22 september 2019

21/09/2019 Oefenwedstrijd Microz Eaters Geleen – Essen (D)
(door Jos Janssen)

Microz Eaters Geleen – Moskitos Essen: Eaters geeft goed partij tegen top Oberliga Nord,progressie in spel Eaters tov vorige week

Eaters speelde vanavond zijn tweede thuiswedstrijd in de oefenreeks, ditmaal tegen de Moskitos Essen. Essen speelt in de Oberliga Nord en op voorhand was bekend dat zij een maatje te groot zouden moeten zijn. De wedstrijd staat onder leiding van de referee Tim Tzirtziganis. Voor aanvang van de wedstrijd zijn de Geleense spelers voorgesteld aan het publiek en is een minuut stilte in acht genomen voor allen die afgelopen jaar zijn overleden en Geleen en warm hart toe droegen.
Geleen treedt vanavond aan zonder de geblesseerde spelers Matthew Beer, Mike Verschuren en Julian Markgraaf

1e periode:
Doordat Mike Verschuren er vanavond niet bij was, speelde Yoren de Smet in de lijn met Nick Verschuren en Marco Postma. Dat deed hij niet onverdienstelijk. Het spel van Geleen zag er verzorgder uit dan vorige week en het was zichtbaar dat door het wedstrijdritme het spel beter werd. Geleen deed zeker de eerste helft van de eerste periode niet onder voor Essen en creëerde zijn kansen. Beide teams kregen in de eerste helft powerplay, maar wisten deze niet te verzilveren. Halverwege de 1e periode werd een rebound op een schot van Essen niet snel genoeg weg gewerkt en uiteindelijk wisten zij van dichtbij de 0-1 te scoren (10:41). Het spel golfde verder op en neer tot drie minuten later Yan Turcotte een holding-penalty kreeg (13:09). Exact 15 seconden had Essen nodig om wederom de trekker over te halen met een hard schot vanaf de blauwe lijn. De puck werd nog even aangeraakt en Essen wist hiermee Geleen op 0-2 achterstand te zetten (13:24). Nog geen halve minuut later staat Geleen weer met een man minder op het ijs, wanneer Luca Heutmekers 2 minuten krijgt voor hooking. Tijdens deze straf weet Geleen nog uit te breken. Vadim Gyesbreghs en Nick Verschuren kunnen alleen op de goalie van Essen af stormen, echter het ijzer van de goal verhinderde een doelpunt. Vijf minuten later is het dan wel raak voor Geleen. Bij een aanval kruisen 2 spelers van Geleen voor de goalie langs en op dat moment vuurt Yoren de Smet vanaf de blauwe lijn op doel. De goalie heeft alleen maar achter zich kunnen graaien, maar heeft de puck niet in het netje zien verdwijnen. Maakt niet uit, de 1-2 is een feit (18:53). Een halve minuut voor het einde van de eerste periode heeft Geleen wederom een uitbraak, maar de puck wilt er niet in. Tussenstand 1e periode 1-2.

2e periode:
De 2e periode is qua spel een vervolg op de eerste periode. Geleen krijgt al naar 2 minuten een powerplay, maar helaas “no score”. Het spel gaat in hoge snelheid door en Geleen biedt goed weerstand. Ook halverwege de wedstrijd krijgt Geleen nog eens powerplay, maar de stand blijft hetzelfde. Uit het niets weet Essen weer te scoren. Vanuit de blauwe lijn draait een speler van Essen om zijn as, en schiet vanuit deze draai op het Geleense doel. Onverwacht vliegt de puck rechtstreeks het doel in en staat Geleen weer met 2 doelpunten achter: 1-3 (34:01). Met nog minder dan 2 minuten op de klok in de 2e periode weet Geleen weer wat terug te doen. Nick Verschuren breekt uit na een meesterlijke pass op maat van Marco Postma en kan alleen op de goalie af gaan. Dit soort kansjes laat Nick meestal niet liggen en vanavond ook niet. Hij rondt strak af en de scoort de aansluiter 2-3 (38:01). Tussenstand 2e periode 2-3 (1-2) – (1-2).

3e periode:
De 3e periode speelt Geleen zeker ook niet onverdienstelijk en is zelfs de bovenliggende partij. En zij overleven 2 powerplays van Essen. Geleen voelt dat er mogelijk wat meer in de wedstrijd zit en begint te drukken op het doel van Essen. Dat voelt ook de coach Andy Tenbult en in de 58e minuut als het spel stil ligt vraagt hij een time-out aan. Na de time out zien we dat Rowan Delil het ijs heeft verlaten voor een extra speler op het ijs. Hert mocht echter niet baten, zeker niet als Vadim Gyesbreghs met nog een halve minuut op de klok aan de noodrem moet trekken en hiervoor een trippingstraf krijgt. Essen weet de empty-netter niet te scoren en de stand blijft na de 3e periode onveranderd. Eindstand 2-3 (1-2) – (1-1) – (0-0).

Algemeen:
Er is meer dan vooruitgang in het spel van Geleen te zien en zeker deze wedstrijd was een stuk beter dan de vorige thuiswedstrijd. Een aantal spelers sprongen er zeer positief bovenuit: Vorige week kwam Rowan Delil nog wat onzeker over, maar vanavond liet hij weer zijn ouderwetse moves en reddingen zien. Hij heeft een grotere uitslag voorkomen; Luca Heutmekers speelt weer zoals ik hem in het verleden ook graag zag spelen: 100% inzet, snel en je komt hem 10x in een shift tegen als tegenstander; Yoren de Smed. Vorige wedstrijd wist hij al mijn aandacht vast te houden, maar deze wedstrijd sprong hij erboven uit. Gedreven en kon het spel goed lezen. Top. Voor de rest heb ik genoten van de vooruitgang en ben zeer benieuwd naar volgende week als het weer om het echie gaat. Morgen is eerst nog de return in Essen, volgend weekeinde staat het loodzware programma tegen Nijmegen en Heerenveen op het ijs: Vrijdag 27 september in Nijmegen (20:45 uur) en op de vertrouwde zondag 29 september om 19:00 uur in Glanerbrook in Geleen. De seizoensopening, prachtig om erbij te zijn. Ik ben er in ieder geval, komt u ook?