Menu

1e Knock-out play-off beker al in de eerste periode uitgedeeld door Eaters

28 december 2016

27/12/2016 Beker Geleen – Zoetermeer door Jos Janssen

Vanavond stond de 1e wedstrijd in de halve finale voor Geleen op het programma. Deze serie gaat om een “best of three” waarbij Geleen het thuisvoordeel heeft. Als Geleen het goed doet kunnen ze nog voor de jaarwisseling de finale veilig stellen…. Maar zover is het nog lang niet. Wedstrijd voor wedstrijd zullen zij de winst moeten proberen binnen te harken. Zoetermeer speelt in de andere poule en is qua positie redelijk vergelijkbaar met Geleen. In de onderlinge 2 duels tot nu toe heeft Geleen de winst weten binnen te slepen, maar dat zegt ook nog niets. Bij dit soort wedstrijden staat elke wedstrijd op zichzelf. Hopelijk treden ze aan met een fitte selectie en houden ze zich aan het afgesproken game-plan. Concentratie van de eerste tot de laatste minuut!

De wedstrijd van vanavond stond onder leiding van Den Brabander en Hengst. De starting goalie van Zoetermeer Kevin Riedijk het Geleense doel werd verdedigd door Rowan Delil. Geleen trad aan zonder Kai Willems, Joonas Huovinen en Bob de Pont. Gelukkig waren Joey Geurts en de geblesseerden Marx en Krzak weer terug in het team.

1e periode

De wedstrijd was amper een minuut oud als Tom Marx en Justin Evers een 1-2-1-2-tje laten zien waardoor de goalie helemaal uit positie werd getikt waardoor Justin de eerste goal van de wedstrijd op zijn naam zette (1:10).

Amper 2,5 minuten later bediend Krzak Jeffrey Mens op maat, waardoor deze de puck tussen de legguards van de goalie schiet en daarmee de 2-0 op het scoreboard tovert (3:31).

Geleen is geconcentreerd aan de wedstrijd begonnen en creëert kans op kans. Het duurt tot halverwege de eerste periode als de uitstekend spelende Justin Evers een splijtende pass op Tom Marx geeft, die tussen twee verdedigers van het neutrale vak het aanval vak binnen schaatst. De puck werd mooi op het blad van de stick gespeeld en Tom kan zo op de goalie afstormen om de puck mooi rechtsboven in het dak van het doel binnen te knallen. Daarmee is het 3-0 (10:09).

Nog geen anderhalve minuut later pikt Luca Heutmekers de rebound op bij een schot op doel, waarna hij hem zelf wederom hoog het dak van het doel in schiet en Geleen op een luxe voorsprong van 4-0 zet (11:34).

Wederom twee goals snel achter elkaar. Deze stand, zo vroeg in de wedstrijd, noopt de coach van Zoetermeer om een goaliewissel toe te passen en Groenheide gaat proberen het tij te keren. In de 17e minuut wordt de eerste straf van de wedstrijd uitgedeeld aan Zoetermeer voor roughing waardoor Geleen de eerste powerplay heeft. De eerste kans kreeg echter Zoetermeer via een break-away, maar de Panters konden deze niet verzilveren. Geleen heeft verder slechts de helft van de de powerplay nodig om ook de 5-0 aan te laten tekenen. Weliswaar een frommelgoal, maar ook die tellen. Hierbij weet Lars van Sloun de puck het laatste zetje te geven waardoor deze over de doellijn schuift (17:02). Voor de rest van deze periode waren er geen bijzondere wapenfeiten…

2e periode:

De 2e periode kende een rommelige start en Geleen was duidelijk anders het ijs opgekomen als in de 1e periode. Ook Zoetermeer paste zich aan het slechte spel aan. Na een paar minuten herpakte Geleen zich en begon weer wat gedisciplineerder te spelen. In de 5e minuut van deze periode gaf Van Haren een mooie pass op Evers, die alleen op de goalie af kan schaatsen, hem uitspeelde en de puck via de vrije ruimte het net in kon schieten, 6-0 (24:22).

Kon Zoetermeer nog wel wat terug doen? Jazeker, als Geleen hen in het spel laat komen gebeurt dat dan ook een minuut later. Geleen verliest de puck in het aanval vak, waardoor twee man van Zoetermeer konden uitbreken en de enige achtergebleven verdediger volgens het boekje uit speelden. Daarmee werd de hatelijke nul van het scoreboard afgehaald. De sterk spelende Staps schoot de 6-1 binnen (25:16). Vervolgens had Geleen nog een aantal mooie aanvallen in petto waaruit jammer genoeg niet werd gescoord: Meulenbeek kon alleen op de goalie af gaan en ook een mooi opgezette aanval tussen Mens en Van Sloun leverden geen extra goals op. Zoetermeer daarentegen weet ook uiteindelijk met 3 vrije aanvallers alleen het aanval vak op te schaatsen, maar juist doordat er niet werd samengespeeld strandden zij op Delil en bleef de stand gehandhaafd. Als uit de daarop volgende face-off na een korte aanval de puck wederom op Delil wordt geschoten verdwijnt de puck tussen de knieën van Delil de goal in en staat het ineens 6-2 (22:50).

In de 26e minuut krijgt Geleen door een tripping van Van Rijswijk powerplay en weet deze binnen een halve minuut te verzilveren. De puck werd mooi rond gespeeld waarna deze vanachter de achterlijn naar Kay Gielen aan de blauwe lijn werd gespeeld, die de puck met een harde knal hoog bovenin de rechterhoek van de goal naar binnen schoot: 7-2 (24:47).

Als later in de 2e periode met nog een dikke 3 minuten speeltijd Krzak voor holding de bank op mag gaan zoeken Zoetermeer powerplay heeft, weten zij deze ook te verzilveren en staat het ineens (en onnodig) 7-3 (37:54).

Op het einde van de periode krijgt Geleen nog een straf voor een hooking van Engwegen (39:42). In de 2e periode heeft Geleen het zich door de verslapte concentratie onnodig moeilijk gemaakt.

3e periode

De 3e periode is amper een dikke 3 minuten oud, als Zoetermeer een aanval opbouwt en een schot lost op Delil. De puck vliegt recht omhoog en Delil is een fractie de puck kwijt. Zoetermeer is er als de kippen bij en tikt de 7-4 binnen (43:07).

Vervolgens worden over en weer nog wat straffen uitgedeeld, waar verder niet uit werd gescoord. Halverwege de 3e periode toont Tom Marx zijn klasse als hij zonder assist de puck voorlangs de goal van Zoetermeer speelt om hem vervolgens terug in te schieten, 8-4 (49:43).

Het laatste doelpunt van de avond volgt in de 52e minuut als Smit Lars van Sloun op maat bediend en de puck mooi binnen schiet. Hiermee werd de eindstand op 9-4 gezet (51:08).

Na deze goal zijn over en weer nog wat straffen uitgedeeld, waaronder een matchpenalty voor Glenn Bakx voor een slashing, hier door mist hij de komende 2 wedstrijden van Laco Eaters.

MOTM:

1. Tom Marx
  2. Justin Evers
  3. Slawomir Krzak

Algemeen:

Geleen begon geconcentreerd aan de wedstrijd en was de bovenliggende partij. Eigenlijk zijn ze nooit echt in de problemen gekomen, maar zij maakten het zichzelf was onnodig moeilijk(er) door de concentratie te laten verslappen en Zoetermeer dichterbij te laten komen. Geleen had vrij vroeg in de wedstrijd voldoende afstand genomen (eerste periode 5-0), om Zoetermeer het gevoel te geven dat zij de wedstrijd niet meer naar hun hand konden zetten…

Geleen zal moeten leren om de volle 60 minuten geconcentreerd te moeten blijven spelen. Als zij dit doen dan hebben ze zeker kansen in de finale…. Maar zover is het nog niet. Eerst de reeks in Zoetermeer afmaken en winnen!