Menu

Amsterdam houdt bijna 2 periodes stand, dan neemt Microz Eaters de wedstrijd over en wint met 6-1

10 december 2018

[vc_row][vc_column][vc_column_text]09/12/2018 BeNe-league wedstrijd Microz Eaters Geleen – Amsterdam (door Jos Janssen)

Afgelopen weekeinde had Geleen 3 punten uit het weekeinde gesleept. In Zoetermeer vergrabbelde Geleen zich bijna aan Zoetermeer en er moest overtime aan te pas komen om de winst binnen te halen. Zondags stond een van de serieuze titelkandidaten op het programma en Geleen had zich goed hersteld van de zaterdag. De wedstrijd kon twee kanten uit gaan en dat bleek ook wel, aangezien ook deze wedstrijd werd beslist in een overtime. Dit keer won Herentals, waardoor Geleen uiteindelijk met 3 punten uit het weekeinde sleepten. Dit weekeinde stond gisteren de wedstrijd tegen Mechelen op het programma, een wedstrijd die op papier makkelijk te winnen moest zijn. Mechelen die een aantal spelers geblesseerd had en onderaan de ranking staat, moest geen serieuze tegenstander voor Geleen zijn. Hierdoor was het opvallend dat Geleen veel moeite met deze Belgische tegenstander had. Bij de start van de 2e periode stond Geleen nog met 3-0 achter en begon toen pas langzaam het herstel. Deze periode werd met 3-1 afgesloten en het tij begon langzaam te keren. Sterspeler aan Geleense kant was Yan Turcotte die wel overal zijn inbreng had en in hoofdzaak bij de Geleense doelpunten. Met 2 goals (en 2 assists van Yan) werd bij aanvang van de laatste periode direct de stand gelijk getrokken, om 2 minuten later de winst binnen te halen. Geen goede wedstrijd, wel de broodnodige 3 punten! Geleen staat hierdoor in de top 5. Samen met Nijmegen en Heerenveen heeft Geleen 18 punten, waarbij Heerenveen 1 wedstrijd minder heeft gespeeld. Koploper is Luik met een wedstrijd meer gespeeld, maar evenveel verliespunten als Geleen en Nijmegen. Herentals staat daar met slechts 1 puntje boven. Den Haag staat op plaats 6 en heeft 2 wedstrijden minder gespeeld, maar doet ook nog steeds mee. Met een verliespunt minder sluiten zij de top. Voor de overige clubs zal het moeilijk worden. Geleen is met de rest van de top 5 nog steeds grote kanshebber.

Onze tegenstander van vanavond staat een na laatste en zou ook geen probleem moeten zijn. De Amsterdammers hebben pas 6 wedstrijden gespeeld, waarbij er slechts 1 is gewonnen. Geleen kan in deze wedstrijd aan hun doelgemiddelde gaan werken. De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van Chris van Grinsven. Het Geleense doel wordt verdedigd door Michael Sterkens, terwijl het Amsterdamse doel wordt verdedigd door Jorrit Vos. De blessure van Joey Geurts viel gelukkig mee en net zoals gisteravond speelt hij ook vanavond weer mee, zij het met een volgelaatsmasker. Ook Luca Heutmekers was weer van de partij.

1e periode:
De eerste periode ging gelijk op. Het rommelige spel van de Eaters tegenover het onverwachte felle spel van de Amsterdammers hield de wedstrijd in evenwicht. De Eaters konden niet zo goed met het spel van de Amsterdammers overweg. Kansen waren er genoeg aan beide kanten, waarbij de Eaters een klein beetje de bovenliggende partij was. Geleen kreeg twee keer de kan met de powerplay, Amsterdam drie keer, maar beide partijen wisten daarbij niet te scoren. De 0-0 stand rechtvaardigde het spel in deze periode. Tussenstand na 1e periode 0-0

2e periode:
De 2e periode ging bij aanvang door zoals de eerste periode was geëindigd. Twee hardwerkende ploegen die beiden niet echt effectief waren. In het begin van de periode hadden de Amsterdammers nog wel de grootste kans toen zij door straffen van Geleen meer dan een halve minuut met 2 man meer op het ijs stonden, maar niet konden scoren. Halverwege de 2e periode begon de wedstrijd langzaam te kantelen. Bij de aanval van Geleen geeft Glenn Bakx de pass op Matthew Beer die de rust bewaart en de puck bij zich houdt. In de tussentijd ziet hij Nick Verschuren in positie schaatsen en geeft de pass. Nick bewaart de rust en schiet droog rechtsboven de eerste treffer van de avond binnen: 1-0 (27:06). Als Later in de wedstrijd Levi Smeets voor interference op de bank zit, kan Amsterdam wederom aan de powerplay beginnen. Zij spelen de puck goed rond als Stef Overweg een gescreend schot op doel geeft, waardoor Michael Sterkens kansloos is en de gelijkmaker staat op het scoreboard 1-1 (35:12)Tussenstand na de 2e periode (0-0). Nog geen minuut later lopen de Amsterdammers kort achter elkaar tegen een straf op, waardoor Geleen bijna 2 minuten met 2 man meer op het ijs mogen staan. Het wordt het kantelpunt van de wedstrijd. 38 seconden vanaf de laatste straf scoort Lukasz Bartak de 2-1 (36:56) op aangeven van Yan Turcotte, waardoor Amsterdam weer met 4 spelers mag spelen. Nog geen minuut later scoort Lukasz wederom, nu op aangeven van Lars van Sloun de 3-1 (37:55). En om helemaal de genadeklap te geven wist Jord Smid 11 seconden daarna de 4-1 binnen te schieten op assist van Matthew Beer. Kort daarna is er nog een klein opstootje tussen Mitch Koumans en Vince van de Kraak, waarna beiden de strafbank kunnen opzoeken. Geleen kan opgelucht aan de thee gaan, bij Amsterdam zal dat wat minder zijn. Tussenstand na de 2e periode 4-1- (0-0) – (4-1)

3e periode:
De 3e periode is nog geen 5 minuten oud als Geleen aan het duwen is en de aanval opbouwt. Met een man minder op het ijs voor Geleen en veel spelers voor de goalie ligt de puck op een gegeven moment los voor de goalie totdat een speler van Amsterdam de puck vastpakt en houdt, dit onder het oog van de reff, die dit waardeert met een penaltyshot. Deze wordt genomen door Matthew Beer die rustig op de goalie af schaatst en de puck droog binnen knalt: 5-1 (44:50). Drie minuten later bouwt Geleen wederom de aanval op als Tom Marx aan de rechterzijde de puck bij zich houdt en in alle rust kan wachten op de opstormende Glenn Bakx. Tomm geeft de pass op de op volle snelheid schaatsende Glenn die dit met een hard schot afronde en daarmee ook de eindstand bepaalde op 6-1 (47:24. Er volgen nog wel wat straffen, in hoofdzaak bij Geleen, maar er werd niet meer gescoord. Eindstand: 6-1 (0-0) – (4-1) – (2-0)

M.O.T.M.
1. Michael Sterkens
2. Lukasz Bartak
3. Matthew Beer

Algemeen:
Ondanks dat de coach nog altijd zeer tevreden is over de jongens, lijkt het wel erop dat Geleen wat meer moeite heeft tegen de mindere tegenstanders. Het spel oogt de laatste tijd met wat minder overtuiging en/of zelfvertrouwen. Aan de andere kant staan we nog steeds goed gepositioneerd en zitten we nog vol in de race. Sterker nog, met deze winst staan we zelfs bovenaan… dus eigenlijk, wat zeur ik nou! Wel met die restrictie dat met uitzondering van Luik de rest van de top-6 minimaal 1 wedstrijd minder heeft gespeeld.

Volgende wedstrijd: Volgend weekeinde is het weekeinde van de waarheid. Op de vrijdag moeten ze uit tegen Den Haag en is dit misschien wel eens een voorproefje op de halve finale voor de Nederlandse beker. Op zondag, let op aanvang 18:00 u, is de wedstrijd van de Teddy Bear Toss voor het goede doel KiKa. Een wedstrijd met een mooi randje, maar waarbij het wederom om de knikkers gaat! Dan staat Nijmegen op het programma. Geleen heeft met het 11-1 verlies in Nijmegen nog wat goed te maken voor eigen publiek. Daarnaast heeft Nijmegen zelf op de vrijdag ook nog eens de kraker tegen Luik op het programma staan. Tel daarbij op dat op de zondag ook nog eens Herentals Luik tegenover elkaar staan. De ranking kan dan zomaar eens helemaal door elkaar gegooid worden.

Het belooft weer eens een waar spektakel in Geleen te worden. Een topwedstrijd, spannende ranking en de Teddy Bear Toss. Dat maakt het plaatje helemaal compleet. Ik ben op tijd aanwezig, jullie toch ook?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link="https://www.youtube.com/watch?v=vyxF9hD2odc&feature=youtu.be" title="Interview van de week // Michael Sterkens"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_custom_heading text="Foto's Lex Eckhardt" use_theme_fonts="yes"][vc_masonry_media_grid grid_id="vc_gid:1544396846611-9e8abd3b-67d8-1" include="14655,14654,14653,14652,14651,14650,14649,14648,14647"][/vc_column][/vc_row]