Menu

Doelpuntrijk duel duurt net te kort voor Geleen:winst door efficiënte powerplay naar Luik!

19 februari 2018

Door Jos Janssen

De carnaval is voorbij en het ijshockey voor de Eaters is al weer begonnen. Zaterdag speelden de Eaters niet onverdienstelijk tegen Antwerpen. Een wedstrijd met Michael Sterkens in de goal. De Eaters gaven de voorsprong niet uit handen, maar Antwerpen wist wel steeds tot één goal verschil terug te komen. De arbitrage nam in deze wedstrijd regelmatig een… laten we zeggen “bijzondere” beslissing.

Vanavond staat de laatste wedstrijd van de reguliere BeNeLiga voor de Eaters op het programma. De plaatsen op de ranglijst zijn reeds verdeeld. Vanavond zal een visitekaartje afgegeven moeten worden aan Luik, waarbij duidelijk moet worden dat de Eaters niet met zich laten spotten. Geleen start zonder Remco Knoren, maar wel met Maxime Pellegrims. De hal is lekker vol, de sfeer is goed en de ploegen zijn aan elkaar gewaagd. Alle ingrediënten voor een mooie ijshockeyavond zijn aanwezig.

De wedstrijd staat onder leiding van Debby Hengst, de starting goalies zijn voor Geleen Rowan Delil en voor Luik Tom Prodi.

1e periode:
Luik start sterk aan de wedstrijd en zet gelijk druk op het Geleense doel. Hierdoor hebben zij al binnen 15 seconden een doelrijke kans die ternauwernood gemist wordt. De eerste goal valt echter binnen de 3 minuten aan de andere kant. Er wordt een mooie aanval opgezet en als Vadim Gyesbreghs de puck op maat aan geeft bij Joey Geurts, weet deze de eerste goal van de avond het open doel in te schieten: 1-0 (2:20). Vervolgens krijgt Luik 2x powerplay achter elkaar.

Eerst mag Glenn Bakx de bank opzoeken voor een hooking (2:30). Net als het team compleet is mag Luca Heutmekers eveneens gaan zitten voor charging (4:50). Luik heeft dan slechts 9 seconden nodig om de puck over de rechter legguard van Rowan heen te schieten. Met deze powerplaygoal staat de stand weer gelijk: 1-1 (4:59). Nog geen halve minuut later, na een mooie pass op Lars van Sloun, kan deze alleen op Prodi af schaatsen. Het ijzer klinkt en de paal bracht redding. Hierdoor blijft het gelijk.

In de negende minuut krijgt Lars van Sloun, in de linker hoek bij de boarding de puck. Vanachter de goal weet hij zich voor de goal te bewegen, en schiet…. maar Prodi weet dat schot net nog te blokken. Slawomir Krzak, pikt de rebound op en weet deze binnen te schieten en Geleen staat met 2-1 voor (8:14). Vervolgens krijgt Luik 2 straffen achter elkaar, waarbij Geleen onder andere een halve minuut met 2 man meer op het ijs mag aanvallen. Als de eerste straf bijna verlopen is, klapt Rowan met de stick op het ijs om aan zijn spelers aan te geven dat er een speler uit de Luikse strafbank komt. Hier wordt niet adequaat op gereageerd en als de straf voorbij is, weet Michael Distate vanuit de strafbank de puck perfect aan te geven bij Thomas Cheyene Matheson, die shorthanded de 2-2 binnen schiet. Dit mag dus nooit zo gebeuren en deze goal kon de Eaters wel eens gaan opbreken! Lang kan Luik hier niet van genieten want nog geen minuut later schaatst Lars van Sloun op. Het lijkt erop dat hij een aanval op gaat bouwen. Verrassend schiet hij als hij net over de blauwe lijn is, op doel. Met nauwkeurige precisie knalt hij de puck rechtsboven in het doel en laat hij Prodi verbouwereerd achter: 3-2 (14:05).

Maar ook Luik laat kort daarna zien wat ze in huis hebben. Bij een aanval over links weet Matheson de mee schaatsende (oud Geleen speler) Akim Ramoul op maat te bedienen die de 3-3 binnen schiet (15:54). Als direct daarna Vadim Gyesbreghs wegens roughing de bank moet gaan opzoeken, zien we de mooiste powerplaygoal van de avond, helaas aan Luikse zijde. Een snelle tik-tak-tok-goal: makkelijk, mooi en snel. Via Paulus en Bremer komt de puck van rechts, naar links en wederom op rechts bij Matheson die de puck het vrije doel in kan schieten en komt Luik de eerste keer voor te staan in de wedstrijd met 3-4 (16:26). Geleen krijgt nog powerplay door een straf van (oud Geleen speler) Lars Engwegen) maar weet niet te scoren. De eerste periode werd doelrijk afgesloten met een 3-4 achterstand.

2e periode:
Na 2 minuten in de 2e periode krijgt Geleen nog een powerplay, maar weet niet te scoren. Na deze powerplay heeft Geleen nog een kans vanuit een break-away, maar weet niet te scoren. Direct daarna krijgt Luik dezelfde kans, alleen weten zij het wel af te maken en scoort Akim Ramoul zijn hattrick met de 3-5 (25:34). Even later staan er veel spelers voor de goal van Prodi en vandaaruit (tijdens een uitgestelde straf voor Luik) weet Antonin Drobny de aansluiter 4-5 binnen te schieten (26:24). Twee minuten daarna krijgt Luik weer powerplay door een straf van Renzo Meulenbeek voor roughing.

Tijdens deze powerplay bouwt Luik een snelle aanval op en scoort Bremer voor Luik: 4-6 (29:28). Halverwege de wedstrijd krijgt Geleen nog powerplay door een benchminor voor too many men, echter verzuimd te scoren. Luik weet wel raad met de powerplay: als Levi Smeets in de 34e minuut voor roughing mag gaan zitten, scoort Nicholas Riviat de 4e(!) powerplaygoal van Luik: 4-7 (34:32). Alsof het niet genoeg is leidt even later gepruts achterin tot puckverlies en kan wederom Akim Ramoul de 4e goal van de avond binnen schieten: 4-8 (37:07).

Geleen schudt dan weer wakker en Jord Smit bouwt vasthoudend de aanval op en weet Jonas Huovinen te bereiken die de puck tussen de legguards van Prodi schiet: 5-8. Vervolgens krijgt Geleen nog een powerplay als Akim moet gaan zitten en met een paar seconden op de klok mag ook Paulus voor Luik gaan zitten. Luik heeft dan nog een break-away, maar verzuimd te scoren. Geleen kan de 3e periode met 2 man meer op het ijs beginnen. De tweede periode werd afgesloten met een stand 5-8 (3-4) – (2-4).

3e periode:
De powerplay waarmee Geleen start wordt niet uitgebuit. Ook Luik krijgt nog 2x powerplay door straffen van Heutmekers en Gyesbreghs, maar weet deze gelukkig dit keer niet te verzilveren. In de 51e minuut krijgt Slawomir Krzak nog een hookingstraf die niemand heeft gezien, behalve Debby…

Vervolgens een opmerkelijke situatie. Akim checkt een speler van Geleen van achteren waarvoor een straf gegeven zou moeten worden. Debbie geeft niet aan dat er een straf volgt. De Geleense coach Andy Tenbult is furieus. Debby laat doorspelen en gebaart naar Andy dat deze moet wachten. Vervolgens scoort Luik aansluitend en roept Debbie Hengst haar linesmannen bij zich. Vervolgens wordt de goal na beraad afgekeurd en krijgt Akim alsnog zijn straf (2+10 minuten) voor checking from behind. Geleen ruikt kansen en gaat (te laat) meer druk zetten. Dit resulteert in een goal. Tom Marx frommelt zich tussen 3 verdedigers door, die hem in de tang hadden. Hij wurmt zich erlangs en scoort de 6-8 (58:54).

Geleen haalt uiteindelijk de goalie van het ijs en kan zo met een aanvaller meer spelen. Axel Mipas van Luik moet bij de aanval aan de bel trekken, waarbij hij tegen een straf aan loopt in de laatste minuut van de wedstrijd. Geleen staat daardoor met 2 spelers meer op het ijs. Tijdens de powerplay weet, bij een scrimmage voor het Luikse doel, Lars van Sloun de 7-8 binnen te schieten, 5 seconden voor tijd (59:55). Met nog slechts 5 seconden op de klok wordt het een onmogelijke klus om er een verlenging uit te slepen en wint Luik verdiend. Eindstand reguliere tijd 7-8 (3-4) – (2-4) – (2-0).

Algemeen:
De toeschouwer was vandaag de winnaar. In een nagenoeg volle hal zagen zij snel ijshockey over en weer. Er werd veel gescoord en er werd voor elke centimeter ijs gestreden. Luik is enorm gevaarlijk met haar powerplay (4 uit 8) en weet de helft van de punten uit deze powerplay te halen. De andere helft schiet de oud Geleen speler Akim Ramoul bij elkaar. Geleen scoort 2 uit 9 powerplays en zal daar meer aandacht aan moeten besteden. Advies tegen Luik is om uit de strafbank te blijven, dat scheelt de helft. Verder moet Geleen Akim door en door kennen en dus ook aan banden weten te leggen.

Al met al is Luik een ploeg die Geleen aan moet kunnen en beiden zijn aan elkaar gewaagd. Geleen is qua team nu nagenoeg compleet en hopelijk zal de score zich op tijd gaan omdraaien… De Play-offs en Final Four komen eraan...

Aanstaande woensdag om 19:30 uur speelt Geleen de vriendschappelijke wedstrijd tegen Düsseldorf EG, de ploeg waar tot voor kort Mike Pellegrims coach was. Een wedstrijd op hoog niveau. Het zal aardig druk worden, dus kom op tijd!

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram