Menu

BeNe LEAGUE Preview: Poule A

23 september 2015

Ijshockey.com kijkt vandaag en morgen vooruit naar de nieuwe BeNe League. Vrijdag begint een nieuw hoofdstuk in de ijshockeygeschiedenis van Nederland en België.

De BeNeLiga opent met het duel tussen Heist op den Berg en Den Haag. IJshockey.com kijkt vooruit met een preview van de teams in Poule A.

Amsterdam maakte vorig seizoen een comeback in de Eerste Divisie die werd bekroond met een plek in de halve finales van de play-offs. Dit jaar volgt de terugkeer naar het hoogste niveau in de BeNeLiga, waarbij de club profiteert van het vele werk met de jeugd van de afgelopen vijftien jaar. Bekende namen uit de eigen jeugdopleiding als Dax van de Velden en Joey Oosterveld zijn terug op het oude nest. Dat geldt ook voor spelers als Quincy Merk, Rocco van Hoorn en Marino Bakker. Daarnaast keert Tobias Kathan ook terug en maakt Stef Overweg de overstap vanuit Utrecht. Met al aanwezige bekende namen als Olivier Leenders, Calvin Pohman, Michael Mackie-Kwist en de onverwoestbare John Versteeg krijgt Amsterdam een ploeg die mee gaat doen om de prijzen.

Antwerpen was vorig seizoen het Tilburg Trappers van België. De ploeg van coach Jan van Beveren veroverde de Belgische dubbel met een groep spelers waarvan er een aantal bekend zullen zijn bij Nederlandse fans, met Tim Vos als de bekendste naam. De voormalige verdediger van Geleen en Tilburg is inmiddels 45 jaar oud en nog altijd van de partij. Hij krijgt gezelschap van de Finse doelman Mathias Biskop, ervaren spelers als Niki de Herdt en Kristof van Looy en de al jaren bij Antwerpen spelende voormalige Poolse jeugdinternational Mateusz Bober. Interessant wordt de nog jonge, in Oostenrijk opgeleide ,aanvaller Max Maes, terwijl de club hoopt op een snelle comeback van de makkelijk scorende Ben van den Bogaert die herstellende is van een operatie Een groot deel van het succesteam van vorig jaar staat ook dit jaar op het ijs van Deurne, waardoor Antwerpen in staat moet zijn competitief mee te spelen in de BeNeLiga.

Den Haag werd vorig seizoen kampioen in de Eerste Divisie in Nederland en hield de meeste spelers van vorig seizoen vast, hoewel clubtopscorer Manitas Demelinne zijn schaatsen aan de wilgen heeft gehangen. Wel is de 30-jarige Slowaak Slavomir Bodnar, die in eigen land op het hoogste niveau speelde en nu in Nederland werkt. er weer bij. Net als Alan van Bentem die vorig seizoen 21 keer doel trof. Opvallende nieuwkomer is de inmiddels 38-jarige Marcel Kars, die vorig seizoen bij Heerenveen nog in de toplijn speelde. Nieuw is ook coach Chris Eimers, die na enkele seizoenen bij Flyers aan een nieuwe uitdaging begint. Den Haag beschikt over een interessante mix van ervaren spelers met een verleden in de oude Eredivisie en veel jonge spelers die veelal uit de eigen jeugdopleiding afkomstig zijn. De club zal verwachten mee te doen om een plek in de play-offs in de nieuwe BeNeLiga.

Dordrecht is op dit moment een moeilijk in te schatten ploeg. Lions heeft nog nauwelijks spelersnamen bekendgemaakt, slechts het drietal Mitchell Riedijk, Carlo Mijnders en Dylan Collard is aangekondigd. De enige oefenwedstrijd werd met ruime cijfers verloren. Coach is Stefan Collard, die vorig jaar al het grootste deel van het seizoen in de bank stond bij de club. Het lijkt erop dat voor Dordrecht slechts een bijrol is weggelegd in de nieuwe BeNeLiga, waarbij de club ook nog de pech heeft in de mogelijk wat sterkere Poule A ingedeeld te zijn.

Heerenveen zag gedurende de zomer af van de overstap naar de Oberliga en sloot zich alsnog aan bij de BeNeLiga. De club zal onder leiding van de nieuwe coach Mike Nason een stap terugdoen, maar er is nog ruimschoots voldoende kwaliteit aanwezig om een dominante rol te kunnen spelen in de nieuwe competitie. Recente internationals als Marco Postma en Tony Demelinne en de vanuit de Oberliga overgekomen import Harry Matheson moeten de aanval kunnen dragen, terwijl de vanuit Geleen overgekomen Pippo Limnell Finocchiaro en de teruggekeerde Canadees Yan Turcotte defensief hun mannetje staan. Voor Limnell is het zijn vierde club in Nederland. Flyers leunde jarenlang sterk op Nederlandse spelers van elders, maar geeft nu een groep jonge Friese spelers de kans op veel ijstijd, terwijl doelman Sjoerd Idzenga de afgelopen jaren veel ervaring wist te verzamelen. Het zou verrassend zijn als dit Flyers niet meespeelt om de prijzen in de BeNeLiga.

Herentals verwelkomt de verloren zonen Mitch Morgan, Vincent Morgan en Jens Engelen op het oude nest en wist Trevor Hunt en Tyler Melancon te verleiden tot een nieuw seizoen in de provincie Antwerpen. Daarmee ontstaat de basis van een ploeg die zonder meer tot de favorieten in de BeNeLiga moet worden gerekend. Ook de makkelijk scorende Bryan Kolodziejczyk en ervaren spelers als Ben Torremans, Nils Vroemans, Ben Vercammen en Timo Dewin zijn weer van de partij. Daarnaast beschikt de club over een aantal jongere spelers die al volop ervaring hebben in de oude Nederlandse Eredivisie. Op de goaliepositie mogen Mike Gysbrechts en Mike Jansen zich bewijzen na het topseizoen van Keaton Hartigan vorig jaar. De fans in Herentals gaan een leuk seizoen tegemoet.

Turnhout kende een rommelig off season, met verschillende spelers die de overstap maakten naar de Belgische club om vervolgens weer te vertrekken. De club trok uiteindelijk wel de imports Bradley Deveraux en Jared Henderson aan, evenals doelman Deniz Mollen die vorig jaar nog de dubbel won met Tilburg. Bekende andere Nederlandse namen in de selectie zijn Koen Bakker, Rico Jonkers, Angelo van Hulten en Nick Verschuren. Daarnaast zijn er nog een aantal Belgische spelers, waaronder de net vanuit Herentals overgestapte Thomas Vekemans. Coach Andy Tenbult beschikt echter over een niet erg brede selectie, waardoor de club vermoedelijk hooguit een bijrol gaat spelen.

Zoetermeer stond vorig seizoen het grootste deel van het jaar bovenaan in de Eerste Divisie, maar ging uiteindelijk in de eerste ronde van de play-offs onderuit. De club versterkte de selectie met internationals Jurryt Smid, Ritchie van Hulten en Jeffrey Melissant, terwijl ook Teris Wright, Rick van Haren en Cas Staps de overstap maakten naar Panters. De club beschikte al over spelers als Joy Turpijn, Pascal van de Velde en Thomas Borgman en heeft daarmee een selectie waarmee de club mee moet gaan doen om de prijzen.

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram