door het succes van deze actie in de voorafgaande jaren, was de hal goed gevuld. Laco Eaters speelde tegen Groningen, de rode lantaarndrager in poule B. Hier zal ook het venijn van de wedstrijd in gaan zitten want onderschatting blijft de grootste tegenstander. Bij volle winst van vanavond kon Geleen de 3e stek steviger in het bezit houden. Luik hijgt in de nek van Geleen met slechts 2 punten achterstand. Vanavond de laatste wedstrijd van Geleen in de Beneleague van dit jaar.

De wedstrijd van vanavond stond net als vorige week wederom onder leiding van referee Bergman. De starting goalie van Groningen was Tom Korte, het Geleense doel werd verdedigd door Rowan Delil. Voor de rest miste Geleen nog altijd de geblesseerden Krzak, De Pont en Marx. Daarnaast konden Joey Geurts en Kai Willems niet op tijd van de interlandverplichtingen in Geleen aanwezig zijn. Er was geen aanvulling in het team voorhanden en Geleen moest met ruim 2 lijnen spelen…

1e periode

In de eerste periode was het voor de Geleense supporters vooral afwachten wanneer de 1e thuisgoal zou vallen. Op de tribunes werden zelfs poules gehouden. Echter, anders dan de meeste suppoters hadden verwacht opende het sterk spelende Groningen de score. Na amper 2 minuten scoorde de noordelingen na een mooi opgezette aanval van dichtbij de 0-1 (2:04). Het was ook meteen duidelijk dat Groningen voor de winst kwam. Geleen moest alle zeilen bijzetten en Kay Gielen moest zelfs een keer plat liggend op zijn buik zich uitstrekken om de puck met zijn stick nog weg te kunnen tikken. Als na 6 minuten spelen Lambert Keulen de bank op mag gaan zoeken wegens een holding, kan Groningen tijdens de powerplay scoren en staat het dan plotsklaps 0-2 (6:30). Een dikke minuut later mogen van beide teams een speler de bank op gaan zoeken wegens slashing en holding en speelt men 4 tegen 4, maar wordt er (nog) niet gescoord. Als de teams weer compleet zijn, weet Huovinen eindelijk de eerste goal voor Geleen te scoren 1-2 (9:41) en betekent dit tevens het startsein voor de Teddy Bear Toss… Ruim 7700 beren vliegen het ijs op en de teams hebben rust…  Althans, de Geleense spelers helpen met enige gekheid de beren te verzamelen en van het ijs te halen, terwijl de Groningse spelers vooral toekijken. Met de stand van 1-2 verwachtte ik, maar met mij vele supporters, dat de wedstrijd zou gaan kantelen, maar niks is minder waar. Het leek dat men door de Teddy Bear Toss minder geconcentreerd was. Na amper 12 minuten spelen kwam een pass van Kay Gielen ongelukkig op de stick van de tegenstander die met 2 man Delil mooi uitspeelden om de 1-3 binnen schieten. Twee minuten later heeft Lars Engwegen een dot van een kans om de aansluiting te vinden, maar in plaats van de puck op links af te spelen, schiet hij zelf tegen de goed keepende goalie van Groningen. Ook Lambert Keulen, die mooi door de verdediging van Groningen slalomt en alleen voor de goal komt, vindt deze sluitpost op zijn weg. Twee minuten later bouwt Geleen een mooie aanval op via Lars van Sloun en Jeffrey Mens. Die spelen elkaar mooi steeds de puck toe totdat Lars van achter het doel de voor het doel staande Jeffrey op maat bedient. Maar ook deze kans sneuvelt. En als je dan zelf niet de punten pakt dan doet de tegenstander dat. In de 17e minuut bouwt Groningen een aanval op en tijdens een uitgestelde straf scoren zij de 1-4 (16:26). Tijd voor een time-out aan Geleense zijde. Ik weet niet wat tijdens de time-out is verteld, maar 9 seconden nadat de wedstrijd weer verder gaat ligt de puck weer achter Delil en is het al 1-5 (16:35). De wedstrijd lijkt gespeeld en de spelers van Geleen druipen af naar de kleedkamer. Het gevoel bij mij was dat Geleen niet bij de les was. Onderschatting van Groningen evenals het bezig zijn met de Teddy Bear Toss kon Geleen wel eens de wedstrijd kosten. Huovinen (die ook nog eens de eerste goal scoorde voor Geleen stak deze periode als enige speler er boven uit…

2e periode:

Ik weet niet wat de coaches in de theepauze tegen de spelers hebben verteld, maar deze speech moeten ze goed onthouden en vaker gebruiken. Geleen kwam als herboren uit de kleedkamer en begonnen eindelijk te ijshockeyen. De neuzen waren gericht en het spel kon beginnen. Binnen de 2 minuten weet de verder geweldig spelende Justin Evers een pass voorlangs de goal van Groningen er in te knallen en is het 2-5 (21:39. Nog geen minuut later bij de volgende aanval kan Glenn Bakx rustig van links met de puck voor langs de goalie schaatsen om hem met een backhandschot in het doel te knallen 3-5 (22:19). Zou het dan toch…? Amper anderhalve minuut later weet Geleen een mooi opgezette aanval over 3 spelers op te bouwen en via Smit en Keulen weet Evers de 4-5 binnen te knallen (23:48) en is de wedstrijd weer helemaal open. Daar waar ik een time-out zou nemen, laat de coach van Groningen deze kans voorbij gaan. Het zou zomaar anders kunnen gaan lopen. Groningen verdedigt wat sterker en Geleen beukt verder op de verdediging van Groningen, maar komt er niet doorheen. Ook de uitbraken van Groningen blijven gevaarlijk en beide teams zijn aan elkaar gewaagd. Er wordt verder niet meer gescoord in deze periode.

3e periode

De 3e periode vangt aan en we zien dat Lambert Keulen in de kleedkamer is achtergebleven. Ik hoop niets ernstigs, want de ziekenboeg is vol genoeg. Bij dit soort wedstrijden weet je vaak van tevoren dat de ploeg die nu het beste uit de kleedkamers komen, de wedstrijd gaat winnen. Als dan na 47 seconde de 4-6 wordt gescoord (40:47) vrees ik het ergste. Geleen blijft echter gedisciplineerd spelen. Als 5 minuten later Kay Gielen de puck uit eigen vak oppikt en door de verdediging van Groningen heen schaatst, wordt hij daarbij niet aangepakt kan dan de 5-6 binnen schieten. (45:33) De hal ontploft en de fans ruiken weer kansen. Het is vervolgens nog 10 minuten lang over en weer nagelbijten als uiteindelijk bij een rommelige aanval voor het Groningse doel de puck bij Luca terecht komt die loepzuiver de gelijkmaker er in schiet 6-6 (55:58). De stand maakt de wedstrijd spannend, maar er wordt verder niet gescoord.

Overtime

Een overtime volgt… Niet de eerste voor Groningen die hier dus ruime ervaring mee hebben. Met 3-3 spelers op het ijs zie je de vermoeidheid bij de spelers en is het een echte slijtageslag. Het Geleense team heeft 3,5 minuten nodig, maar dan knalt Luca de verlossende 7-6 binnen…. Gelukkig, in ieder geval toch 2 punten voor Geleen.

MOTM:

De verkiezing MOTM: met stip en ruime afstand (voor mij) op 1 Justin Evers. Wat heeft deze man gewerkt vanavond. De terechte winnaar en ik hoop dat hij deze lijn voortzet. Chapeau! Op 2 Luca Heutmeekers en op 3 Jord Smit. Alle drie terecht in de lijst!!!

00118-december-2016-4

Algemeen:

De Eaters hadden het niet zo spannend hoeven laten worden als we van meet af aan geconcentreerd hadden gespeeld. In de eerste part hebben we het de gehele periode laten liggen. Ook nadat Groningen goal op goal scoorde, waren er nauwelijks spelers te vinden die op stonden om het team op sleeptouw te nemen. Groningen sleept dus terecht een punt uit de wedstrijd. Gelukkig liet Geleen wel de veerkracht zien in de 2e en 3e periode. Justin was werkelijk overal te vinden en heeft bij mij een geweldige indruk achter gelaten. Na de wedstrijd zag ik Lars van Sloun bij de boarding hangen en ik hoop niet dat hij ook een blessure heeft opgelopen. De ziekenboeg van Geleen is overvol en ik hoop dat het herstel bij de spelers voorspoedig verloopt.

Halve finale wedstrijd 27 december:

Voor de BeNe league was dit de laatste wedstrijd van 2016…. Maar niet voor de strijd om de Nederlandse beker.

Dinsdag 27 december om 19:30 uur speelt Geleen de eerste halve finalewedstrijd tegen Zoetermeer. Op 30 december is de return in Zoetermeer. Indien noodzakelijk wordt dan nog op 3 januari in Geleen een derde wedstrijd gespeeld. Laten we het vooral wedstrijd voor wedstrijd bekijken en hopen dat het team dan weer compleet is. Ik wens iedereen hele fijne kerstdagen. We zullen elkaar 27 december weer zien bij de laatste wedstrijd van Geleen in 2016!