SEIZOENKAARTEN

NIEUWS

Snackpoint Eaters laat langs Zoetermeer!

23/01/2022 Geleen – Zoetermeer

(door Jos Janssen)

 

Snackpoint Eaters Geleen – Zoetermeer Panters wordt in de 3e periode beslist: 5-2 winst

 

De Coronatijd is een bijzondere tijd…. Spelen (nog) zonder publiek in een lege ijshal… dan mis je toch de supporters enorm. De laatst gespeelde wedstrijd was vorige week tegen Heerenveen. Heerenveen was al in de beker te sterk, maar ook regulier zijn het bikkels. Na in de periode al tegen een 0-3 achterstand aan te kijken, begon Geleen in de 2e periode pas na de 0-4 te draaien en wisten uiteindelijk de stand nog dragelijk te houden tot 3-5. Helaas had in de laatste minuten het uitruilen van de goalie tegen een speler geen effect meer gehad.

Vanavond staat Zoetermeer op het programma. Zoetermeer die als Nederlandse ploeg om het kampioenschap hekkensluiter is heeft nog niet(s) gewonnen. Op papier zal Geleen deze ploeg moeten kunnen hebben….. maar Zoetermeer kan ook wel eens taai zijn. We gaan het zien. Geleen speelt zonder Lars Engwegen, Matthew Beer en Berts Rudzitis De wedstrijd staat onder leiding van Ramon Sterkens en Stef Verhulst verdedigt het Geleense doel.

 

1e periode:

Geleen start met de lijn Mitch Koumans-Lars van Sloun-Julian Markgraaf-Kay Gielen-Mordy Munichman. De wedstrijd gaat redelijk gelijk op, met een licht overwicht voor Geleen. Na een minuut of 5 weet Zoetermeer toch gevaarlijk uit te komen, voor het Geleense doel. Geleen neemt verder de rust bij het opbouwen van achter het eigen doel. In de 9e minuut weet Zoetermeer met 3 tegen 2 uit te breken, maar Stef Verhulst staat een treffer in de weg. 3 minuten later gebeurt hetzelfde aan de andere kant als Lukasz Bartak uitbreekt, maar ook hier staat de goalie in de weg. Vanaf de face-off die volgt, weet wederom Lukasz Bartak bijna direct te scoren, maar de puck glijdt tergend langzaam voor het doel langs. Geleen begint de druk op het doel van de Panters op te voeren en krijgt diverse kansen. De puck wilt er gewoon niet in. Met nog een dikke 4 minuten op de klok krijgt Geleen (Jord Smit) een straf tegen (slashing) en krijgt Zoetermeer haar kansen. Daar maken zij dankbaar gebruik van en tijdens de powerplay neemt de druk op het Geleense doel toe, maar Stef weet het doel schoon te houden. Er volgt nog in de 19e minuut een uitbraak door Rolan Loos en Joey Geurts, maar de stand blijft onveranderd. Met 0-0 wordt de kleedkamer opgezocht.

 

2e periode:

Zoetermeer komt fel uit de kleedkamer en Geleen sluit daarbij aan. Mooi om te kijken. Na 5 minuten haalt Tom Marx met een schot hard uit en is de klank van de puck tegen de paal goed te horen in de lege hal. Het geluk is niet aan zijn zijde. Maar nog geen halve minuut later komt er een mooie uitbraak met Lars van Sloun en Lukasz Bartak, waarbij deze laatste mooi de goalie weet uit te spelen en de 1-0 te scoren (25:23). Een minuut later krijgt Zoetermeer haar kans als Kay Gielen een straf wegens tripping krijgt. Bij een aanval van Zoetermeer voor het Geleense doel vliegt de puck over Stef Verhulst heen richting doel, maar op het laatste moment weet nog een Geleense speler de puck uit de lucht te slaan, 30 cm voordat deze het doel in zou vallen. Dat was billen knijpen. Tijdens de powerplay van Zoetermeer loopt Geleen nog tegen een straf aan, waardoor ze met 2 man minder op het ijs staan. Deze overmacht is te groot en met nog 4 seconden over van de 1e straf schiet Giancarlo van Ulsen loepzuiver vanaf de blauwe lijn de puck linksboven in het Geleense doel, waardoor de stand weer gelijk is: 1-1 (28:02). Zoetermeer krijgt nog een powerplay maar weet deze niet te verzilveren. Ook Geleen krijgt nog een powerplay, maar ook zij scoren niet. Met een verdiende 1-1 stand gaat men aan de thee…

 

3e periode:

De 3e periode start en in de 6e minuut weet Lukasz Bartak weer alleen op de Zoetermeerse goalie af te gaan, maar kan niet scoren. Drie minuten later gaat Lukasz Bartak wederom alleen op de goalie af, maar dit keer rond hij het wel overtuigend af met een hard schot en staat Geleen weer voor met 2-1 (48:42). Bijna 4 minuten later schiet Mitch Koumans hard op de lat en Geleen wordt steeds gevaarlijker. Twee minuten later krijgt Joey Geurts de puck en slalomt dwars door de verdediging van de Panters heen en weet met een mooi back-hand schot te scoren: 3-1 (:54:05). Daar waar Geleen nu begint te scoren staat Stef Verhulst aan de andere kant een puike pot te keepen. Vier minuten voor tijd geeft Mordy Munichman een mooie crosspass op Lars van Sloun die vanuit deze pass rechtstreeks binnen schiet en staat het ineens 4-1 (56:13). Met nog een dikke 2 minuten op de klok kan Zoetermeer ook weer wat terug doen. Bij het uitverdedigen van Geleen via het glas, stuitert de puck terug richting Geleense doel. Daar wordt de puck opgepikt door Attila Birke, die de vrije Ferenc Kocsis ziet. Ferenc rondt goed af en ineens staat het 4-2 (57:56). Zoetermeer hoopt nog op een kansje en ruilt de goalie voor een speler, maar het kwartje valt voor hun de verkeerde kant op. Mordy kan met een empty netter de eindstand op 5-2 zetten. In het moment van- of zeer kort na de zoemer maakt Joey Geurt nog onbedoeld zijn schot af, waarop Tomislav Hrelja wat opgefokt op reageerde. Beiden liepen hier een straf op en ook tijdens het handjes schudden werd het wat rommeliger. Geleen heeft in ieder geval de winst in de pocket en dit was zeer welkom.

 

Algemeen:

Het was twee periodes een wedstrijd van 2 ploegen die aan elkaar waren gewaagd. Geleen had wat meer spelers in de bank, wat het verschil zou kunnen maken. Stef Verhulst heeft een goede pot gespeeld en heel wat eruit weten te houden. Aanvallend missen we nog wel een goede forward en volgende week is Berts Rudzitis er weer bij.

Dinsdag is er weer een persmoment en hopelijk krijgen we dan weer wat toekomstperspectief te horen met betrekking tot het spelen met publiek. Op de zondag treffen we dan Herentals in Geleen. Ik hoop dat we dan weer allemaal erbij kunnen zijn en een ouderwets feestje ervan kunnen maken.

Foto’s door Rob Creemers | www.robcreemers.com

Tom Marx weer bij de selectie. Berts Rudzitis weer terug in Nederland.

Tom Marx, die vanwege privé-omstandigheden een tijdje niet bij het team was, heeft deze week de trainingen weer hervat en zal aanstaande zondag als de thuiswedstrijd Snackpoint Eaters Limburg tegen Zoetermeer Panthers wordt gespeeld (19.00u) weer bij de selectie zijn.

 

Berts Rudzitis, onze student import zal aanstaande woensdag 26 januari terugkeren vanuit Letland naar Geleen.
Zijn colleges aan de universiteit van Maastricht beginnen weer op 1 februari.
Vanaf zaterdag 29 januari (uitwedstrijd tegen Leuven Chiefs) is Berts weer van de partij.

 

Uiteraard houden jullie op de hoogte van eventuele verdere ontwikkelingen op sportief en/of organisatorisch gebied.

 

Hopelijk mogen we snel weer publiek toelaten. Helaas moeten we dat nog even afwachten.


Uitwedstrijd in Luik tegen Bulldogs afgelast!

Vanochtend vroeg kregen we het bericht vanuit Luik dat er binnen het team een stevige uitbraak van Covid is geconstateerd waardoor de Bulldogs geen team van minimaal 13 spelers kunnen opstellen. Tijdens de training van gisteravond van het Luikse team werd een en ander al duidelijk.

Snackpoint Eaters Limburg zal dus zaterdag ook niet afreizen richting het ijsstadion van Luik. De Bulldogs gaan met het hele team zeker deze week in lockdown en zullen dan ook niet trainen en geen wedstrijden spelen.

 

De thuiswedstrijd van Snackpoint Eaters tegen Zoetermeer Panthers, a.s. zondag 19.00u gaat vooralsnog gewoon door. Uiteraard met livestream zoals jullie van ons gewend zijn. We dienen immers nog zonder publiek te spelen.

 

Als er weer nieuws is brengen we jullie op de hoogte. Volg ons op onze socials en op de site.


Statement clubs: “Heerenveen heeft maling aan unaniem gemaakte afspraken”

De afgelopen maanden is er veel ruis geweest over de situatie van UNIS Flyers Heerenveen en haar ‘student’ import Riku Pitkänen. In oktober tradt de Frieze club twee wedstrijden, tegen UltimAir Hijs Hokij en Snackpoint Eaters, aan met deze import zonder dat deze speelgerechtigd was verklaard door de BeNe League organisatie. De Flyers wonnen deze twee wedstrijden, maar werden door de BeNe League organisatie later teruggedraaid in verliespartijen wegens het opstellen van een illegal player. Heerenveen heeft toen besloten om twee keer een kort geding aan te spannen tegen de League. 

 

Alle zeven BeNe League clubs zijn het eens met het besluit dat de League organisatie toen heeft genomen op basis van de gemaakte afspraken. Daarvoor moeten we even terug naar het voorjaar van 2021. De teams die nu uitkomen in de BeNe League hebben in die tijd meerdere keren met elkaar overleg gehad over de toekomstige invulling van de competitie. In de vergaderingen van 21 maart en 12 april zijn hierover vele afspraken gemaakt zoals:

  • Afschaffing van de U21 regeling
  • Aantal wedstrijden per weekeinde
  • Competitie planning (beker, nationaal kampioenschap en BeNe League kampioenschap)
  • Maximaal 2 imports per team, waarbij Heerenveen voor het seizoen 2021-2022 slechts 1 import mag opstellen als gevolg van het faillissement van het voorgaande seizoen.
  • Studenten import regeling. 1 speler per team met als regel dat deze niet mag worden gehaald, voor meerdere jaren in NL of België gaat studeren, eigen huisvesting heeft, op zoek is naar een team om te ijshockeyen en speelt zonder enige vergoeding.
  • Etc.

Unanieme overeenstemming
Van al deze afspraken zijn verslagen gemaakt en zijn ter goedkeuring toegezonden naar alle deelnemende voorzitters van de acht BeNe League teams. Alle voorzitters, ook Heerenveen, zijn toen akkoord gegaan met de in het verslag opgenomen wijzigingen, waardoor er een unanieme overeenstemming is ontstaan. Vervolgens zijn deze verslagen toegezonden naar de bestuursleden van de BeNe League met het verzoek om de voorgestelde wijzigingen goed te keuren. In een vergadering tussen het bestuur en de acht clubs die heeft plaatsgevonden in augustus zijn al deze punten kort besproken, vastgesteld en goedgekeurd. Géén enkele club heeft tegen deze wijzigingen gestemd.

 

Door verschillende omstandigheden waren helaas de wijzigen nog niet doorgevoerd in het BeNe League speelreglement bij de start van het seizoen. Gedurende het seizoen is er een discussie ontstaan tussen Heerenveen en de BeNe League-organisatie over de inzet en de goedkeuring van de door Heerenveen aangemelde haar ‘student’ import Riku Pitkänen. Op grond van de gemaakte afspraken zijn alle clubs van mening dat duidelijk aantoonbaar is dat de speler niet voldoet aan de (tussen de clubs afgesproken) criteria.

 

Juridische strijd
De afwijzing van de ‘student’ import en de twee opgelegde verliespartijen is voor Heerenveen aanleiding geweest om twee keer een kort geding aan te spannen tegen de BeNe League. Uiteindelijk heeft Heerenveen juridisch haar gelijk gekregen, omdat de rechter van oordeel is dat onvoldoende duidelijk is gebleken dat het nieuwe speelreglement is vastgesteld door het bestuur. Vervolgens heeft Heerenveen zich beroept op het oude speelreglement om de tweede import alsnog af te dwingen. Ook zijn de twee beker/BeNe League wedstrijden gecorrigeerd tegen UltimAir Hijs Hokij en Snackpoint Eaters Limburg, die Heerenveen eerst reglementair had verloren.

 

Grote woede
De uitspraak van de rechter zal door iedereen worden gerespecteerd, maar Heerenveen heeft bij de zeven andere clubs grote woede op haar hals gehaald door ten koste van alles een speler speelgerechtigd te krijgen, waarbij men blijkbaar maling heeft aan de tussen de clubs gemaakte afspraken. Een veelzeggende en beschamende actie nadat met name de Nederlandse clubs zich hebben ingespannen om Heerenveen bij de BeNe League te houden, ondanks een faillissement het seizoen daarvoor. Door dit alles wilden geen van de zeven clubs nog tegen Heerenveen spelen. Op nadrukkelijk verzoek van het bestuur is uiteindelijk besloten dit niet door te zetten en met de nodige tegenzin spelen de clubs de wedstrijden tegen Heerenveen.

 

De clubs voelen zich uiteraard bedonderd door dit vals spelen en het niet nakomen van de samen gemaakte afspraken, maar de grootste zorgen gaan vooralsnog uit naar het in stand houden van de competitie en dat is gezien de Corona situatie al lastig genoeg.


2e seizoenshelft gaat beginnen!

Komende zaterdag begint voor Snackpoint Eaters Limburg de 2e seizoenshelft na de coronabreak die het BeNe-League bestuur samen met de clubs inlastte in december. Eaters begint trouwens zaterdag eerst met de 2e wedstrijd in de serie van de halve finale beker tegen UNIS Flyers Heerenveen.

 

De eerste wedstrijd ging na overtime verloren in Geleen. Indien Heerenveen wint komende zaterdag is het dus naast Den Haag de andere finalist, wint Eaters dan komt en een beslissende 3e wedstrijd.

 

Eventuele 3e wedstrijd

Normaal gesproken zou de 3e wedstrijd in Geleen gespeeld worden i.v.m. de eindstand na de poulewedstrijden. Maar dit kan allemaal in de prullenbak want zoals bekend liep er nog een hoger beroep bij de tuchtraad over de afgenomen punten van Heerenveen na de speelgerechtigdheid van hun Finse aanvaller.

 

Hedenmorgen heeft Flyers ook hier in gelijk gekregen en zo krijgt het dus 6 punten (winst in Den Haag en Geleen) bijgeschreven. Hierdoor gaat het thuisvoordeel terug naar Heerenveen, de (eventuele) 3e wedstrijd zal dan op woensdag 26 januari gespeeld worden in Thialf.

 

BENE League

Zondag speelt Eaters ook tegen Heerenveen, maar dan voor de BeNe League. Deze wedstrijd zal zonder publiek worden gespeeld maar natuurlijk zullen we een livestream verzorgen zoals gewoonlijk.

 

De overige wedstrijden (tot aan de Playoffs) in de BeNe League van Snackpoint Eaters Limburg zijn:

 

22 januari 18:45u |  Luik Bulldogs – Snackpoint Eaters Limburg

23 januari 19:00u | Snackpoint Eaters Limburg – Zoetermeer Panters

29 januari 20:00 | Leuven Chiefs – Snackpoint Eaters Limburg

30 januari 19:00 | Snackpoint Eaters Limburg – Heylen HYC Herentals

 

04 februari 20:30 | UltimAir Den Haag – Snackpoint Eaters Limburg

06 februari 19:00 | Snackpoint Eaters Limburg – Mechelen Golden Sharks

16 februari 20:30 | Snackpoint Eaters Limburg – Bulldogs Liegé

19 februari 20:30 | Mechelen Golden Sharks – Snackpoint Eaters Limburg

20 februari 19:00 | Snackpoint Eaters Limburg – UltimAir Den Haag

25 februari 20:45 | Zoetermeer Panters – Snackpoint Eaters Limburg

26 februari 20:30 | Snackpoint Eaters Limburg Eaters – Heylen HYC Herentals

Hoe de Playoffs en Kampioenschap van Nederland ingevuld gaan worden zal later bekend gemaakt worden.

 

Het team

Snackpoint Eaters Limburg beginnen de 2e seizoenshelft zonder 2 spelers die om privé redenen gestopt zijn, Eaters gaan verder zonder Floris van Elten en Paul van Sambeek. Tevens heeft Matt Beer een blessure opgelopen en is het momenteel nog niet duidelijk of hij nog kan spelen dit seizoen. Ook Lars Engwegen kampt met een blessure.

 

Daar tegenover zijn Evo Suurhoff en Cas Dieteren wel weer terug op het ijs ook zal Sam Taci zijn rentree maken bij het team.


In Memoriam Jérôme Hennekens (1950-2022)

In de zomer van 1995 leek het Geleense ijshockey op sterven na dood. Na de succesvolle Meetpoint Eaters-jaren – met de Bekerwinst in 1993 en een bijna-kampioenschap in datzelfde seizoen – had de neerwaartse spiraal in no time een dieptepunt bereikt. In die moeilijke tijden werd Jérôme bereid gevonden om het voorzitterschap op zich te nemen. Aan de twee seizoenen die hij vervolgens leiding gaf, denkt de professionele tak van club nog graag terug. Ondanks de uitblijvende sportieve successen en abominabele financiële situatie, maar vanwege Jérôme. Vanwege de aimabele man die hij was, persoonlijk geëngageerd met oog en oor voor iedereen. Die deed waar hij goed in was en die anderen beter liet zijn in waar zij al goed in waren.

 

In 2016, toen de voorbereidingen op het 50-jarig bestaan van het Geleense ijshockey van start gingen, was het dan ook geen verrassing dat uitgerekend hij gevraagd werd om leiding te geven aan het Comité Eaters 50 Jaar. Hij accepteerde, en ook nu weer bleek hij the right man for the job. Hij was het bindmiddel dat alle verschillende disciplines bij elkaar hield. Wist iedereen aan te sporen en daarbij vooral in hun waarde te laten, ook al hadden zij een andere mening. Mede door zijn bezielende leiding, werd het op 15 en 16 september 2018 op alle fronten een onvergetelijk feest.

 

Eaters Geleen verliest in Jérôme Hennekens niet alleen een oud-voorzitter, maar vooral een mensen-mens, die nog steeds hart had voor de sport en persoonlijk interesse voor iedereen waar hij mee gewerkt had of nieuw ontmoette. We wensen zijn gezin, familie, vrienden en bekenden veel sterkte bij het verwerken van dit zware verlies.

 

Een groot en zachtaardig man is heengegaan. Moge hij rusten in vrede.


BeNe League wordt weer hervat

Het bestuur van de Bene League en de besturen van de acht aangesloten clubs hebben kortgeleden besloten om de lopende competitie te hervatten in het weekend van 14 januari aanstaande.

 

Een nieuw competitieschema is in ontwikkeling en wordt uiteraard zo snel mogelijk met jullie gedeeld.

 

Tot nu toe is bekend dat het team van Snackpoint Eaters Limburg op zaterdag 15 januari een uitwedstrijd in Heerenveen zal spelen, maar ook dit onder voorbehoud. Op zondag 16 januari speelt het team van Snackpoint Eaters Limburg een thuiswedstrijd tegen Heerenveen.

 

Het team van Snackpoint Eaters Limburg heeft de afgelopen weken niet stilgezeten. Er is hard getraind om klaar te zijn voor het vervolg van de competitie van het nu lopende seizoen. De aankondiging van de herstart is in de kleedkamer dan ook met applaus ontvangen.

 

Helaas zullen de komende wedstrijden nog zonder publiek gespeeld worden, maar we hopen jullie in februari weer te mogen begroeten. Zoals jullie van ons gewend zijn wordt er tijdens de thuiswedstrijden voor een gratis livestream gezorgd.

 

Om deze herstart te kunnen realiseren hebben we een beroep moeten doen op de loyaliteit van het team en de teambegeleiding, maar zeker ook op de loyaliteit van sponsoren en seizoenkaarthouders.

 

Het bestuur én de Raad van Commissarissen van Stichting Topijshockey Limburg hebben zichzelf de inspanningsverplichting opgelegd om de grenzen van het toelaatbare op te zoeken om een verantwoorde herstart van seizoen 21-22 te laten plaatsvinden. Zij realiseren zich namelijk terdege dat sponsoren en seizoenkaarthouders noodzakelijk zijn om de competitie te kunnen continueren.

 

Onze hoofdsponsor Snackpoint heeft zijn vertrouwen uitgesproken en Roger en Marlie Gielen zullen dan ook op korte termijn met goed nieuws naar buiten treden.

 

Natuurlijk zijn ook wij afhankelijk van de Corona-regels en protocollen zoals die gelden in Nederland en België. Deze regels kunnen per land maar ook per ijshal verschillen. Hou voor het actuele nieuws hierover onze socials en het nieuws van de diverse clubs in de gaten.

 

Wij zijn in ieder geval blij dat we weer gaan starten en hopen jullie snel weer te mogen begroeten bij de wedstrijden van Snackpoint Eaters Limburg.


In memoriam Mike Daski

Ons bereikte vanmorgen het trieste bericht dat oud-coach van Hartstichting Smoke Eaters Mike Daski op 92-jarige leeftijd is overleden.
 
Wijlen Huub Notten haalde Mike in 1987 op bij Bayreuth en was 2 jaar coach in Geleen. 
 
Samen met Daski werden maar liefst 8 nieuwe spelers gehaald, Eaters draaide het eerste jaar van  Mike mee bovenin maar werden in de halve finale uitgeschakeld door Heerenveen naar een Houdini act en overtime in Geleen. Het jaar later was Eaters voor de eerste keer heeeeel dicht bij haar eerste titel, de best of 5 serie tegen de Rotterdam Panda’s zal bij menig Eaters fan nog in het geheugen staan. In een zinderende finale reeks waren het de Panda’s die de serie nipt wonnen met 3-2.
 
Hierna was Mike nog coach bij diverse Duitse topclubs zoals Landshut en Rosenheim.
 
Een nette coach die altijd open stond voor een praatje is van ons heengegaan en wij wensen Gisela, Mike jr. en Christine heel veel sterkte en kracht!

Coach Daski met Jenkings, Nelson en  Catchpole | 1988

Coach Daski spreekt team toe | 1988


Oud goalie van Smoke Eaters Peter Rozenhart overleden

Vanochtend bereikte ons het trieste bericht dat oud goalie van de Smoke Eaters is overleden. Hij mocht slechts 67 jaar worden.

 

Peter was in de begintijd van het Geleense ijshockey een van de sluitposten  van Smoke Eaters. In de jaren 71-72 t/m 74-75 maakte hij deel uit van de toenmalige selectie.

 

Op jeugdige leeftijd maakte Peter destijds zijn debuut in de selectie van het ijshockeyteam uit Geleen

Peter sukkelde de laatste tijd  met zijn gezondheid.

 

Wij wensen zijn dierbaren heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

 

RIP Peter Rozenhart


IJshockeycompetitie wordt opgeschort tot begin januari

De afgelopen weken is er regelmatig overleg geweest tussen het bestuur en alle vertegenwoordigers van de BNL teams over de steeds verontrustender wordende Corona situatie in België en Nederland. Sinds half november is spelen met publiek in Nederland niet meer toegestaan en in België is deze maatregel onlangs ook gedeeltelijk van kracht. Trainen en spelen van wedstrijden in de avonduren is in beide landen wel toegestaan. Het spelen zonder publiek heeft een duidelijk negatieve invloed op de sfeer en de gehele entourage in het stadion bij de wedstrijden, maar ook de financiële impact door het gemis aan inkomsten is inmiddels duidelijk merkbaar.

Het bestuur en de clubs hebben daarom besloten om een korte competitie stop in te lassen ter overbrugging naar een hopelijk betere situatie in januari. Wij hopen dat alle nu door de overheid genomen maatregelen er toe leiden dat er dan weer met publiek mag worden gespeeld. Deze korte break zal ingaan na het speelweekeinde van 12 of 19 december. De clubs zijn zelf vrij om te bepalen welke datum voor hen het beste uitkomt. Het is de bedoeling vanaf 7 januari 2022 te competitie weer te hervatten.

Nadere informatie hierover zal begin januari volgen. Omdat er wedstrijden moeten worden verplaatst zal er vanaf de herstart van de competitie ook een aangepaste competitiekalender van toepassing zijn. Dit aangepaste schema zal tijdig worden gepubliceerd.


koop jouw seizoenkaart