Menu

3e kwartfinale: Verlenging duurt 12 seconden te lang voor Nijmegen: Microz Eaters Geleen naar de halve finale!

13 maart 2019

De play offs in de kwartfinale zijn begonnen en daar waar Nijmegen de eerste wedstrijd nota bene in Geleen er met de punten van door ging, stond afgelopen zondag voor de Eaters de meesterklus om die punten terug te halen, anders was het over en uit. In een wedstrijd waarbij Geleen nog met 4-1 achter stond, werd uiteindelijk in 3 minuten de hele wedstrijd omgegooid naar een 5-7 winst voor Geleen in Nijmegen. Daarbij verloor Nijmegen in de laatste seconden ook nog eens De Jong die door zijn straf een schorsing tegemoet kon zien en daardoor er niet in Geleen bij kon zijn. De stand voor vanavond in de “best of three” is gelijk en is er dus vanavond het beslissende duel…. Maar wel in het hol van de leeuw, in de zinderende arena van Geleen: Glanerbrook.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van Martin de Wilde. Het Geleense doel wordt verdedigd door Rowan Delil, terwijl het Nijmeegse doel wordt verdedigd door Deniz Mollen.

1e periode:

Nijmegen die zijn 5e wedstrijd in een week speelt, begint sterk aan de partij. Binnen 20 seconden hebben zij al 2x op doel kunnen schieten. Na een minuut was er de eerste echte grote kans van de wedstrijd en die was voor Geleen. Geleen krijgt ook de eerste powerplay van de wedstrijd, maar weet niet te scoren. Dat doet Nijmegen wel. Bij de aanval van Nijmegen ziet de verdediging van Geleen de 3e man die aan komt schaatsen niet, waardoor Levi Houkes het open doel in kan schieten: 1-0 (04:51). Lang kan Nijmegen van de voorsprong niet genieten, want binnen 2 minuten weet Geleen de stand weer gelijk te trekken. Ondanks dat Nijmegen fel en op het randje verdedigd weet Lukasz Bartak van dichtbij op assist van Lars van Sloun binnen te schieten: 1-1 (06:31). Beide teams zijn aan elkaar gewaagd, het spel is snel en de spelers zijn vermoeid. Geleen speelt de wedstrijd merendeels met 3 lijnen dit itt Nijmegen die in hoofdzaak met maar 2 lijnen spelen. Uiteindelijk is het Nijmegen weer die de voorsprong weer te pakken. In de 17e minuut valt bij het uitverdedigen de puck heel ongelukkig en is Rowan net uit positie, waardoor Justin Evers deze eenvoudig kan binnen schieten. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal, maar het staat wel 1-2 (16:42). Zes seconden later krijgt Geleen weer powerplay
wanneer Rick Wijnen een trippingstraf heeft gekregen. Op assist van Matthew Beer weet Nick Verschuren de puck over de schouder van de goed keepende Mollen heen te schieten en staat het weer gelijk: 2-2 (PP 17:44). Een mooie stand om de pauze in te gaan! Tussenstand na 1e periode 2-2.

2e periode:

De 2e periode gaat door zoals de eerste periode was geëindigd. Beide teams spelen sterk, snel en hard, maar beide goalies doen hun werk goed. Het is weer Nijmegen die op voorsprong komt. In de 28e minuut weet Levi Houkes zich helemaal vrij te spelen en als hij dan ook aangespeeld wordt doet hij waar hij goed in is: scoren: 2-3 (27:56). Geleen vecht voor wat ze waard zijn…maar zijn in dit deel van de wedstrijd even de weg kwijt. Het spel wordt rommelig en paniekerig. Toch weet Geleen zich weer te herpakken en nog voor het einde van de periode een mentale klap aan Nijmegen te geven door 12 seconden voor de pauze de gelijkmaker weer binnen te schieten. Op een assist van Nick Verschuren weet Matthew Beer van dichtbij de 3-3 binnen te schieten (39:48). Wederom een fijne stand om de rust in te gaan… Tussenstand na de 2e periode 3-3 (2-2) (1-1)

3e periode:

Nijmegen krijgt in het eerste gedeelte van de periode 2x powerplay, waarbij zij de laatste powerplay weten te verzilveren. Deze powerplay ontstond na een dubieuze straf voor Jord Smit. Hij wordt onderuit gehaald door een speler van Nijmegen en tijdens zijn val zwaait hij met de stick omhoog. En juist uit deze powerplay weet Nijmegen te scoren. Branden Eden scoort de 3-4 op assist van Jeffrey Melissant (47:30). Hetzelfde liedje: Geleen op achterstand, maar toont wel haar weerbaarheid aan! De wedstrijd wordt billenknijpen en het zou speciaal zijn als Geleen het huzarenstuk van afgelopen zondag kan evenaren. Met nog een dikke 2 minuten op de klok en een speler van Nijmegen in de bank, vraagt coach Andy Tenbult een time-out aan. Na de time-out zien we Rowan Delil niet op het ijs en heeft Geleen 2 spelers meer op het ijs dan Nijmegen. Dit toont lef en daarvoor, net als in Nijmegen, respect voor de coaching staf.
Puckverlies is dodelijk in deze fase: het is alles of niets. Als dan ook de straf voor Nijmegen af loopt en Nijmegen weer met 5 spelers op het ijs staat, staat Rowan Delil nog steeds naast het ijs en speelt Geleen met nog maar een speler extra verder. Dit lef wordt beloond als Lars van Sloun op aangeven van Vadim Gyesbreghs de verlossende gelijkmaker binnen schiet: 4-4 (58:57). Glanerbrook ontploft. De teams zijn werkelijk aan elkaar gewaagd…. Zou het dan toch… Nijmegen vraagt nog een time out aan om de rust in het team weer terug te krijgen. Het spel wordt hervat. De minuten en seconden tikken weg en de zoemer gaat. Stand 4-4 (2-2) (1-1) (1-1), dus een Sudden Victory!

Sudden Victory:

Bij de Sudden Victory is diegene die als eerste scoort winnaar en in deze serie ook door naar de halve finales. Voor de ander zit dan het seizoen er op. Daarnaast wordt dit met 3 tegen 3 spelers gespeeld. Met samengeknepen billen kijken we naar de verlenging. Het spel golft op en neer, waarbij Geleen iets meer overwicht heeft. Ook hier tikken de minuten en de seconden weg en gaat het langzaam richting de penaltyshots. Met nog slechts 12 seconden op de klok scoort Vadim Gyesbreghs op aangeven van Lars van Sloun de verlossende en alles bepalende 5-4 binnen. Geleen is door naar de halve finales. Nijmegen heeft werkelijk alles gegeven en gespeeld voor wat zij waard waren. Eindstand: 5-4 (2-2) (1-1) (1-1) (1-0). Geleen heeft het toch maar weer geflikt!

MOTM:

1. Lars van Sloun
2. Matthew Beer
3. Nick Verschuren

Algemeen:

Geleen en Nijmegen waren sterk aan elkaar gewaagd en iedere voorspelling vooraf zou een gok zijn. Nijmegen had zondag al het beste van hun spel laten zien en verloren de wedstrijd in 3 minuten. Geleen daarentegen heeft haar flexibiliteit laten zien en gaven niet op. Nijmegen, met amper 3 lijnen had heel wat wedstrijden in de benen.
Vooralsnog heeft het goed uitgepakt en is de wedstrijd op karakter gewonnen.

Volgende wedstrijd:

De halve finale gaat nu en eveneens een best of three reeks tussen Geleen en Herentals. Herentals heeft in de reguliere competitie laten zien waartoe zij in staat zijn en stonden ruim gekwalificeerd bovenaan. Eaters had een hele goede seizoenstart en op het einde van de reguliere competitie werden wel wat puntjes verloren, waarna zij uiteindelijk als 3e eindigde. Geleen zit nu in een positieve flow en ook Herentals is te verslaan. De onderlinge wedstrijden zijn close geëindigd. Beide wedstrijden eindigden in een 5-4 stand in het voordeel van Herentals, waarbij zelfs een van de wedstrijden een verlenging nodig had om dit te bereiken. Geleen heeft op volle kracht de halve finale bereikt, dus ze moeten gewoon gaan doostomen. De eerste wedstrijd zal uit in Herentals zijn. Laten we de Eaters deze halve finale weer naar de overwinning schreeuwen!

Als voetnoot wilt de technische staf van de Microz Eaters Limburg hun respect uitspreken voor de coach, Alexander Jacobs, van Nijmegen die meteen na de wedstrijd in de kleedkamer van de Eaters zijn felicitaties en respect uitsprak tegenover de gehele groep.. kippenvel en RESPECT hiervoor... Dit is IJshockey in de breedste zin van het woord.