TICKETS-SHOP
veiling shirts '23
DE HISTORIE

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Al begin jaren 60 wordt het zaadje voor een kunstijsbaan in de Waereldsjtad geplant. De oprichting van de IJsclub Geleen in 1963 gaat gepaard met het verzoek aan de Gemeente om de haalbaarheid van een plaatselijke – onoverdekte – kunstijsbaan te onderzoeken. Het duurt een aantal jaren voordat groen licht komt voor de bouw ervan in het Burgemeester Damenpark. Een groot deel van de benodigde financiën is te danken aan het tankstation aan de Jos Klijnenlaan. Total, Mobil Oil en Esso zijn in de race voor deze nieuwe, gewilde locatie. Esso doet uiteindelijk het hoogste bod: 300.000 gulden. Precies het bedrag dat nodig blijkt om de financiering van de ijsbaan rond te krijgen.

1968 was een roerig jaar in een roerig decennium. De hoop van de Praagse Lente in januari wordt enkele maanden later wreed verstoord met de moord op Martin Luther King. In juni ondergaat de Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy hetzelfde lot. In Geleen treurt men om het verlies van Fortuna ’54 dat naar Sittard vertrekt met de oprichting van Fortuna Sittardia Combinatie op 1 juli. In de nacht van 20 op 21 augustus rollen de Russische tanks Praag binnen en wordt abrupt en op niet mis te verstane wijze een einde gemaakt aan de gematigde koers in Tsjecho-Slowakije van politiek leider Alexander Dubček. In datzelfde jaar, waarin Jumpin’ Jack Flash van The Rolling Stones en Hey Jude van The Beatles strijden om de hoogste plek in de hitparades en Charlton Heston schittert in Planet of the Apes, ziet het Geleense ijshockey het levenslicht. Op 15 mei 1968 worden midden in de stad aan de Kummenaedestraat de eerste spanten voor de ijshal geplaatst. Pal naast het zwembad en de voormalige draf- en renbaan, die op dat moment alleen nog gebruikt wordt voor motorspeedway.

Op zaterdag 26 oktober verricht burgemeester J.P.D. van Banning de officiële opening van de weliswaar overdekte maar toch halfopen ijsbaan van Geleen. Onderdeel van het officiële programma zijn demonstraties kunstrijden en ijshockeywedstrijden, o.a. van de jeugdteams van Tilburg en Amsterdam. De dag wordt afgesloten met de wedstrijd Nederland – Sparta Praag (2-7). In de late avond wordt op de Rijksweg in Geleen een ontvoering in scene gezet, zodat een aantal Tsjechische spelers niet met hun spelersbus meegaan maar met twee bestuursleden van TYC Trappers naar Tilburg afreizen.

Anderhalve maand eerder, op 2 september, hadden de heren Savelkoul, Thissen en Kremers bij de lokale notaris Korsten de oprichtingsakte van de Stichting IJshockey Geleen ondertekend: de geboorte van de Geleense ijshockeyclub. Haar geschiedenis op het ijs begint met de eerste training op 24 oktober onder leiding van Steve Labchuk. 50 Jaar IJshockey in Geleen – De Proloog De spelers zijn allemaal Canadese militairen van AFCENT (Allied Forces Central Europe), werkzaam in het nabijgelegen Brunssum, waar de basis in 1966 vanuit het Franse Fontainebleau naar toe was verhuisd. Geen van allen professionals maar fanatieke beoefenaars van de nationale sport in hun thuisland. Een naam heeft de club nog niet maar de spelers worden het al snel eens: het wordt The Smoke Eaters; een eerbetoon aan de Trail Smoke Eaters uit Trail, British Columbia, beroemd als de laatste amateurclub die namens Canada in 1961 aan een WK had deelgenomen en daar in Genève wereldkampioen was geworden.

And the rest is history…[/vc_column_text][vc_column_text]

Sorry, je hebt nog geen verhaal toegevoegd

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=YfEVX_vXc08″ align=”center” title=”2012 | KAMPIOEN VAN NEDERLAND”][/vc_column][/vc_row]