Helaas is de afgelopen dagen gebleken dat er definitief een einde komt aan de Stichting Grensoverschrijdend ijshockey en de samenwerking tussen IJshockey Nederland en de KBIJF met betrekking tot het gezamenlijk organiseren van de BeNe League competitie. Het blijft spijtig te constateren dat de favoriete optie van alle betrokken clubs niet kan worden gerealiseerd.

 

Dinsdagavond hebben de voorzitters van Den Haag, Geleen, Heerenveen en Zoetermeer met elkaar overleg gehad over de ontstane situatie.

 

Er werden diverse opties besproken;

 

1. De BeNe League teams laten deelnemen in de Eredivisie competitie is voor zowel IJNL als voor de clubs geen optie;

 

2. De BeNe League teams uit laten komen in een topcompetitie met zes gelijkwaardige teams is voor de clubs zoals bekend geen realistische optie;

 

3. De clubs voelen een hoge mate van verantwoordelijkheid voor de spelers (ca. 80) en alle betrokkenen bij het ijshockey en willen voorkomen dat deze tussen wal en schip vallen. 

 

De conclusie van de vier clubs is dat er feitelijk maar één optie overblijft waarvan het de moeite is om de haalbaarheid nader te onderzoeken en dit betreft een samenwerkingsverband met de clubs die uitkomen in de Duitse Regionale Liga West. In het seizoen 2022-23 nemen hier voorlopig 10 teams (6 Duitse en de 4 Belgische ‘BeNe League teams’) aan deel, de inschrijving loopt tot 15 juli. 

 

Den Haag, Geleen, Heerenveen en Zoetermeer hebben daarom vanmiddag IJNL gevraagd hieraan haar medewerking te verlenen, zodat de clubs de komende dagen de verkenning kunnen starten of de samenwerking met de Duitse competitie haalbaar is.

 

Voor de Geleense fans zou het een fantastische uitbreiding zijn met 6 Duitse teams, aangezien deze nagenoeg allemaal in onze regio (rond de 100 km) liggen, op EC Lauterbach (330 km) na. Voor Den Haag, Heerenveen en Zoetermeer komt er dan echter een paar honderd kilometer reistijd bij, maar een liga met 14 teams zou natuurlijk geweldig zijn voor het ijshockey!