6-puntenweekend: Yevgen Fadyeyev rolt eigenhandig Luik op

1 oktober 2023

BEKER BeNeLeague Snackpoint Eaters Geleen – Bulldogs Ice Hockey Club Luik (België)
door Jos Janssen

Geleen heeft een vol oefenprogramma afgewerkt en werd als team steeds completer qua aantal spelers, maar ook qua spel. Uiteindelijk werd alleen de laatste oefenwedstrijd gewonnen. Dit weekend is de beker in de Beneleague gestart. Vrijdagavond was hier voor Geleen de eerste wedstrijd uit en tegen Mechelen. Mechelen werd verslagen met 2-6 (periodestanden 1-3 / 1-2 / 0-1). Vanavond stond Luik op het spel en kijkende naar vorig jaar zou dit wel eens de eerste graadmeter kunnen zijn waar we als Geleens team kunnen staan. Geleen is vanavond nagenoeg compleet. We missen alleen de geschorste Akim Ramoul en de geblesseerde Luca Heutmekers. Luik had ook een aantal afwezigen en trad met slechts 2,5 lijn aan. Geleen start met Jowin Ansems in het doel en de wedstrijd staat onder leiding van Nick van Grinsven.

1e periode:
De wedstrijd start en gaat direct over op de hoogste versnelling. Geleen start scherp aan de wedstrijd. Dat blijkt ook wel in de vierde minuut, als Geleen achter elkaar een paar schoten op de Luikse doelman afschiet en steeds de rebound oppikt, totdat Mitch Koumans vanachter de goal Yevgen Fadyeyev voor de goal vrij ziet staan. Hij aarzelt niet en schiet de eerste van de avond binnen: 1-0. Als ongeveer anderhalve minuut later ook nog eens bij Luik een straf valt, kan Geleen aan zijn eerste powerplay beginnen. Binnen die 2 minuten straftijd weet Geleen (nog) niet te scoren, maar 3 seconden later is het raak. Vanaf de rechterzijde heeft Mees de Wit de puck, kijkt... verplaatst zich een beetje totdat het vizier scherp is en als een sniper schiet hij de 2-0 binnen (assist Yevgen). Vier minuten later is het de beurt aan Ben Duperreault. Lars van Sloun geeft de pass en Ben omspeelt de defense en zet de goalie op het verkeerde been: 3-0.

Dat had ik vooraf niet tegen Luik verwacht zo'n riante voorsprong! Maar de wedstrijd is nog lang niet gespeeld. Als Luik vervolgens de eerste powerplay van de wedstrijd heeft, hebben zij slechts 18 seconden nodig om te scoren. Vanaf de blauwe lijn weet Bryan Kolodziejczyk de puck tussen de spelers door het doel in te schieten en de Geleense goalie heeft deze niet aan zien kunnen komen. Als dan even later Luik wederom powerplay heeft, weet Kurt Sonne een rebound op te pikken en vervolgens binnen te schieten: 3-2... Oftewel weg riante voorsprong!

2e periode:
De wedstrijd gaat verder in het tempo waarop ze geëindigd was. Al vrij snel ontstond er een scrimmage voor het Luikse doel, waarbij Gabin Balhan net het laatste tikje aan de puck kon geven om te scoren: 4-2. Lang kon Geleen hier niet van genieten. Door slordig puckverlies in eigen vak kon weer Kurt Sonne alleen op de goalie af en verkleinde de voorsprong naar 4-3. Bij een latere aanval van Luik wordt bij Ben Duperreault de stick uit zijn handen geslagen die metershoog de lucht in vliegt. Hier volgt geen straf op, maar vliegt de puck wel door Sean Montgomery het net in en staat het gelijk: 4-4. Nog geen 2 minuten later leidt weer eenvoudig puckverlies in het eigen vak tot de volgende Luikse treffer: Plaaggeest Kurt Sonne maakt het puckverlies perfect af en Geleen staat voor het eerst in de wedstrijd achter (4-5). Reden genoeg voor de Geleense coach Jeffrey van Iersel om een time-out te nemen en te proberen de rust in het team te krijgen. Geheel tegen de verwachting in haalt de coach van Geleen Jowin Ansems uit het doel en plaatst Deniz Mollen onder de Geleense lat. Het publiek begrijpt hier, net als ik, niets van en laat ook van zich horen. Of de wissel effect heeft, moet nog blijken. Als Geleen een face-off krijgt in het aanvalsvak en Yevgen Fadyeyev deze wint, komt de puck bij Mees de Wit terecht die direct uithaalt. De Luikse doelman was hier niet op voorbereid en ineens staat het weer gelijk 5-5. Aan de stand verandert deze periode verder niets meer.

3e periode:
Met gelijke stand en waarbij alles nog mogelijk is, start de 3e periode. Luik start sterk en is vanaf het begin van deze periode gevaarlijk. Een treffer kan dan ook niet uitblijven. Bryan Kolodziejczyk draait om de goal heen en scoort hoog in het doel: 5-6. De wanhoop is op de gezichten te lezen. Van een riante voorsprong naar verlies...? Maar dan komt de klasse van de hardwerkende Yevgen Fadyeyev naar boven. Hij pikt de puck uit het eigen vak op en versnelt zodat hij zelf de puck het aanvalsvak in brengt en warempel zomaar de goalie verschalkt met een zuiver schot: 6-6. Het publiek wrijft zich nog in de ogen en komt bij van deze schone actie als Yevgen het kunstje nog eens herhaalt, maar dan short-handed. Met een speler op de bank verovert hij de puck aan Geleense kant en gaat weer eigenhandig op de Luikse goalie af en scoort. Binnen 2 minuten weet hij de achterstand om te zetten in een voorsprong 7-6. Het wordt billenknijpen om met deze geringe voorsprong de winst binnen te houden. Er is nog 8,5 minuten waar Geleen dit moet volhouden. Maar Luik zal Luik niet zijn als zij toch nog eenvoudig weet te scoren uit een mooi opgezette aanval. Met nog 3:44 minuut op de klok is het 7-7 en stevenen we af op een verlenging... Maar met nog 55 seconden op de klok weet Mitch Koumans om de goal heen te spelen en de puck over de doellijn te droppen: 8-7 en meteen de game-winner.

Algemeen:
Geleen heeft alles gegeven en toont zijn flexibiliteit (net als Luik). Met een groot aantal nieuwe spelers begint men elkaar steeds beter te vinden en komen de passes aan. Defensief is men soms nog wat (te) nonchalant, waarbij tegenstanders zoals Luik dit ook direct afstraffen. Yevgen Fadyeyev heeft paardenlongen en neemt ook het team in moeilijke tijden op sleeptouw: een echte aanwinst. Geleen zakt halverwege de wedstrijd nog een beetje in, maar als we zo blijven spelen, hoeven we van niemand te verliezen en belooft het nog wel wat. En voor degenen die niet aanwezig waren... Jullie hebben wat gemist. Het publiek was vanavond zeker de winnaar en heeft een geweldige pot ijshockey gezien.

Volgende wedstrijden:
Volgend weekend staat er een zware dubbel op het programma. Twee wedstrijden tegen Nederlandse clubs: op vrijdag de uitwedstrijd tegen Den Haag en op zondag de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Beide toppers en zullen dus topwedstrijden zijn om te beleven. Na dit weekend zal al een beetje zicht erop komen waar Geleen staat dit seizoen. Na de wedstrijd van vandaag wil ik dit niet missen... u toch ook niet?

Interview met Mees de Wit ///

Foto's Ronald Jans Sportfotografie ///

dit artikel werd u aangeboden door:

© 1968 – 2024 Hosted by Movaworks | Developed by ISL Marketing & MDesign Web+Graphic Studio
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram