Menu

Eaters, de tussenstand

29 november 2017

Door: Jan Hofstede

Zes punten wisten onze Eaters afgelopen weekend binnen te halen en daarmee leider op de ranglijst te worden. Komend weekend wordt een ander weekend. Een top weekend… !! Vrijdagavond uit naar Den Haag en zaterdagavond om 20:30 uur thuis tegen Herentals. Twee topteams die slechts één doel hebben: Eaters punten ontfutselen. Dit keer geen voorbeschouwing maar een interview met de technische staf van onze Eaters. Eerst heel kort terug in de tijd.

We schrijven “kermiswoensdag” 14 juni 2017. In samenwerking met sponsor Acaleph wordt het businessevent “Springbreak” door het bestuur van de Eaters georganiseerd. Doelstelling is relatiebeheer, sponsorwerving en PR. Tevens een prima gelegenheid om potentiële en bestaande sponsoren kennis te laten maken met het begrip “Eaters”, de voorlopige Eaters selectie en de plannen van de technische staf voor het nieuwe seizoen. Een prima avond zou het worden.

Die avond sprak Andy Tenbult de plannen uit zoals de technische staf die voor het seizoen 2017-2018 (en verder) voor ogen heeft. Een drie jarenplan, veel eigen jeugd, modern ijshockey en een brede staf, met als doel binnen drie jaar en vervolgens voor langere tijd aansluiting te vinden bij de top van de BeNe-league. Voor de korte termijn werd om geduld gevraagd van de fans. Immers, om het gestelde drie jarenplan te bewerkstelligen, zal er hard gewerkt moeten worden met de eigen opgeleide maar nog onervaren jeugd en dat heeft tijd nodig.

Ondanks het gevraagde geduld werd boven alle verwachtingen, eind september, de 1e prijs (de Ron Berteling Schaal) binnen gehaald en ook de po’s voor de beker werd een maand later veiliggesteld.. Met andere woorden, eigenlijk heeft Eaters tot nu alles behaald wat behaald kan worden in dit nog prille seizoen.

We schrijven nu 29 november 2017. Het seizoen is twee maanden oud en het is dus hoog tijd om de staf eens aan de tand te voelen over de prestaties tot nu, progressie van de spelers (en het team) en hun verwachting over wat nog komen gaat. Hoofdcoach Andy Tenbult en teammanager Peter Knops aan het woord.

De Ron Berteling Schaal is binnen en de PO’s voor de Bekercompetitie zijn behaald. Het gaat beter dan verwacht?

Andy:Ja, de spelers hebben het systeem en onze ideeën voor dit seizoen goed opgepikt en ja, de resultaten zijn beter dan verwacht. Het loopt geweldig, maar om heel eerlijk te zijn, we hebben ook wel wat geluk gehad bij dit geweldige resultaat. De spelers geloven in ons en wij geloven in hun. Dat is belangrijk. Tot nu toe gaat het goed maar niemand weet hoe de toekomst zal verlopen. Als we gezond en blessurevrij blijven, moeten we kort bij de vier of vijf topteams kunnen staan of daar zelfs deel van kunnen uitmaken.”

Ondertussen zijn Levi Smeets en Mitch Koumans volledig binnen de selectie opgenomen en krijgen ook volop speeltijd. Ook Jordy Laan zou een serieuze kans krijgen maar helaas heeft Jordy vanwege fysieke klachten nog geen gebruik kunnen maken van de geboden kans. Defence Rick Janssen heeft ook aansluiting gevonden maar hij heeft de pre nog bij het 1e divisieteam liggen. De talentvolle speler (25), in ijshockeyjaren nog jonge speler, is vooral gebaat bij heel veel ijstijd.

Hoe ervaren jullie de inbreng van deze jonge spelers?

Andy: "Ja, de jonge spelers hebben dit jaar tot nu toe goed gespeeld. We proberen ze zoveel mogelijk in allerlei situaties te gebruiken. Five on Five, en ook in de penalty-kill hebben we ze ijstijd kunnen geven. Niet altijd, maar dat begrijpen ze. Er zijn momenten, in sommige wedstrijden, dat we hen beschermen voor situaties waar ze niet klaar voor zijn. Zowel Alf met de forwards als ik met de defence kiezen die momenten waarvan wij denken dat het beter is, dat de jonge spelers vanaf de bank de ervaren spelers observeren en dat ze daar vooral van leren. Het werkt, want ze groeien, vol vertrouwen, elke week.

Andere jonge spelers, die al wat langer meedraaien, als Renzo Meulenbeek, Joey Geurts, Mordy Munichman en Jord Smit (ook Kai Willems) laten de nodige progressie zien."

Zijn jullie tevreden met hun inbreng en groei?

Andy: “Renzo, Joey, Jord en Mordy zijn aan het groeien voor wat betreft hun zelfvertrouwen en geloof dat ze beter zijn dan ze zelf willen geloven. En dat ze meer aankunnen en mee kunnen komen met de “grote” jongens. Het is soms moeilijk voor hen omdat wij meer in hén zien dan zij in zichzelf. Maar ze beginnen steeds meer geloof in hun eigen talent te krijgen. Het zelfvertrouwen groeit met de week. “

“Rick zit in een groeiende leercurve. Observatie vanaf de bank en enkele minuten op het ijs in combinatie met veel ijstijd in het 1e divisieteam. Dat moet van hem de speler maken die we van hem verwachten dat hij kan zijn. Deze ervaring is terug te zien in zijn spel binnen het team van Smoke Eaters in de eerste divisie. Houd in gedachten dat hij pas 5 jaar geleden actief ijshockey begon te spelen.”

Vorige week werd bekend dat Eaters afscheid heeft moeten nemen van een ander talent, Kai Willems. De club koos bewust voor een korte discrete communicatie naar buiten. Toch kunnen we dit onderwerp niet onbesproken laten in dit interview en de vraag is dan ook:

Willen jullie daar iets meer over kwijt?

Andy: “Laat een ding heel duidelijk zijn, Kai was en is een van Geleens grootste talenten.”

“ Er is de afgelopen jaren vaker verteld dat ijshockey spelen op het hoogste niveau een baan is waarbij je 12 maanden per jaar in dienst staat van je sport. Als je het hoogst haalbare wilt bereiken, dan moet een speler zijn levensstijl aanpassen aan wat de sport vraagt. Kai heeft het potentieel, maar alleen als hij dat écht wil en er naar leeft, dan zou hij zeker bij de topspelers van Nederland kunnen behoren.”

“Er zijn in het verleden, en ook weer afgelopen zomer, afspraken gemaakt tussen Kai en de staf. Deze afspraken zijn niet nagekomen. Inhoudelijk wil ik er verder niet op ingaan maar met pijn in mijn hart ben ik tot de conclusie gekomen dat het beter is om dit jaar zonder Kai verder te gaan. Deze beslissing is genomen na een onderhoud met Kai en de technische staf en in afstemming met het bestuur. “

Peter:Er zijn inderdaad eenzijdig afspraken / gedragsregels geschonden die niet op het sportieve vlak liggen. Verder wil ik hier niet op in gaan. Wij hebben er als organisatie bewust voor gekozen alleen het hoognodige naar buiten te brengen, wetende dat er ook op emotie gereageerd zou kunnen worden. Dit is helaas vanwege social media niet te voorkomen.”

“Men moet goed begrijpen dat het leiden van een topsport team niet bijster veel verschilt van het bedrijfsleven. Voor de resultaat gerichtheid moeten er derhalve beslissingen genomen worden in het belang van de organisatie, echter nooit 100% zeker wetende of dit gewenste resultaat bereikt zal worden. Voor de technische staf en het team is het van belang om de neuzen weer de goede richting op te laten wijzen en het positieve resultaat weer de boventoon te laten voeren.”

Andy: “Het laatste wat ik er over kwijt wil: Ik hoop echt dat Kai door deze beslissing zal ontwaken en dat hij begrijpt en ziet wat er nodig is om de speler te worden die we allemaal geloven dat hij kan zijn. Wij geven Kai niet op. Kijkend naar de toekomst is de deur voor Kai niet gesloten. Het is aan Kai”

Eaters heeft dit jaar gekozen voor een brede technische staf. Andy als hoofdcoach, met Alf aan zijn zijde, is voor een ieder zichtbaar. Daarnaast staan Erik Tummers en Lambert Keulen terzijde met een assisterende, observerende en adviserende rol betreffend het veldspel. Ook worden de goalies, Rowan Delil, Michael Sterkens en Sander Koster, via Gopro en camcorder geobserveerd en geanalyseerd. Men heeft oud-goalie Guido Walenciak bereid gevonden ter plaatse en via de videobeelden de goalies te analyseren, adviseren en bij te sturen. Tenslotte is er natuurlijk ook nog Peter Knops die het management van het team in goede banen leidt.

Vooraf was men nogal huiverig voor zo’n brede staf. Hoe bevalt dit en waar zitten de directe winstpunten?

Peter:Wetende dat er voor het seizoen 2017-2018 een nieuwe technische staf samengesteld moest worden is er aan het begin van het pre-seizoen een werkgroep aangesteld vanuit verschillende functies binnen de Eaters organisatie die samen de basis moesten leggen voor de technische staf.”

“Al snel werd duidelijk dat het plan, zoals Andy het geschreven had, tot de meeste verbeelding sprak. Zeker door zijn specifieke visie met een brede staf die elk zijn eigen specialisatie onder zijn hoede zou moeten nemen. Daarnaast kwamen de namen die Andy voor ogen had als zijn vaste staf bij mij als zeer positief binnen en zag ik een hele mooie basis voor een potentieel mooi seizoen. Ik was dus verre van huiverig en wist dat mede door deze brede basis ik veel spelers kon enthousiasmeren om deel uit te gaan maken van de Laco Eaters Limburg 17/18 “

“De geïnvesteerde tijd vooraf aan dit seizoen heb ik vanaf het eerste moment als zeer vruchtbaar ervaren en daarom zijn de gerealiseerde resultaten year-to-date voor mij dan ook geen complete verrassing. Ook al is het soms met vallen en opstaan en door diepe dalen en hoge toppen; dit is nu eenmaal onoverkomelijk. Zolang men leert van de fouten kom je er alleen maar sterker uit.”

Andy: “Voor mij als hoofd coach is dit fantastisch. Nadat ik drie jaar geleden mijn hockeykamp ben gestart en top coaches uit top landen heb gehaald, wilde ik hetzelfde idee gebruiken bij de Eaters. Ik betrap mezelf erop dat ik af en toe terugval op mijn oude maniertjes en gewoonten, maar Alf en/of Peter geven me een manende blik of een enkel woord en ik ben direct weer terug op aarde”

“Dit is voor mij een droom die uitkomt. Erik is een fantastische leraar en Lambert "Lampie" een geweldige motivator, Guido (Walenciak) weet door te dringen tot de doelmannen, Alf is de perfecte assistent voor mij en Peter is de lijm die alles bij elkaar houdt. Ja, ik denk dat we een geweldig team hebben dit seizoen en ik hoop dat dit nog vele jaren zal duren.”

Komend weekend krijgen we een prima indicatie waar het team staat ten opzichte van de top teams. Vrijdagavond naar Den Haag en Zaterdagavond om 20:30 komt Herentals op bezoek. De twee teams met de minste verliespunten. De vraag wat de staf van deze wedstrijden verwacht is moeilijk te beantwoorden. Mede omdat gebleken is dat Eaters over de hele lijn prima presteert maar topwedstrijden sterk kan afwisselen met wedstrijden waarin volstrekt onnodig puntverlies wordt geleden. Hierbij mag gedacht worden aan bijvoorbeeld de wedstrijd in Zoetermeer en de thuiswedstrijd tegen Leuven. Maar ook de gewonnen wedstrijden tegen Deurne en Luik verliepen niet volgens plan.

Hoe kan dit?

Andy:Klopt helaas, met een jong team, waarin veel spelers in situaties spelen waarin ze nog nooit hebben gespeeld, is het moeilijk om elke wedstrijd 60 minuten op een hoog niveau te spelen. Wij hebben geen team waar je op zes of zeven spelers kunt terugvallen om het verschil te maken in belangrijke wedstrijden. We hebben iedereen nodig. Kijk naar de 1e wedstrijd tegen Heerenveen. Daar speelde het hele team de hele wedstrijd op hun best en met gewenste resultaat. Met wat meer ervaring zullen de spelers ook leren omgaan met mindere wedstrijden. Wedstrijden waarin dingen niet lopen zoals we ze graag zouden zien. Het enige wat ik vraag is dat ze vasthouden aan het gameplan en de opdrachten en dat ze zich voor 100% geven. Als ze dat doen, dan hebben we kans om élke wedstrijd te winnen. En mochten we, om wat voor reden dan ook, goed spelen en toch verliezen, nou goed, dan verliezen we. Dat hoort bij de sport. Dat geldt ook voor komend weekend in de wedstrijden tegen Den Haag en Herentals. Ik hoop alleen dat, wanneer het niet lukt, we leren van deze wedstrijden en daardoor later in het seizoen, wanneer het er echt toe doet, het eindresultaat in ons voordeel zal zijn.”

Ik dank Peter en Andy voor hun antwoorden. Wat rest is het team en de fans heel veel plezier en succes te wensen bij beide wedstrijden. De wedstrijd vrijdag in Den Haag begint om 20:30 uur en staat onder leiding van Ramon Sterkens en ook de wedstrijd zaterdagavond in Geleen begint om 20:30 uur en staat onder leiding van Pascal Keus.

Eaters Live zal ook vrijdag weer LIVE gaan vanuit Den Haag, het kan iets later zijn i.v.m. de reis.

 

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram