Menu

Dé opzet van de BeNe League 2015-2016

10 september 2015

BeNe-league seizoen 2015-2016
Deze zestien teams strijden het eerste jaar in 2 poules om het kampioenschap. Naast dit kampioenschap zal er in beide landen ook een separate bekercompetitie worden gespeeld.

BeNe-league
Poule A bestaat uit Amsterdam, Antwerpen, Den Haag , Dordrecht, Heerenveen, Herentals , Turnhout en Zoetermeer.

In poule B zijn ondergebracht: Den Bosch, Eindhoven, Geleen, Heist op den Berg, Leuven, Luik, Nijmegen en Tilburg.

In beide poules wordt een enkele competitie gespeeld. Alle teams spelen daardoor 14 wedstrijd in hun poule. Ook spelen de team één keer uit of thuis tegen de teams uit de andere poule. De behaalde punten in wedstrijden tegen teams uit de andere poule worden in de eigen poule meegeteld.

Na de reguliere competitie volgt een kwartfinale in een best-of-two serie volgens dit schema: A1-B4, A2-B3, B1-A4 en B2-A3 (A1= eerst geplaatste in poule A, enz.). De winnaars van deze wedstrijden zijn respectievelijk C1, C2, C3 en C4

De halve finale om de BeNe-league gaat vervolgens in een best-of-three serie tussen C1 en C4.; de tweede halve finale wordt gespeeld tussen C2 en C3. Het thuisvoordeel is daarbij voor de teams met de beste onderlinge resultaten in de poule wedstrijden.

De finale wordt vervolgens gespeeld in een best-of-three serie tussen de winnaars van de halve finales. Het thuisvoordeel in de finale wordt bepaald aan de hand van alle onderlinge poulewedstrijd(en) tussen de finalisten.

Nationale kampioen
De winnaar van de BeNe-league is kampioen van zijn land.

Als de verliezend finalist afkomstig is uit het andere land, dan is de verliezend finalist kampioen van dat andere land.

Als beide finalisten uit een en hetzelfde land komen en de beide verliezende halve-finalisten uit het andere land afkomstig zijn, dan spelen deze twee teams een finale om het kampioenschap van dat andere land.

Als beide finalisten uit een en hetzelfde land komen en de verliezende halve-finalisten zijn uit verschillende landen afkomstig, dan spelen de 2 hoogst geklasseerde teams, afkomstig uit het land dat nog geen kampioen kent op basis van bovenstaande regels, uit elke poule een finale om het kampioenschap van dat land.
Bekercompetitie

De bekercompetitie
Voor de bekercompetitie hebben zich in zowel in België 6 en in Nederland 5 teams aangemeld. In elk van de landen wordt een aparte bekercompetitie gespeeld. De teams spelen elk uit en thuis tegen elkaar.
De bovenste vier van deze competitie plaatsen zich voor de halve finale (best-of-three). De winnaars van de halve finale plaatsen zich voor de bekerfinale. Het thuisvoordeel wordt bepaald door de hogere rangschikking in de reguliere bekercompetitie.

De bekerfinale is in Nederland gepland op zondagmiddag 31 januari; in België staat de finale gepland op zaterdag 13 februari.

Belgische deelnemers aan de bekercompetitie zijn: Antwerpen, Heist, Herentals, Leuven, Luik en Turnhout. Voor de Nederlandse bekercompetitie hebben ingeschreven: Dordrecht, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg.

Wedstrijdpunten
Tijdens competitiewedstrijden geldt de volgende puntentelling:

• 3 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint na de reguliere speeltijd van 60 minuten;
• 2 wedstrijdpunten voor het team dat de wedstrijd wint na een sudden victory overtime of beslissende penaltyshots;
• 1 wedstrijdpunt voor het team dat gelijk speelt in de reguliere speeltijd van 60 minuten en verliest na sudden victory overtime of beslissende penaltyshots.

Bij alle wedstrijden in de BeNe-league en landelijke bekercompetitie, volgt bij een gelijke stand na de reguliere speeltijd, een de sudden victory overtime die maximaal vijf minuten duurt (zie ook spelregel 62 en 115, IIHF spelregelboek).

Indien na de sudden victory overtime de stand nog steeds gelijk is, volgen allesbeslissende penalty shots (zie ook spelregel 63, IIHF spelregelboek).
Indien de resterende ijstijd onvoldoende blijkt te zijn, dan wordt het ijs voorafgaand aan de allesbeslissende penalty shots, niet geschaafd.

BeNe-league seizoen 2016-2017
Onder voorbehoud (en aan de hand van een evaluatie in januari) spelen de nummers 1 tot en met 4 uit elke poule in één poule. De overige teams komen een niveau lager uit in poule B.

Vanaf het seizoen 2016-2017 worden er dan door de onderste twee teams uit poule A en de bovenste twee teams uit poule B promotie/degradatiewedstrijden gespeeld.

Uitwisselen van spelers tussen Oberliga-team en BENE-league team

• Spelers geboren in 1994 of later mogen onbeperkt switchen tussen Oberliga en BeNe-league
• Voor het Oberliga-team worden kernspelers (niet zijnde imports) benoemd die geboren zijn in 1993 of eerder.
• Imports en kernspelers spelers mogen NIET in het BeNe-leagueteam uitkomen met uitzondering van het in dit artikel onder 4. genoemde.
De lijst van kernspelers wordt in overleg met het bestuur van de BeNe-league NIJB samengesteld.
• Spelers van het BeNe-leagueteam die geboren zijn in 93 of eerder mogen onbeperkt hoger spelen
• Voor de (halve)finale play-offs zijn slechts die spelers gerechtigd in het BeNe-leagueteam uit te komen die in totaal minimaal 5 keer op de sheet in de hebben gestaan voor BeNe-league competitie en/of nationale bekercompetitie.
Tegenstanders houden toezicht op vermelding van spelers op de sheet zoals genoemd in 2.4.
• Bij meer spelers op sheet dan daadwerkelijk in de bank of op het ijs wordt de scheidsrechter geïnformeerd.
• Als speler bij begin 2e periode niet is gearriveerd, mag deze in de betreffende wedstrijd niet meer spelen en wordt zijn naam van het sheet verwijderd.
• Achteraf reclameren is niet mogelijk.

In het BeNe-leagueteam zijn per wedstrijd twee vrije plaatsen beschikbaar voor kernspelers van het Oberliga-team. Tot 1 december 2015 kunnen maximaal twee veranderingen in de lijst van kernspelers worden doorgevoerd.
Deze vrije plaatsen vervallen in de (halve) finales play-offs (BeNe-league en nationale beker).

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram